Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 1,886 ori

Luni, 9 ianuarie 2012

Castelul Corvinilor, destinaţie de vis, dar fără cazare

Carmen Cosman, Mesagerul Hunedorean
Ultima fiţă în materie de turism este cazarea în diverse castele, cele mai multe medievale, unde doritorii se pot simţi, măcar pentru o noapte, regi sau domniţe. La Castelul Corvinilor, însă, deocamdată se pot organiza doar evenimente festive, însă speranţele nu sunt pierdute.

Atmosferă de basm. Pentru turiştii iubitori de istorie şi o atmosferă medievală, unele castele vin în întâmpinarea acestor cerinţe şi pun la dispoziţie doritorilor spaţii de cazare care îi transferă, măcar imaginar, în Evul mediu. Tarifele sunt mai mari decât cele practicate la hotelurile obişnuite şi, în unele cazuri, depăşesc 150 de euro de persoană, dar atmosfera de basm, cu regi sau domniţe, merită toţi banii. Pe lista castelelor care oferă cazare turiştilor nu se regăseşte, cel puţin deocamdată, Castelul Corvinilor din Hunedoara, dar acest lucru s-ar putea întâmpla după finalizarea proiectului de restaurare. Asta, bineînţeles, cu acordul Ministerului Culturii, fiind vorba despre un monument istoric.

Două nunţi, după doi ani. Deocamdată, la Castelul Corvinilor din Hunedoara se pot organiza doar evenimente festive şi, după doi ani de pauză, două cupluri au spart din nou gheaţa şi şi-au unit aici destinele. “Este o hotărâre a Consiliului Local municipal Hunedoara, prin care se pot închiria anumite săli pentru ceremonii private, pentru 1.000 de lei pe oră. După doi ani de pauză, anul trecut au fost organizate aici două nunţi”, a declarat Nicolae Cerişer, directorul Muzeului Castelul Corvinilor. Pentru aceste evenimente, însă, trebuie respectate anumite reguli de protecţie a monumentului medieval. De asemenea, Castelul a fost şi locul unde s-au turnat mai multe producţii cinematografice, respectiv filme artistice, documentare sau chiar clipuri publicitare.

Unele spaţii ar putea primi noi destinaţii. Pe viitor, totuşi, am putea vorbi şi despre cazare în fosta reşedinţă a lui Iancu de Hunedoara. “Deocamdată, nu se poate vorbi despre cazare la Castel, pentru că trebuie îndeplinite anumite condiţii”, a mai spus directorul Cerişer. Proiectul de restaurare al edificiului este blocat în acest moment, iar vechiul studiu de fezabilitate, care presupunea anumite refuncţionalizări, a fost înlocuit cu un altul, agreat de Ministerul Culturii şi, cel puţin acum, nu se ştie ce va propune din punct de vedere al refuncţionalizării anumitor spaţii.

Castelul Corvinilor a fost construit în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti. A fost una dintre cele mai mari şi vestite proprietăţi ale lui Iancu de Hunedoara şi, din acest motiv, castelul a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări. El devine astfel o somptuoasă locuinţă, nu numai un punct strategic întărit. Cu trecerea anilor, diverşii stăpâni ai castelului i-au modificat înfăţişarea, îmbogăţindu-l cu turnuri, săli şi camere de onoare. După ce şi-a pierdut utilitatea iniţială, castelul a fost restaurat şi transformat în muzeu. Unic în România ca arhitectură, monumentul este vizitat anual de mii de turişti. „Bântuit” chiar de legenda lui Dracula, Castelul Corvinilor din Hunedoara este recomandat de experţii de la Lonely Planet drept o destinaţie “de vis” şi este inclus în topul celor mai frumoase 10 castele din Europa.

Marţi, 10 ianuarie 2012

Decoraţiunile din Deva, pradă pentru hoţi

Cristina Ghenea, Mesagerul Hunedorean 
Un bărbat de 26 de ani a furat unul dintre obiectele decorative amplasate în faţa Primăriei din Deva, în perioada Sărbătorilor. Hoţul a încercat să scape, însă a fost prins de poliţişti la câteva străzi distanţă.

“Sâmbătă noaptea, un cetăţean i-a sesizat pe oamenii legii cu privire la faptul că cineva a furat unul din piticii decorativi amplasaţi în faţa Primăriei Deva. Poliţiştii şi jandarmii au pornit pe urmele hoţului, pe care l-au prins la doar câteva străzi distanţă, în zona Pieţei Victoriei, având asupra lui obiectul furat. Hoţul se numeşte Octavian B., are vârsta de 26 de ani şi este din Deva. Pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru furt calificat”, a declarat Adriana Voina, reprezentanta IPJ Hunedoara.

Marţi, 10 ianuarie 2012

Avocatul Poporului se întoarce în judeţul Hunedoara

Carmen Cosman, CityNews
Aproximativ 30 de hunedoreni au primit asistenţă juridică de la Avocatul Poporului, instituţie ai cărei reprezentanţi au venit la noi în judeţ. Ca atare, în această lună se vor întoarce. Reprezentanţii Biroului Teritorial Alba Iulia ai Instituţiei Avocatul Poporului vin din nou în judeţul Hunedoara, pentru a acorda asistenţă juridică celor interesaţi. Aceştia vor fi prezenţi la sediul Prefecturii Hunedoara joi, 19 ianuarie, începând cu orele 10:00.

În luna decembrie, aproximativ 30 de persoane au beneficiat de asistenţă juridică gratuită din partea Biroului Teritorial Alba Iulia a Instituţiei Avocatul Poporului, ca urmare a demersurilor conducerii Prefecturii Hunedoara, care au avut ca scop apropierea instituţiilor statului de cetăţeni. Menirea Avocatului Poporului, prevăzută de art. 58 alin. (1) din Constituţie, este aceea de apărare a drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, menire detaliată prin Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a institutiei Avocatul Poporului, republicat.

Marţi, 10 ianuarie 2012

Începe controlul marilor averi

Cristina Ghenea, Ziarul Hunedoreanului
Cei care nu-si vor declara veniturile aferente anului 2011 vor fi nevoiţi să plătească un impozit de 16 la sută pe sumele pe care le-au ascuns de ochii Fiscului. Verificarea marilor averi, pentru persoanele fizice, va începe în a doua jumătate a anului.

Este o noutate în România ca persoanele fizice să plăteasca impozit pentru averile nedeclarate. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Hunedoara, Liviu Beldean, la nivelul structurii centrale ANAF, a fost înfiinţată o direcţie de control a marilor averi, special pentru persoanele fizice care cheltuiesc bani mulţi pe bunuri de lux, deşi declară venituri mici. “Legea a intrat în vigoare de anul trecut, însă face referire la verificarea veniturilor încasate de persoanele fizice doar începând din anul fiscal 2011, deci anul acesta se vor face primele astfel de controale. În cadrul Direcţiei de control a marilor averi, 50 de inspectori vor lua la puricat declaraţiile persoanelor fizice, pentru a depista eventualele cazuri de hoţie şi corupţie“, a declarat Liviu Beldean.

Termenul limită: 25 mai. Ultimul termen de declarare a veniturilor obţinute anul trecut, prin depunerea declaraţiei 200 – pentru sumele realizate în România, sau a declaraţiei 201 – pentru cele realizate în străinătate, este 25 mai 2012. Imediat după această dată, inspectorii verifică toate declaraţiile depuse, proces care se presupune că nu va dura mai mult de trei luni de zile, după care încep controalele marilor averi. Primii vizaţi sunt cei care anul trecut au avut cheltuieli ce depăşesc veniturile cu peste 50.000 de lei.

Cei care vor fi depistaţi cu venituri mai mari decât cele declarate vor fi obligaţi să plătească 16 la sută din sumele nedeclarate.

Tags:

About Administrator