În Hunedoara, salarii mai mari ca în Bihor, dar mai mici decât în Alba

Articolul a fost vizualizat de 1,193 ori

Potrivit Buletinului statistic lunar al judeţelor, la parametrul “salariul mediu net”, judeţul Hunedoara se găseşte în poziţia 20, adică la jumătatea clasamentului. Valoarea salariului net în judeţul nostru este de 1480 de lei. În zona de Vest a ţării, Hunedoara ocupă locul opt la nivelul salarizării, hunedorenii fiind plătiţi mai bine decât locuitorii din Satu-Mare, Sălaj, Caraş-Severin, Bihor şi Maramureş. Vecinii noştri din judeţul Alba au în fiecare lună mai mult cu circa 50 de lei la leafă. De departe, bucureştenii sunt cel mai bine plătiţi români, cu un salariu mediu net de 2500 de lei. Pe ultimul loc sunt salaria­ţii din Suceava care primesc lunar în mână, în medie, 1230 de lei.

Ce spune statistica?

salariiO analiză complexă a sta­tisticii privind salarizarea în România relevă aspecte interesante. Salariul mediu net este diferenţiat pe forme de proprietate. Astfel, nivelul cel mai ridicat s-a înregistrat în societăţile cu capital public, fiind superior mediei pe economie. Femeile au realizat câştiguri salariale mai mici decât barbaţii, indiferent de forma de proprietate. Cea mai semnificativă diferenţă se înregistrează în firmele cu capital public, unde bărbaţii au câştigat lunar cu peste 300 lei mai mult decât femeile. Pe forme juridice se observă că salariaţii din cadrul regiilor autonome câştigă cu aproape 50% mai mult decât media pe ţară. Femeile au realizat câşti­guri salariale mai mici decât bărbaţii, cu excepţia celor din cadrul regiilor autonome (cu 40 lei mai mult faţă de bărbaţi).
Salariile înregistrează discre­panţe semnificative şi pe clase de mărime ale firmelor, în firmele mari realizându-se câştiguri de două ori mai mari decât în cele mici. Atât la Stat cât şi la privat, între salariul mediu şi mărimea companiei există o relaţie evidentă, acesta crescând o dată cu clasa de mărime. Relaţia este adevărată pentru total sala­riaţi şi pe sexe. Cele mai mici câştiguri salariale sunt reali­zate de femeile din unităţile aparţinând sectorului privat din clasa de mărime mică, cu mai puţin de 50 de salariaţi, iar cele mai mari de bărbaţii din întreprinderile aflate în clasa de mărime mare, cu 250 salariaţi şi peste. Câştigul salarial mediu nominal net a urcat la 1.849 lei, în iulie.

About Administrator