Termocentrala Mintia e condamnată

Articolul a fost vizualizat de 1,544 ori

Pentru Complexul Energetic Hunedoara începe toamna patimilor. În timp ce câţiva reprezentanţi ai CEH (indiferent că e vorba de indivizi din echipa de administra­ţie, ori lideri de sindicat) şi câţiva politicieni (culmea, niciunul din PSD) se implică şi dovedesc că doresc să salveze ce se mai poate salva, Guvernul condus de Victor Ponta îşi manifestă clar intenţia de a arunca “pisica moartă” în braţele autorităţilor locale. Un prim exemplu îl reprezintă ideea de a transfera termocentralele de la Mintia şi Paroşeni în “curtea” primăriilor, lansată cu o săptămână în urmă de ministrul Andrei Gerea. Discuţia apare şi pe fondul pericolului cât se poate de real ca cele două termocentrale să fie închise din cauză că nu respec­tă normele de mediu.

CEH nu are nicio şansă să găsească suta de milioane de euro necesară pentru conformarea Termocentralei Mintia la normele de mediu, iar Guvernul Ponta nu pare deloc  îngrijorat de problemă

CEH nu are nicio şansă să găsească suta de milioane de euro necesară pentru conformarea Termocentralei Mintia la normele de mediu, iar Guvernul Ponta nu pare deloc
îngrijorat de problemă

Miercuri, 9 septembrie, preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David, primarul Devei, Petru Mărginean, şi primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi, au fost chemaţi la Bucureşti pentru o întrevedere cu ministrul ener­giei, Andrei Gerea. Ajunşi în Capitală, cei trei oficiali hunedoreni s-au trezit că domnul mi­nistru are un cu totul alt program şi nu mai are timp de discuţia cu ei. A fost însă “interceptat” în plenul Parlamentului de către deputatul PNL de Hunedoara, Carmen Hărău (foto). “I-am spus ce era de spus, mai ales că domnul Gerea a şi fost, până nu demult, lider de grup al PNL şi ne cunoaştem destul de bine. Întâlnirea a avut loc, până la urmă, miercuri, în jurul orei 18.00. E bine că domnul Gerea a spus că nu vor fi probleme cu termoficarea în Valea Jiului şi Deva, la iarnă, dar eu aştept şi dovezi scrise în acest sens. În ce pri­veşte propunerea de a transfera termocentralele Mintia şi Paroşeni în subordinea primă­riilor, mi se pare că e o fugă de răspundere. Totuşi, nu mă pronunţ definitiv în acest sens, până când nu mă documentez mai bine şi până când nu avem şi studiile de impact ale unei măsuri de acest fel. Abia atunci vom putea avea concluzii foarte clare”, declară deputatul PNL de Hunedoara, Carmen Hărău.

Un control ordonat “de sus”

Primarul Devei, Petru Mărginean, respinge ideea din capul locului, mai ales că la Termocentrala Mintia e nevoie de peste 80 de milioane de euro doar pentru conformarea la normele de mediu. Asta ca să nu mai vorbim de tehnologii de producţie învechite care necesită alte zeci, sau chiar sute de mi­lioane de euro pentru a fi aduse “la zi”. Nici edilii din Valea Jiului nu sunt deloc încântaţi de ideea preluării termocentralei Paroşeni de către o structură asociativă a primăriilor din zonă. Iar reţinerile lor se dovedesc justificate doar dacă ne amintim că ambele termocentrale ar putea fi oprite, în cazul foarte probabil în care CEH nu câştigă procesul prin care încearcă să anuleze decizia Gărzii de Mediu de oprire a acti­vităţii celor doi producători de e­nergie, emisă încă din 23 iunie, anul acesta, dar atacată în instan­ţă.
În iunie, anul acesta, după două controale făcute cu doar săptămâni înainte la cele două termocentrale, la ordinul ministrului mediului, comisarii Gărzii de Mediu au revenit la Mintia şi Paroşeni pentru că şi-au amintit subit că ambele termocentrale funcţionau fără autorizaţiile de mediu necesare. La Mintia situa­ţia se înregistra încă de la începutul lui 2014, iar la Paroşeni încă din 2010. În 26 iunie, admi­nistraţia CEH a contestat în instan­ţă măsurile Gărzii de Me­diu, cerând anularea acestora şi a câştigat timp mulţumită… vacanţei judecătoreşti (lunile iulie şi august). În plus, primul termen al procesului prin care CEH speră să obţină, practic, o derogare de la legislaţia de mediu, a fost stabilit pentru data de 28 octombrie. Nici măcar liderii de sindicat din cadrul Complexului nu-şi pun însă prea multe speranţe în rezultatul procesului. Se încearcă, de fapt, doar găsirea unor soluţii salvatoare, în ultimul minut al celui de-al 12-lea ceas.

Pentru Mintia nu sunt bani. Deloc!

Luni a avut loc o nouă şedinţă a Consiliului de Administraţie al CEH, la care s-a convenit ca, pentru termocentrala Paroşeni, unde investiţiile pentru conformarea la normele de mediu sunt executate în proporţie de 90 la sută, să se încerce găsirea unei soluţii de finanţare pentru restul rămas de executat. Cel mai probabil se va merge pe ideea unei finanţări din surse proprii, pentru că altă soluţie nu cred că există. Pentru termocentrala Mintia nu există încă o soluţie. Până în primăvară, când, probabil, se va ajunge la finalul procesului dintre CEH şi Garda de Mediu pe tema deciziei de oprire a activităţii termocentralelor, sperăm să avem o soluţie concretă pentru Paroşeni, şi măcar realizat un plan clar de conformare pentru termocentrala Mintia”, spune liderul sindicatului “Muntele”, Petre Nica.
Acesta confirmă, de fapt, spusele lui Constantin Jujan, directorul CEH de la momentul în care Gar­da de Mediu a dispus oprirea activităţii termocentralelor până la conformarea la normele în domeniu. “La Paroşeni e nevoie de încă, aproximativ, 8 milioane de euro, pentru finalizarea investiţiilor de mediu. La Termocentrala Mintia nu avem mai nimic, decât un studiu de fezabi­litate, conform căruia investiţiile necesare în acest scop ar fi între 80 şi 120 de milioane de euro, în funcţie de soluţiile tehnice alese. CEH nu poate suporta o asemenea sumă”, spunea atunci Jujan, declaraţie reluată la începutul acestei săptămâni.

About Ciprian Iancu