Pe prima pagină a cotidianului Ziarul Hunedoreanului, se poate citi: “Poliţiştii hunedoreni au “puricat” două grupări interlope din zonă, care aveau ceva, mai mult sau mai puţin, de împărţit.” Sigur aveau “ceva, mai mult sau mai puţin, de împărţit”, cât de mult şi cât de puţin?
Pe prima pagină din Servus Hunedoara, se află următorul titlu, suprapus pe umărul şi gâtul unui “mascat”: “Tragedie pe DN 66. Bebeluş de şapte luni mort în urma unui accident rutirer.”
Monumentele istorice reprezintă un subiect care îi preocupă pe jurnalişti, se poate oricând scrie despre acestea, să se emită păreri etc. Ideal ar fi, dacă jurnaliştii ar şti exact despre ce scriu. Atunci nu ar mai apărea situaţii ca cea din Vocea Transilvaniei, unde un articol cu titlul: „Descoperire făcută de arheologi la Sarmizegetusa. Ce au găsit imprimat pe o cărămidă veche de 1700 de ani”, despre o descoperire din localitatea Sarmizegetusa: „O cărămidă veche de aproximativ 1.800 de ani purtând urma piciorului unui copil de şase ani a fost descoperită de arheologi în timpul unor săpături în situl de la Colonia Sarmizegetusa Ulpia Traiana, fosta capitală a Daciei romane, a declarat Carmen Ciongradi, şef de şantier în cadrul sitului de la Sarmizegetusa” a fost ilustrată cu o frumoasă poză din localitatea Grădiştea de Munte – Dealul Grădiştii, monumental istoric Sarmizegetusa Regia (capital Daciei preromane).
În Mesagerul Hunedorean, Natalia Bumbac ne spune că “Apar primii kilometri de asfalt pe drumul către Sarmizegetusa Regia”. Din şapou aflăm că: “Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Adrian David, a efectuat ieri, inspecţia săptămânală de la şantierul drumului care face legătura dintre Orăştioara de Sus şi Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei.” Din câte ştiam, se reabilitează drumul (neasfaltat momentan) care face legătura dintre localitatea Costeşti şi monumentul istoric Sarmizegetusa Regia (un monument, dintre Cetăţile Dacice).
În Ziarul Hunedoreanului, Carmen Cosman-Preda scrie: “După secole de activitate, industria extractivă îşi scrie ultimele pagini în Valea Jiului, iar zona pare să se prăbuşească sub povara închiderii iminente a mineritului.” Un secol înseamnă 100 de ani, când cineva spune secole – ne gândim la o perioadă mai mare de două secole; în Valea Jiului mineritul a început să se dezvolte după jumătatea secolului XIX, prin urmare ar fi cam peste 150 de ani de activitate. Dar ne place să exagerăm… Mai jos putem citi: “Stau exemplele localităţilor Anina, din Caraş Severin, care, după ce mina s-a închis, a devenit un oraş mort, sau aici, lângă noi, Aninoasa, primul oraş din România care şi-a cerut insolvenţa în instanţă”.
În Servus Hunedoara, Raluca Polmolea scrie: “Săptămâna viitoare, mai exact miercuri, 2 septembrie, turiştii care aleg să viziteze Ulpia Traiana Sarmizegetusa vor avea partea de o sumedenie de surprise.” “Vor avea partea de o sumedenie” probabil e un nou mod de exprimare. Iar pentru ca cititorii să fie bine informaţi, câteva rânduri mai jos, citim din nou: “Evenimentul (…) Acesta va avea loc miercuri, 2 septembrie, începând cu ora 10:00”. Sper că a reţinut toată lumea: “miercuri, 2 septembrie”.
În acelaşi articol din Servus Hunedoara intertitlul ne spune: “Vizită de documentare a unor delegaţii străine”, iar din text aflăm: “Cu această ocazie, a “Zilei Porţilor Deschise”, va avea loc şi o vizită de documentare a unei delegaţii din Serbia, Croaţia şi Bulgaria…” O delegaţie sau mai multe delegaţii?
În Glasul Hunedoarei, Livia Botici scrie despre poliţistul accidentat în Pasul Vâlcan: “Potrivit, informaţiile oficiale, la coborâre, ar fi rămas fără frâne şi a sărit din maşina care a trecut, ulterior, peste el accidentându-l grav.” Corect era: “Potrivit informaţiilor oficiale, la coborâre, ar fi rămas fără frâne şi a sărit din maşina care a trecut, ulterior, peste el accidentându-l grav.” Am mai spus şi altă data: substantivele se pot declina.
În Servus Hunedoara citim: “De semenea, am primit o solicitare din partea primarului din Petroşani pentru drumul din Dâlja Mare şi mai avem câteva drumuri în Aninoasa şi la Petrila.” Asta face viteza şi faptul că textele nu sunt recitite: apar noi cuvinte, expresii, cum ar fi “de semenea”.
În Gazeta de Dimineaţă la rubrica “Fotografia zilei” se află un text – provocare pentru cititori: trebuie să caute/ să ghicească începutul unor fraze sau părţi ale acestora. Textul începe aşa: “ceva de spus. Zilele comunei l-au adus, de data aceasta, în centrul atenţiei pe primarul (…”, mai jos se poate citi: “Aşa că a urcat şi fotografia, nu la cer, ci pe un mare probabil să petreacă alături de primar.”
În cotidianul Ziarul Hunedoreanului, citim: “… trebuie spus că la starul probei s-au aliniat sportive extrem de valoroase şi cu mai multă experienţă, şi, dacă Flori ar fi evoluat la capacitatea maximă (…). ”
Să corectaţi bine!
Devoratorul de cuvinte
Posted in: devoratorul de gazete
Articolul a fost vizualizat de 1,257 ori
– 3 September, 2015
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.