Derby judeţean adjudecat fără emoţii

Articolul a fost vizualizat de 1,109 ori

Ceea ce se anunţa a fi un ”derby” echilibrat, între nou promovata CNS Cetate Deva şi FC Hunedoara, ţinând cont de echilibrul valoric al celor două loturi, a sfârşit prin a fi doar unul al ”orgoliilor”, ţinând cont de rivalitatea sportivă în plan fotbalistic dintre cele două municipii ale judeţului. Pe teren a existat, practic, o singură echipă, cea a ”alb-albaştrilor”, care şi-a dominat de o manieră categorică adversarul, unul care a arătat mai mult decât mo­dest.

FOTBALDupă primele meciuri pe care le văzusem în actualul sezon cu cele două combatante, Cetate Deva –ACSO Filiaşi (3 – 1) şi FC Hunedoara – Performanţa Ighiu (1 – 2), am tras câteva concluzii, în care apreciam că devenii sunt peste hunedoreni, dar că întâlnirea directă de pe arena ”Michael Klein” mă va edifica mai bine asupra potenţialului tehnico-tactic al celor două grupări. Iar dacă ar fi să privesc acum prin prisma acestei victorii fără dubii obţinute de echipa de pe Cerna, ar trebui să retractez cele spuse anterior. Şi am să o fac, pe moment, dar tot atât de adevărat este faptul că, după cele patru etape scurse, ambele formaţii dau dovadă de mari fluctuaţii în evoluţia lor. Eram convins că jucători ca Pribac, Lintaru, Dosan,
J. Vajda sau Suciu, unii dintre ei cu evoluţii recente sau mai îndepărtate şi la echipa hunedoreană, vor reuşi să pună probleme ”scenariului” gândit de rutinatul antrenor Victor Roşca. Nu numai că nu s-a întâmplat acest lucru, dar evoluţia per ansamblu a echipei vizitatoare a fost una deplorabilă. De partea cealaltă, gazdele, care au început cu un succes concludent la Sebiş, au ”ratat” prima întâlnire cu proprii spectatori, dezamăgind profund în eşecul cu cei de la Ighiu (1- 2), dar au şters repede cu ”buretele”, obţinând o a doua victorie în deplasare, 3-1, la Ineu.

Moment simbolic

Gazdele au ţinut să dea acestui ”derby” judeţean o ţinută de gală, lovitura de începere fiind dată de recentul campion mondial de box de juniori, Cosmin Gîrleanu, hunedoreanul fiind aplaudat la scenă deschisă de cei 1.500 de spectatori prezenţi în tribunele stadionului. ”Alb-albaştrii” au preluat încă din primul minut iniţiativa, şutul lui Drăgoescu, din întoarcere, de la distanţă, trecând peste (min. 5). Devenii au replicat în minutul 13, când ”diagonala” lui Pribac de la 27 de metri nu a prins cadrul porţii. Fazele la cele două porţi se succed cu repeziciune, iar un minut mai târziu, la o centrare venită de pe parte stângă, acelaşi Drăgoescu s-a desprins din marcaj, a reluat cu capul din 11 metri, obligându-l pe Iancău să reţină cu ceva emoţii. În mi­nutul 18, căpitanul oaspeţilor, Janos Vajda, şi-a încercat şi el şansa de la 22 de metri, mingea trecând puţin pe lângă, iar în minutul următor, la cealaltă poartă, ”capul” trimis de Tecsi a fost scos din apropierea liniei porţii de fundaşul Boldea. Se joacă alert, iar băieţii lui Victor Roşca aveau să concretizeze până la urmă superioritatea arătată pe terenul de joc. Era minutul 28 când mijlocaşul ofensiv Bogdan Bozian (un transfer care se arată a fi foarte reuşit, autor a trei goluri în primele trei runde) avea să-şi înceapă recitalul. El a şutat de la 25 de metri, balonul a prins un ”smoc” de iarbă în faţa lui Iancău, intrând în plasa porţii. În minutul 37, impetuosul Drăgoescu s-a lansat într-o cursă de 50 de metri pe flancul drept, a intrat în careu, dar nu a mai avut suflu şi a obţinut doar un corner, rămas fără rezultat. Putea fi însă 2-0 cu cinci minute înainte de pauză, când fundaşul de bandă dreaptă Ciucurescu, urcat în atac, a centrat pe partea opusă, iar Tecsi a reluat din semifoarfecă, în stâlpul din stânga porţii.

Bozian, omul meciului

Şi cel de-al doilea mitan a început tot cu hunedorenii în prim plan. În minutul 47, la cornerul executat de pe dreapta de Bozian, Mardare a trimis cu capul puţin pe lângă. Două minute mai târziu, avea să se producă desprinderea pe tabela de marcaj. Acelaşi omniprezent Bozian a trimis de două ori din centrul careului în ”blocaj”, iar a treia oară, a reluat din cădere, de la şapte metri, pentru 2-0. Cetate încearcă să nu piardă contactul cu jocul, Pribac trimite din lovitură liberă de la 27 de metri pe colţul scurt, dar Raţ este la post şi respinge în corner (min. 52). Imediat, la poarta cealaltă, Drăgoescu se lansează pentru a ”n”-a oară pe dreapta, centrează în careu, Crengăniş reia spectaculos din voleu, ”razant” cu transversala. Oaspeţii au o bună oportunitate în minutul 56, când, la o degajare greşită a defensivei hunedorene, Şoit interceptează, intră în careu, dar mingea trimisă din 8 metri este respinsă de Raţ. Marius Sîrbu încearcă să dinamizeze jocul echipei sale şi face o ”dublă” schimbare în minutul 57, tri­miţându-i pe teren pe Făgărăşanu şi Suciu, în locul lui Şoit şi Şaucă, dar cei care vor marca din nou vor fi tot cei de la FC Hunedoara. Şi cine putea să o facă, dacă nu omul acestui meci, Bozian, care scăpat singur spre ”buturile” adverse, l-a ”executat” cu un şut plasat din careu, pe nefericitul goalkeeper devean, trecându-şi în cont un binemeritat ”hattrick” şi, totodată, cea de-a şasea reuşită stagională în tricoul ”alb-albastru”. Opt minute mai târziu, el va fi înlocuit de tehnicianul Roşca, pentru a primi ”standing ovation” de la spectatorii prezenţi în tribune. Elevii lui Marius Sîrbu par a fi căzuţi total, iar în minutul 76 rămân şi în inferioritate numerică, Pribac văzând direct ”roşu”, pentru un fault dur asupra lui Daniel Creciunesc. Cu un om în minus, Cetate reuşeşte golul de onoare în minutul 81, când, găsit cu o pasă în adâncime de
J. Vajda, Suciu l-a învins pe Raţ cu un şut de la marginea careului mare. Putea fi 4-1, dar în minutul 89, la centrarea venită pe jos de la Ciucurescu, Ursachi (introdus în partea secundă) a reluat din 3 metri peste, cu toată poarta în faţă. Victorie incontestabilă a celor de la FC Hunedoara, care şi-a dominat adversarul la toate capitolele şi care leagă al doilea succes consecutiv, face 9 puncte, la fel ca şi liderul ASU Poli Ti­mişoara.

DECLARAŢII DUPĂ MECI:

BOGDAN BOZIAN (FC HUNEDOARA – autorul celor trei goluri): ”Mă bucur că am reuşit să câştigăm. A fost un meci de orgoliu pentru toată Hunedoara. Pentru mine că am reuşit să marchez trei goluri este un ”bonus”, dar important este că a câştigat echipa. Ne-am pregătit foarte bine pentru toate jocurile, inclusiv cel cu Cetate Deva, şi probabil că va­loarea individuală, dar şi a echipei a făcut diferenţa pe tabela de marcaj. Nu avem ca obiectiv promovarea, dar încercăm să câştigăm cât putem de mult. Nu vreau să vorbesc acum despre o eventuală promovare, pentru că, la Sebiş, am condus clasamentul 70-80% şi am pierdut pe final. Sper că, dacă în iarnă se va propune acest obiectiv, conducerea o să-şi facă ”temele” şi totul o să fie bine.
VICTOR ROŞCA (antrenor principal – FC HUNEDOARA): Este o victorie normală. Astăzi a câştigat echipa care a avut mai multe ocazii. Mă bucur că am avut răbdare şi nu ne-am mai ”aruncat” ca la meciul anterior de acasă (n.r.: 1-2 cu Performanţa Ighiu), când am fost surprinşi de adversari pe contraatac şi ne-a fost greu să revenim. În ceea ce priveşte scorul, el putea fi şi mai mare, am avut două ratări monumentale pe final, însă suntem mulţumiţi, sunt trei puncte şi ne gândim la meciul de la Craiova. Tot timpul o să regretăm punctele pierdute cu Performanţa Ighiu, dar poate că a fost bun acest semnal de alarmă. Era grav dacă acea înfrângere venea pe final sau la mijloc de campionat, dar aşa suntem în grafic, la plus trei, şi mergem la Craiova să câştigăm toate punctele puse în joc. Cu siguranţă că sunt cel puţin patru echipe care se luptă pentru promovare, deci va fi o luptă strânsă.

FC HUNEDOARA – CNS CETATE DEVA  3 – 1       (1 – 0 )

Au marcat: Bozian (min. 28, 49, 63 ) / Suciu (min. 81)
Eliminări: Pribac (min. 73) – cartonaş ”roşu”

FC HUNEDOARA: Raţ – Ciucurescu, Maghici, Mardare, I. Petresc – Simionov (min. 64, Marina), Ionicescu, Drăgoescu (min. 68, Cr. Creciunescu), Bozian (min. 71, D. Creciunescu) – Tecsi, Crengăniş (min. 59, Ursachi) .
Antrenor: Victor Roşca.

CNS CETATE DEVA: Iancău – Dosan (min. 71, Şumuţiu), Boldea, Kelemen, Ungureanu – J. Vajda, Şoit (min. 57, Chelariu), Pîrva, Şaucă (min. 57, Făgărăşanu) – Pribac, Lintaru (min. 64, Suciu).
Antrenor: Marius Sîrbu.

Arbitru: Florin Andrei (Tg. Mureş)
Asistenţi: Raul Ghiciulescu (Lugoj) – Alin Botaş (Timişoara)
Stadion: ”Michael Klein”. Spectatori: 1500.

About Ion Bădin