“Casa Breslelor”, încă un atu pentru turismul hunedorean

Articolul a fost vizualizat de 1,368 ori

Zilele acestea Primăria Hunedoarei a demarat efectiv proiectul de transformare a fostei “case a administratorului” din curtea exterioară a Castelului Corvinilor în “Casa breslelor”. Proiectul revitalizează, practic, cum nu se poate mai bine un “colţ” din complexul medieval.

În primăvara anului viitor, imobilul din imagine va arăta cu totul  altfel şi va avea "un rost" mai bun

În primăvara anului viitor, imobilul din imagine va arăta cu totul altfel şi va avea “un rost” mai bun

“În urmă cu doi ani am mers într-o vizită de lucru la Muzeul Brukenthal din Sibiu, ştiind că cei de acolo au multă experienţă în ce priveşte fondurile norvegiene. Aşa am luat legătura şi am reuşit să avem o colaborare cu finanţatorii. Acest proiect suntem decişi să-l facem nu bine, ci foarte bine, pentru că dorim să accesăm şi alte fonduri din aceleaşi granturi pentru alte obiective istorice din zona Castelului Corvi­nilor. Mă refer aici la reabi­litarea actualei clădiri de birouri din curtea exterioară şi la fostul sediu al Ocolului Silvic, situat pe colţul străzii Castelului, monument istoric, de asemenea, o clădire frumoasă cu un teren aferent de 2000 de metri pătraţi. Încă nu s-a stabilit o utilitate clară pentru acel obiectiv, dar la asta se lucrează acum” a declarat primarul Hunedoarei, Viorel Arion, la conferinţa de lansare a proiectului “Casa Breslelor”.

Ateliere şi expoziţii permanente

Transformarea “casei admi­nistratorului” în “casa Breslelor” va costa aproape un milion de euro, iar banii provin din aşa-zisele “fonduri norvegiene”. Procedura de licitaţie pentru desemnarea executantului va începe peste câteva zile, iar proiectul trebuie finalizat până la data de 30 aprilie a anului vii­tor. Starea imobilului este destul de precară, acesta fiind folosit în ultimii 17 ani doar pe post de depozit, însă reprezentanţii Primăriei şi cei ai Castelului Corvinilor nu dezarmează, spunând că vor termina proiectul la timp. “Vom avea aici, practic, un muzeu al breslelor care au avut legături, din punct de vedere istoric, cu Castelul Corvinilor. Vor fi recreate ateliere de tăbăcărie, cizmărie, cojocărie şi ţesut, unde vom avea câte un manechin îmbrăcat în straiele specifice breslei, lângă care vor fi expuse piese din colecţia muzeului. Fiecare încăpere va fi dedicată unei bresle. Nu am putut avea ateliere «animate» – meşteri şi din lipsa meşterilor, dar şi din cauza disconfortului pe care l-ar crea turiştilor un atelier de tăbăcărie. Vor fi însă, tot în Casa Breslelor, trei standuri de lucru pentru meşteri romi: un lingurar, un căldărar şi un argintar. Aici se va lucra sub ochii turiştilor. O altă încăpere va fi dedicată colecţiei de numismatică a muzeului”, spune Sorin Tincu, directorul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara.

Un plus de minimum 10 la sută

Managerul Castelului Corvinilor, Costin Tinca, spune că, fără îndoială, “Casa Breslelor” va contribui la sporirea timpului petrecut de turişti în edificiul medieval. Acesta adaugă că vizitarea noului obiectiv din “Curtea husarilor” (cum este numită curtea exterioară) nu va însemna vreun tarif suplimentar plătit de turişti, ci va fi inclusă în preţul de intrare. “Oricum, de la anul inten­ţionăm să mutăm caseria, jos, la intrarea în curtea exterioară şi va fi mai simplu şi pentru noi şi pentru turişti. În paralel lucrăm la un proiect amplu de restaurare a Castelului Corvinilor, dar aş dori să nu oferim încă foarte multe detalii pentru că suntem la faza de concepţie”, adaugă Costin Tinca.
Conform reprezentanţilor Primăriei Hunedoara, datele licitaţiei vor fi publicate pe SEAP săptămâna viitoare.

About Ciprian Iancu