Analize pentru antibiotic natural

Articolul a fost vizualizat de 1,720 ori

Medicina clasică începe să lucreze împreună cu medicina naturistă – se întâmplă la Orăştie, unde apropierea dintre Spitalul municipal şi producătorul de remedii naturale din oraş a ajuns în laborator. Mai mult, la prima ediţie a “Zilelor medicale orăştiene”, doi specialişti au fost invitaţi să vorbească despre produsele naturiste, alături de prestigioase cadre medicale venite din centre universitare. 

Managerul spitalului din Orăştie, Graţiela Achim, spune că antibioticele  naturale au din ce în ce mai mare căutare

Managerul spitalului din Orăştie, Graţiela Achim, spune că antibioticele naturale au din ce în ce mai mare căutare

Medicii Carmen Nonn şi Delia Faur de la Fares Orăştie vorbesc vineri, în faţa participanţilor la confe­rinţă, despre “activitatea antibacteriană a unor uleiuri esen­ţiale”. Graţiela Achim, managerul spitalului din Orăştie spune că nu este la prima colaborare cu producătorul autohton de remedii naturale: „Ne dorim foarte mult o colaborare cât mai strânsă cu producătorii de remedii naturale, noi avem un astfel de producător chiar aici, la Orăştie, şi la secţiu­nea dedicată medicilor avem o prezentare făcută de medici specialişti din zona naturistă”. Totul se face pe baza unui parteneriat care se derulează deja: “Dezvoltăm un parteneriat cu Fares refe­ritor la antibiogramele în plan naturist, desfăşurate la laboratorul spitatului municipal. Am luat această iniţiativă pentru că am observat că este o zonă tot mai căutată, o zonă care trebuie să vină în completare şi care poate ajuta foarte mult medicina clasică. E de menţionat şi faptul că, împreună cu acest producător, avem o relaţie foarte bună şi în planul asociaţiei dedicate spitalului, iar fondurile colectate sunt utilizate pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale oferite asiguraţilor”, adaugă Graţiela Achim, unul dintre organizatorii “Zilelor medi­cale orăştie­ne”.

Medicamente naturiste, în spital

Antibiograma este o metodă care stabileşte pe o cultură bacteriană de laborator sensibilitatea sau rezistenţa unei bacterii faţă de un antibiotic, care este destinat să fie folosit în tratamenul bolii. Eficienţa unui tratament cu antibiotice este condiţionată în primul rând de sensibilitatea agentului patogen faţă de antibioticul respectiv, fapt apreciat “in vitro” prin antibio­gramă. Astfel, un bolnav poate afla la Orăştie, dacă organismul său răspunde la remediul natural prescris de medic: “Practic, analizele de antibiogramă cu tratamentul prescris cu remedii naturiste se pot efectua la noi în laboratorul de analize medicale. Astfel, utilizatorii, adică pacienţii care folosesc tratamente naturiste şi care sunt identificaţi cu o anumită infecţie, fac analiza. Cei care doresc să facă o antibiogra­mă naturistă o pot face la noi, în laborator, în baza acestui parteneriat”, explică Graţiela Achim. Ca alternativă la antibioticele clasice, bolnavii pot folosi un produs “Biosept” din gama siropu­rilor produse de Fares. Este un produs antibacterian şi antiviral recomandat în ultima perioadă atât de medicii de familie, cât şi de medicii specialişti pentru a creşte rezistenţa organismului, dar şi pentru a susţine meca­nismele lui de apărare. Nu are efecte secundare şi este recomandat în stări febrile, răceli, gripe, amigdalite, faringite, bronşite şi cistite, iar specialiştii spun că are efect antibacterian, antiviral, antifebril, antiinflamator, imunostimulent şi expectorant. Printre altele, conţine extracte de echinacea, şovârv, cimbrişor, lichen de piatră, ghimbir, scorţişoară, frunze de măslin, cuişoare, tinctură de propolis, uleiuri de lămâie şi geraniu.
Ediţia I a “Zilelor medicale orăştiene” are loc în perioada 28 septembrie-3 octombrie, pe două secţiuni – asistenţi medicali şi medici – şi aduce specialişti de marcă la sala Astra din Orăştie.

About Laura Oană