Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,845 ori

Bine v-am regăsit, dragi cititori! Am avut o pauză destul de lungă, în care am lenevit şi am încercat să mă feresc de tot ce înseamnă mass-media. Sper că şi voi v-aţi odihnit şi sunteţi pregătiţi să începem noul an în forţă. Sau măcar în formă! La mulţi ani!

Dacă anul trecut ne învăţa cum să scăpăm de viruşii din calculator, văd că în 2012, Sebastian Mezei, de la Mesagerul Hunedorean, şi-a propus să ne arate cum stă treaba cu Facebook-ul. Faptul că, o dată la câteva luni, oamenii de la Facebook schimbă aproape complet felul în care arată site-ul nu pare să-i descurajeze în vreun fel pe “specialiştii social media” din România. Eu îi recomand lui Sebastian Mezei să îşi recitească articolele despre Facebook Timeline peste un an; aş paria că niciunul dintre sfaturile sale nu va mai fi valabil. Dar nu asta m-a determinat să-l “dau la gazetă”, ci exprimarea sa din următoarea frază: “În esenţă, aveţi două fotografii principale pe partea din faţă a profilului dvs.: imaginea de profil standard, care ar trebui să o vedeţi deja, iar cealaltă este o «acoperire», imagine de rezoluţie mai mare care va apărea în spatele imaginii profilului dvs.”. PE CARE! “Imaginea pe care ar trebui să o vedeţi”, nu “imaginea care ar trebui să o vedeţi”!

Cei de la Mesagerul Hunedorean au copiat preluat de undeva un articol despre noua Dacia Lodgy, dar nu s-au mai obosit să-l şi corecteze. Vă redau doar trei fraze din el: “Implicaţiile pe care uzina Renault din Africa le va avea asupra altor fabrici ale constructorului francez, dar şi asupra vânzărilor unor modele de Renault pot fi dăunătoare grupului francez, dar şi sub-brandului Dacia, scriu jurnaliştii de la Le Figaro, care au vizitat uzina de la Tanger, cu doar câteva zile înainte de începerea producţiei monovolumului Lodgy. Complexul, care se întinde pe o suprafaţă de 300 de hectare încă arată ca un şantier. Mai puţin, halele care găzduiesc prima linie de asamblare a monovolumului Lodgy, care este deja gata”. E foarte greu să pui nişte virgule, să scoţi altele şi să reciteşti un articol înainte de a-l publica. Greu, dar nu imposibil.

Ştiaţi că nemţii vin în judeţul Hunedoara cu scopul de a provoca accidente rutiere? Nu ştiaţi asta? Ei bine, nici eu, dar dacă aşa a scris Carmen Cosman în ziar (Mesagerul Hunedorean), aşa o fi, pentru că se ştie că ziarele nu mint! Iată fraza lămuritoare: “Un cetăţean german, care circula cu autoturismul pe DN7, a reuşit să provoace un accident rutier, după ce a efectuat o depăşire neregulamentară”. Va să zică, neamţul a încercat şi a şi reuşit să provoace un accident.

Ziarul Hunedoreanului ne povesteşte despre succesul unei tinere devence: “Aimi, un nou nume răsunător pe scena muzicală internaţională, a cântat pentru 300.000 de oameni de Revelion”. Bravo ei, da’ cât de răsunător să fie numele ei, dacă, în urma unui sondaj efectuat de mine în redacţie, pe un eşantion reprezentativ de trei persoane, a reieşit că nimeni nu a auzit de ea? Şi-apoi, un onorariu de 10.000 de dolari, în lumea muzicală “mare”, e o ruşine. Cred că Ştefan Bănică Jr. a încasat mai mulţi bani de pe urma concertelor pentru gospodine susţinute de Crăciun.

Rămânem puţin la cântăreaţa faimoasă despre care a scris Monna Voinescu, în Ziarul Hunedoreanului. “Românca a urcat pe scenă după câteva vedete locale, alături de DJ Emrah şi chitaristul Joy Basu – indian la origine, dar care trăieşte la Los Angeles şi a cântat împreună cu Jennifer Lopez şi Jessica Simpson. […] «Voi cânta împreună cu DJ Emrah. Colaborarea mea cu el a început acum un an şi mi-am dat seama că e de bun augur», afirmă interpreta, care povesteşte şi despre alte colaborări care i-au adus succes. Piesele «Deep Inside» şi «Power of Goodbye» au fost produse de Gino Manzotti de la Dj Project, iar aceast din urmă hit a beneficiat de un remix al DJ-ului spaniol Sak Noel – No. 1, în 2011, în topurile muzicale din mai multe ţări, cu piesa «Loca People»”. Aşa o fi faimoasă în lume, prin legătură cu alţi cântăreţi faimoşi?

“«Străbunicul meu s-a născut în Mongolia», spune cântăreaţa, completând că bunica dinspre mamă e rusoaică şi explicând că inclusiv numele ei de scenă are legătură cu niponii – «Aimi» în limba japoneză are o semnificaţie asemănătoare cu «Adina», care îşi are originea în ebraică: «gingaş», «suav», «pur»”. De ce “inclusiv…”? Ce legătură o fi găsit Monna Voinescu între mongoli, ruşi şi japonezi, de toate astea sunt legate în frază?
Diana Mitrache, de la Servus Hunedoara, a pus următorul titlu unui articol: “Disponibilizaţii de la CNH, ies, azi, din nou, în stradă”. Virgulă între subiect şi predicat? Este! Patru virgule într-un titlu? Avem! Eu i-aş sugera doamnei Mitrache să pună virgule peste tot, măcar să pară mai “simetrice” titlurile sale. Cam ca în imaginea de mai jos.

Celor de la Servus Hunedoara le doresc să aibă un an cu cât mai puţine greşeli şi vreau să-i şi ajut în sensul ăsta: “Hai că-i tare…” nu este un titlu potrivit pentru o rubrică. Varianta corectă e: “Hai, că-i tare!”. Sunt curios cât timp le va lua până să îşi repare greşeala – pe care am observat-o de mai bine de un an, dar am tot sperat că o vor “repara”.

Şi Ramonei Ştefan, de la Servus Hunedoara, îi place să abuzeze de virgule: “Peste aproximativ o lună, pelicula americană, ce îl are în rolul principal pe actorul Nicholas Cage, înregistrată în mai multe locaţii din România, va rula în cinematografele din ţară”. E Nicolas Cage, nu Nicholas. Şi dacă scrieţi “pelicula americană, ce îl are în rolul principal pe X”, noi înţelegem că aceasta ar fi singura “peliculă” americană. Apropo, decât să folosim cuvinte pe care nu le stăpânim, nu mai bine scriem “film” în loc de “peliculă”?
“PELÍCULĂ, pelicule, s. f. 1. Bandă subţire şi flexibilă de celuloid sau din alt material sintetic, acoperită cu un strat de substanţă fotosensibilă, întrebuinţată în industria fotografică şi în cinematografie; film. 2. Strat subţire dintr-o anumită substanţă depus pe suprafaţa altei substanţe. 3. Membrană foarte subţire. – Din fr. pellicule”.

Oana Bimbirică ne informează, în Servus Hunedoara, cu privire la deschiderea unei linii telefonice pentru sesizarea cazurilor de corupţie: “0800801100 este numărul la care pot fi reclamate gratuit cazurile de corupţie”. Da’ staţi puţin, în mod normal reclamaţiile nu sunt gratuite? Tre’ să dai şpagă şi ca să faci o reclamaţie?

“Aleşii din reşedinţa judeţului Hunedoara se întrunesc azi pentru a aproba ca taxele şi impozitele pentru acest an să fie mai mici ca în 2011”, zice Iulian Stroia, în Servus Hunedoara. “Mai mici, ca în 2011” sau “mai mici decât în 2011”? Numa’ întreb, nu dau cu parul.

“Atenţionare pentru «mitici» – Retezatul, cea mai ieftină oportunitate de a petrece vacanţa de iarnă”, scrie Amarildo Szekely, în Servus Hunedoara. Nu-s eu mare fan al bucureştenilor, dar nu mi se pare o strategie bună să-i jigneşti numindu-i “mitici” şi apoi să-i inviţi în judeţul tău, pentru că ai cele mai mici preţuri. Sunt curios dacă vreun “mitic” care vede articolul din Servus Hunedoara se gândeşte serios să vină în Retezat. Sau, cine ştie, poate că în ziarele din capitală apar articole cu titluri precum: “Ardelenii ne invită în Retezat: sunt mai înceţi, civilizaţia ajunge mai greu la ei, deci au preţuri mici” sau “La ski în Retezat: nu vă grăbiţi, vara vine mai greu în Ardeal!”, iar Amarildo Szekely s-a gândit să le dea o replică.

AVIS 3000 ne anunţă, prin intermediul Glasului Hunedoarei, o promoţie “senzaţională”: “La fiecare produs cumpărat (ouă sau carne) primeşti GRATUIT o pungă de GHEARE DE PUI”. Criză, criză, da’ cine-ţi mai dă, în ziua de azi, gheare de pui GRATUIT?!

Nu sunt foarte convins că informaţiile pe care Sebastian Mezei le publică în Mesagerul Hunedorean sunt scrise chiar de el. Traduşi din engleză, termenii sună foarte ciudat, “status”-ul devine “stare”, dar şi “statut”, iar exprimările precum “o imagine din copilărie pe care doriţi să încărcaţi pe Facebook” şi “altcineva a postat un tablou vechi cu tine” mă fac să cred că articolul este fie copiat, fie tradus (cam prost…winking din engleză.

De asemenea, într-un singur articol, foarte scurt, am găsit de trei ori formularea “de asemenea”.

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'