Hunedorencele donează păr pentru copii bolnavi de cancer

Articolul a fost vizualizat de 1,705 ori

Zeci de hunedorence, dar şi Cristian Ciobanu, administratorul de patrimoniu al Geoparcului „Dinozaurilor” din Ţara Haţegului, s-au grăbit să le sară în ajutor co­piilor loviţi de cancer, într-o manieră inedită: tăindu-şi părul. Dona­ţiile lor, în natură, vor ajunge sub formă de peruci la copiii pe care te­rapia împotriva bolii de­vastatoare îi lasă desfi­guraţi pentru o vreme. Hunedorenii speră ca, astfel, să le uşureze fetelor chinul şi să le arate că niciun copil bolnav nu e lăsat de izbelişte. 

Perucile oferite gratuit îi scutesc pe copiii bolnavi de cancer de privirile  suspicioase şi de calvarul de a fi discriminaţi de cei din jur

Perucile oferite gratuit îi scutesc pe copiii bolnavi de cancer de privirilesuspicioase şi de calvarul de a fi discriminaţi de cei din jur

Virginia, 12 ani, din comuna Baru: „În această lună este ziua mea şi doresc să fac un cadou copiilor care au nevoie de păr. Vă doresc multă sănătate tuturor!” Este unul dintre zecile de mesaje postate pe grupul „DPC Hunedoara”, unde se organizează colectarea codiţelor de păr care aparţin donatorilor şi donatoarelor din judeţul nostru. Zeci de fete au renunţat la părul lor lung şi frumos, pentru a tri­mite o codiţă de cel puţin 17 centimetri unei alte fete sau adolescente afectate de cancer şi care, în urma chimioterapiei, s-a trezit într-o dimineaţă în faţa oglinzii fără pic de păr pe cap.

Să trăim pentru a-i ajuta pe cei care suferă

„Donează păr copilaşilor” (DPC) este o campanie naţională, care încurajează oamenii să îşi doneze părul pentru a ajuta copiii bolnavi de cancer, iar perucile create din codiţele de păr sunt distribuite gratuit micuţilor care suferă de această afecţiu­ne. „Noi dorim să le redăm încrederea în ei şi să le aducem noi zâmbete pe buze. De asemenea, apelăm la oameni pentru a strânge fondurile necesare, deoarece, deşi ni se face o reducere însemnată la rea­lizarea perucilor, costul uneia este între 600 şi 1.400 de lei”, a declarat, pentru săptămânlul REPLICA, Larisa Duţă, coordonatoarea campaniei pentru zonele Haţeg-Hunedoara. Tânăra, de origine din Haţeg, foarte sensibilă la nevoile semenilor ei, a fost printre primele persoane din judeţ care „au sărit” în ajutorul copiilor bolnavi, tăindu-şi, fără niciun regret, părul lung şi frumos, admirat de colegi şi de prieteni. „Îmi doresc să mă implic în diferite cauze umanitare şi nu numai, întrucât, în opinia mea, nu trebuie să trecem nepăsători prin viaţă, ci s-o trăim folosindu-ne de toate resursele pentru a-i sprijini pe cei care suferă. În curând, se împlinesc patru luni de când mă implic în proiectul DPC şi în acest timp am învăţat că motivaţia face ca orice idee să aibă o singură direcţie: înainte, ceea ce înseamnă progres”, spune fata.

Hunedorenii vor să sară în ajutor

Potrivit Larisei Duţă, în momentul de faţă, în judeţul Hunedoara sunt aproape 40 de donatori (şi mai ales donatoare), iar la nivel naţional coordonatoarea proiectului, Ioana-Maria Andrioaie, esti­mează că s-au strâns 250 de codiţe de păr. Dacă la înce­putul proiectului a existat un parteneriat cu asociaţia „Little Princess Trust” din Marea Britanie şi atunci s-au trimis câteva codiţe de păr pentru copiii de acolo, însă nu din judeţul nostru, de acum părul donat de hunedoreni va merge doar la copiii bolnavi de cancer din România. Hunedoreanca Larisa Duţă a fost cea care a dus primele codiţe adunate prin intermediul campaniei la Galaţi, unde sunt confecţionate perucile. Acestea vor fi distribuite prin intermediul Asociaţiei „Little People” şi vor ajunge în toată ţara, în centrele în care îşi desfăşoară activitatea. „În scurt timp, voi preda ştafeta de persoană de contact a campaniei «Donează păr copilaşilor» în judeţul Hunedoara, însă voi fi activă în oraşul Cluj-Napoca, unde urmează să-mi încep studiile. În locul meu va fi desemnată o altă persoană care va continua campania în judeţul nostru”, adaugă Larisa.

Studenţii medicinişti susţin copiii bolnavi

Căderea părului este unul dintre efectele tratamentului oncologic şi, din păcate, România se confruntă cu un număr tot mai mare de persoane afectate de diferitele forme ale acestei teribile maladii, care nu îi ocoleşte nici măcar pe copii. Campania DPC – „Donează păr pentru copilaşi” este un concept nou în România, iniţiat în cadrul Socie­tăţii Studenţilor Medicinişti din Iaşi, după un model britanic. Prin această colaborare organizatorii îşi doresc să ofere câte o perucă fiecărei fetiţe sau adolescente bolnavă de cancer, internată în unul dintre cele opt spitale în care studenţii organizatori îşi desfăşoară zilnic activitatea. Până acum conceptul „Donează păr copilaşilor” a ajuns cunoscut în zeci de oraşe din ţară, iar sute de români din toate judeţele au renunţat, la propriu, la o parte fizică din ei (podoaba capilară), pentru a ajuta copiii în lupta cu boala.

About Ada Beraru