Participarea numeroasă de la ultima ediţie a “Carnavalului medieval” confirmă un fapt intuit deja de câţiva ani de către managerii Castelului Corvinilor: şi la Hunedoara se poate face cu succes “turism de eveniment”. “Opera Nights” este un prim exemplu, iar “Carnavalul medieval” nu face decât să confirme, în practică, teoria.
Tot ce le rămâne de făcut managerilor este să reuşească să îmbogăţească anual calendarul de evenimente şi să asigure o mai bună predictibilitate a acestora, astfel încât turistul care pleacă în vacanţă în iulie să ştie, de exemplu, că poate veni la mijlocul lunii amintite la Hunedoara, pentru “Opera Nights”, iar cel care îşi ia concediu în a doua jumătate a lui august să fie sigur că, dacă vine la Castelul Corvinilor, “nimereşte” în “Carnavalul medieval”.
Prezenţe tradiţionale şi inedite
Peste 6.000 de turişti, cărora li s-au adăugat mai bine de 3.000 de hunedoreni, au asistat la cea de-a patra ediţie a “Carnavalului medieval” de la sfârşitul săptămânii trecute. Vineri dimineaţa, 20 de meşteşugari au început să lucreze în curtea exterioară a obiectivului turistic şi tot atunci s-a încins şi ceaunul atelierului culinar medieval, unde turiştii au putut gusta mâncăruri făcute ca acum 500 de ani: tocană de vită cu cartofi, limbă de porc cu ciuperci, sau o variantă veche a ultra-cunoscutului gulaş. Ordinul Cavalerilor de Hunedoara a fost, ca de obicei, la datorie, oferind reprezentaţii de vineri până duminică seara, iar grupurile de muzică medievală au “ocupat” curtea interioară a castelului.
O prezenţă inedită a fost cea a trupei de teatru “Skepsis” din Alba-Iulia, specializată în commedia del arte, care a oferit câte o reprezentaţie diferită în fiecare dintre cele trei zile ale evenimentului. În aceeaşi categorie se încadrează şi participarea şoimarului Dorin Cărăbeţ, care le-a demonstrat turiştilor că poveştile cu corbi dresaţi nu sunt deloc … poveşti.
Spectacol nocturn în condiţii mai bune
Seara de sâmbătă a oferit principalele atracţii ale “carnavalului”. Un spectacol cu foc oferit de grupul Sirius din Sibiu, urmat de piesa “Io, Mihai Voievod şi ţara”, pusă în scenă de Asociaţia pentru Promovarea Istoriei României, partenerul Primăriei în organizarea celor patru ediţii ale evenimentului.
La ediţia din acest an, organizatorii au reuşit să asigure peste 2.800 de locuri pe scaune la piesa de teatru de sâmbătă seara, din spatele Castelului şi să facă în aşa fel încât “mutarea” publicului din curtea exterioară frontală spre cea din spate să nu mai prezinte atâtea probleme ca-n anii trecuţi. De asemenea, tot din acest an s-a renunţat la ideea emiterii de invitaţii pentru principala piesă de teatru: “Doar 100 de persoane au rămas în curtea din faţa Castelului urmărind piesa pe ecranul amplasat acolo. În rest am reuşit să mutăm tot publicul şi chiar am avut la dispoziţie două microbuze cu care doritorii întârziaţi puteau să ajungă gratuit în zona în care s-a jucat piesa de teatru”, declară administratorul Castelului Corvinilor, Dan Bera.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.