Dascălii buni ţin pasul cu timpurile

Articolul a fost vizualizat de 1,179 ori

“Este cea mai mare sa­tisfac­ţie pe care o poţi avea ca dascăl: să-ţi vezi elevii că s-au dezvoltat, că au început să se descur­ce în viaţă, că îşi realizează visele”, sunt cuvintele unui dascăl care pare că a găsit soluţia cea mai bună la clasă: “Nu ei trebuie să se adapteze, ci tu ca profesor trebuie să te schimbi ca să te potriveşti noilor generaţii”, spune Claudia Necula, în timp ce altă colegă crede că, atunci când îţi iubeşti meseria şi oferi copiilor dragoste şi o cale de urmat, totul merge de la sine.  

profesor elevi_1De Ziua Mondială a Educaţiei, a fost linişte în şcoli: cadrele didactice au petrecut o zi liberă tot la şcoală. “Chiar dacă e liber, noi ne vom ocupa tot de copii. Poate că nu mergem la şcoală, ca într-o zi obişnuită, dar am programat activităţi extraşcolare, tot împreună cu copiii”, spune Claudia Necula, o profesoară care îşi învaţă elevii regulile comerţului modern. O vezi pretutindeni la evenimentele din oraş şi este la fel de implicată la clasă: “Eu am învăţat foarte multe din experienţă, cred că un profesor trebuie tot timpul să studieze, să citească. La nişte cursuri de specializare în pedagogie, o doamnă lector ne spu­nea că psihologia copilului s-a schimbat şi atunci e evident că profesorul trebuie să studieze şi să se adapteze la noua genera­ţie. Copiii se schimbă cu fiecare generaţie şi tu trebuie să rămâi tânăr alături de ei şi să te schimbi odată cu ei. E extraordinar de important să te adaptezi la genera­ţia din clasă”. De cealaltă parte, Daciana Vonu este profesor de teologie la Colegiul Naţional Decebal şi are în grijă latura spiri­tuală: “Eu simt că prin aceşti copii trăiesc. Mă simt şi eu un copil alături de ei şi pentru că predau şi la clasele pregătitoare încerc să mă cobor la nivelul lor, să-i înţeleg şi mi se pare că aceşti micuţi sunt adevăraţi îngeri. Nu poţi ajunge la sufletul lor cu un tipar, trebuie să ştii să interac­ţionezi cu elevii, contează ataşamentul, dar pe primul plan este dragostea. Dacă manifeşti dragoste faţă de copii, atunci totul decurge de la sine”.

Misionari pentru noua generaţie

Daciana Vonu predă teologie or­todoxă şi crede că reacţia copiilor faţă de orele ei este extraordinară atât timp cât ştie ce să le ofere şi nu-i plictiseşte doar cu noţiuni teoretice: “Copiii de acum sunt foarte determinaţi şi îi simţi că de-abia aşteaptă să le propui să participe la tot felul de activităţi în afara orelor de curs”. Viaţa de dascăl cere implicare şi sacrificii, lucruri pe care statul nu le plă­teşte corect în România. Şi, totuşi, mai sunt profesori care lup­tă, nu se resemnează, ba, mai mult, fac muncă de voluntariat. Claudia Necula este şi una dintre profesoarele care s-au oferit să se alăture proiectului Crucii Roşii, filiala Hunedoara, şi să ofere meditaţii gratuite elevilor care îşi susţin examenul de bacalaureat: “Mulţumirea noastră a fost atunci, când, după rezultatele de la acest examen naţional, am constatat că promovabilitatea elevilor care au participat la cursurile de pregătire suplimentară a fost foarte mare. În educaţie, copiii au nevoie de modele pe care şi le aleg din diferite domenii – pot fi părinţi, profesori, colegi. E important să le oferi corect aceste modele şi să-i sprijini atunci când îşi doresc să înfăptuiască ceva”. Şi, cine nu are bani pentru cluburile private, poate alege să îşi trimită micuţul să-şi ocupe timpul liber cu tot felul de activităţi precum dansul, ceramica, aeromodelism, sculptură în lemn. Pe toate le găsiţi la Palatul Copiilor din Deva, care şi-a deschis porţi­le pe 1 octombrie. Directorul Sorina Cobori spune că de la an la an tot mai mulţi copii sunt înscrişi la cercurile de abilităţi: “Pentru copil este obositor să facă doar o rutină gen – şcoală – învăţat – casă – teme. În multe ţări europe­ne, activitata extraşcolară a devenit cea de bază pentru că ea le deschide orizontul, îi orientează profesional. Încercăm să-l facem pe copil să se descopere, să afle ce anume vrea să facă, să-şi desco­pere noi aptitudini pe care le poate urma în carieră”. Institu­ţia are grupe de începători, avan­saţi şi de performanţă, iar copiii se pot înscrie la mai multe cercuri simultan. “Noi avem activităţi şi pe perioada vacanţelor, iar profesorii care coordonează activităţile sunt dedicaţi şi pasionaţi de ceea ce fac. Este locul unde copiii vin de plăcere, pentru că le oferim alt­fel de activităţi, care le completează pe cele de la şcoală şi, pentru mulţi copii, devenim a doua familie. E important de ştiut că un copil trebuie să-şi aleagă singur cercul preferat pentru a lucra cu plăcere. Talentul trebuie combinat cu munca şi atunci îi poţi oferi copilului un drum frumos în viaţă”, spune directorul care apreciază că, în acest an, s-au înscris în jur de 3 mii de cursanţi doar la Deva.

“Săptămâna educaţiei”

Dascălii hunedoreni au fost sărbătoriţi şi în cadrul evenimentului „Săptămâna educaţiei”, care s-a desfăşurat în judeţul Hunedoara, între 28 septembrie şi 5 octombrie. Sute de cadre didactice, lideri de sindicat, autorităţi locale şi centrale, dar şi parlamentari şi elevi cu performanţe la scoală au participat la manifestarea care s-a dorit a fi şi o celebrare a educaţiei, dar şi o dezbatere pe tema rolului profesorului în construirea viitorului unei societăţi. „La noi, în România, Ziua Mondială a Educaţiei plasează în centrul atenţiei, cadrul didactic cu nobila sa misiu­ne de a forma competenţe şi abilităţi de viaţă la elevi, dar şi pe ceilalţi parteneri educaţionali fără de care parcursul prin şcoală al copilului ar fi incomplet. Transmit mulţumirile noastre colegilor care şi-au dedicat întreaga carie­ră creşterii tinerilor hunedoreni, dar şi celor care sunt la început de carieră şi au aleas această profesie din convingere şi pasiu­ne”, a declarat Maria Ştefănie, inspec­torul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Liderii sindicali spun că, faţă de alte ţări europe­ne, România obţine rezultate mari în educaţie în comparaţie cu sumele care se alocă pentru acest domeniu. În plus, este o ţară în care dascălii s-au obişnuit să se descurce singuri: „E Ziua Mondială a Educaţiei, e o sărbătoare a nostră şi experienţa ulti­milor ani ne-a arătat că, dacă nu ne sărbătorim noi, nimeni nu o face. Am dedicat acestei sărbători o întreagă săptămână, cu un program mai amplu, simpozioane, lansări de carte, diverse manifestări culturale şi sportive, dar şi premierea colegilor noştri care au participat la diferite concursuri. Orice socie­tate, dacă este interesată de vii­torul ei, investeşte în educaţie – asta vrem să obţinem şi noi de la parlamentari şi colegii noştri care au funcţii de răspundere şi pot face ceva printru educaţie”, a declarat Paul Rusu, preşedintele SIP Hunedoara. În cadrul evenimentului au fost premiaţi mai mulţi elevi care au obţinut note mari pentru admiterea în liceu. A urmat cel mai proaspăt campion al judeţului: Cosmin Gârleanu, care este noul campion mondial al Hunedoarei la box, categoria juniori şi a ajuns la Inspectoratul Şcolar însoţit de antrenorul său, Ilie Captari de la CS Hunedoara. Diplome de mulţumire au primit şi profesoarele care, la iniţiativa Crucii Roşii, au făcut gratuit me­ditaţii cu elevii care urmau să susţină Bacalaureatul. Liderii sindicali au specificat în cadrul dezbaterii că, în România, declararea educaţiei ca prioritate naţională este doar o simplă formalitate, iar alocările pentru acest sistem sunt departe de cifra de 6% precizată de legislaţie.

Educatorul, constructor al viitorului

Carmen Harau Discursurile autorită­ţilor locale şi judeţene au stârnit aplauzele celor din sală din  moment ce s-a vorbit despre munca dedicată de la catedră, dar şi despre salariile  mici şi copiii bine pregătiţi care îşi caută viitorul în alte ţări. „În România, de 25 de ani  se vorbeşte de reformarea sistemului educaţional, de adaptarea sa la nevoile actuale.  Ce s-a reuşit vedem astăzi: subfinanţare, salarii mici, dezinteres din partea copiilor şi  a părinţilor, iar dacă cineva spune că educaţia este scumpă, ar trebui să vadă cât  costă ignoranţa”, spune primarul Devei, Petru Mărginean, în timp ce preşedintele  Consiliului Judeţean, Adrian David a rostit: „Ca formaţie profesională sunt tot dascăl,  am lucrat 11 ani în cadrul Universităţii din Petroşani. Am văzut în sală feţe care  pentru mine înseamnă foarte mult, care au format gene­raţii de oameni care azi sunt  în diferite funcţii cheie pentru viitorul acestei ţări”. Prezentă în sală, deputatul  Carmen Hărău (foto) a vorbit în plen despre evenimentul de la Deva şi despre cum  poate deveni educatorul constructor al viitorului. „Reprezentantul Guvernului la simpozion, un secretar de stat din Ministerul Educaţiei, membru al unui partiduleţ din coaliţia guvernamentală, (…) s-a supărat, însă, pe reprezentanţii liberali, care i-au invitat pe dascălii cunoscuţi şi recunoscuţi în comunităţile locale să candideze în alegeri pentru posturi de consilieri, primari şi parlamentari… Să intre în politică, aşa cum a făcut, de-acum celebrul lor fost coleg, Klaus Iohannis, spre beneficiul acestei ţări! Abia atunci când ştiutorii de carte vor constitui masă critică în politică, politizarea nu va mai fi posibilă!  (…) Vă doresc mulţi ani, cu sănătate, dragi educatori! Vă rog să vă gândiţi că «Preţul pe care-l plăteşti pentru neimplicare constă în faptul că vei fi condus de oameni mai slabi decât tine (Octavian Paler)»”, a precizat Carmen Hărău, deputat PNL de Hunedoara, la scurt timp după eveniment.

About Laura Oană