Contorul inteligent, denumit şi smart-meter, a fost lansat, oficial, de grupul Enel, care a început deja instalarea a peste 30.000 de astfel de aparate în România. Procesul de instalare a contoarelor inteligente a început în vara acestui an, în cadrul unui proiect pilot care vizează instalarea a 2,7 milioane de aparate pentru toată baza de clienţi a companiei.
Care sunt avantajele pentru consumatori?
Contoarele inteligente sunt conectate cu dispeceratul Enel şi realizează, astfel, un flux bidirecţional de comunicare automatizat, în orice moment. Se permite, astfel, citirea de la distanţă a consumului de energie electrică. Informaţia este disponibilă uşor şi rapid şi ajunge de pe contor în sistemele inteligente de monitorizare ale ENEL. Astfel, se renunţă la estimările de consum şi la facturile de regularizare. Ulterior, informaţia este disponibilă pe device-uri sau
smartphone-uri, în funcţie de posibilităţile clientului.
Contorul propune şi soluţii inovatoare de automatizare a casei, care permit controlarea de la distanţă a diferitelor dispozitive din locuinţă şi optimizarea consumului de electricitate.
Contorul inteligent se montează fără niciun cost din partea clientului, însă acesta va fi inclus în tariful de distribuţie. Aparatul are o durată de viaţă de 15 ani, dublă faţă de cea a contoarelor din prezent.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.