Centralele eoliene au fost luni, la ora 12.00, principala sursă de energie din România, în topul celor mai mari producători după surselele de provenienţă.
Când energia verde a bătut energia clasică
Astfel, energia eoliană a reprezentat 25,5% din tot ce s-a produs în România, corespondentul unei valori de 2084 MW. Pe locul doi la producţie, după luni de zile în care a fost locul unu, vine energia termo din cărbune, cu 2060 MW şi 25% din total. Pe locul trei găsim energia hidro, cu 1800 MW produşi – 18% din total, iar pe locul patru energia nucleară, cu 13,3% din total, corespunzător unei producţii de 1.330 MW. Locurile cinci, şase şi şapte sunt ocupate de energia termo din gaze, energia solară şi cea pe bază de biomasă.
Bucurie amară: energia verde ne costă!
Sistemul energetic românesc nu poate prelua în condiţii de siguranţă mai mult de 11.000 de MWh, punctul cel mai nevralgic fiind Dobrogea, unde, în zilele cu vânt şi soare, circa 3.000 de MW se produc doar aici. Prin lege, toată producţia generată de centrale care produc energie din surse regenerabile este preluată automat în sistem. Prin urmare, când e producţie mare de energie eoliană sau solară în Dobrogea, ca aceasta să poată fi evacuată către restul ţării, în condiţii de siguranţă pentru SEN, mai multe termocentrale trebuie să se închidă. Şi asta încă nu e tot. Cum energia regenerabilă este subvenţionată prin factura de curent de către consumatori, adică de fiecare dintre noi, cu cât mai mare este producţia de energie a eolienelor sau a fermelor fotovoltaice, cu atât vom achita facturi de curent mai mari.
Cât curent se mai consumă în România
Producţia totală de energie, luni la ora 12.00, era de 8.300 MW, iar consumul de 7.100 MW, diferenţa produsă fiind exportată. Nu trebuie uitat că, acum 25 de ani, România avea capacităţi de producţie de energie care puteau acoperi o cerere internă de 20.000 de MW. Chiar şi acum, doar termocentralele pe cărbune sau gaz din România ar putea singure să furnizeze integral cantitatea de energie consumată, dar la preţuri care le scot din competiţie faţă de ceilalţi producători hidro, ecologic sau nuclear.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.