2.600 de fermieri despăgubiţi pentru recoltele slabe

Articolul a fost vizualizat de 1,079 ori

Recoltele la porumb şi cartof sunt anul acesta foarte proaste (doar o treime, în comparaţie cu anul trecut), dar statul promite că va contracara fenomenul de calamitare a culturilor. Fermierii hunedoreni afectaţi de secetă vor fi despăgubiţi de Ministerul Agriculturii.

Fermierii hunedoreni vor fi despăgubiţi de stat în funcţie de suprafeţele pe care se întind culturile calamitate şi de pagubele care îi lasă cu buzunarele goale în faţa iernii care va urma

Fermierii hunedoreni vor fi despăgubiţi de stat în funcţie de suprafeţele pe care se întind culturile calamitate şi de pagubele care îi lasă cu buzunarele goale în faţa iernii care va urma

Estimările făcute la nivelul judeţului arată că aproximativ o jumătate dintre culturi au fost compromise de secetă şi, la culturile prăşitoare mai ales, recoltele sunt foarte mici. De altfel, cifrele arată dezastrul: dintr-o suprafaţă de peste 22.000 hectare de pământ anunţată în urma campaniei de primăvară ca fiind însămânţată cu porumb, agricultorii au reuşit să recolteze abia 5.400 de hectare. Mai mult, producţia medie anul acesta a fost de numai 1.300 kilograme la hectar, de trei ori mai puţin decât într-un an agricol bun. Alte peste 8.500 de hectare au fost cultivate cu cartofi, dar producţia s-a recoltat de pe aproximativ 7.800 de hectare, ceea ce indică o pierdere a producţiei de pe 700 de hectare. Anul acesta de pe un hectar cultivat s-au obţinut, în medie, doar două tone de cartofi.

Doar 0,05 la sută din culturi sunt irigate

Raportările arată că în judeţul nostru, aproape 29.000 de hectare cultivate cu porumb, cartof, dar şi legume, lucernă şi floarea-soarelui au fost calamitate. Valoarea pagubelor produse de secetă depăşeşte suma de 26 de milioane de lei, potrivit eva­luării pagubelor produse de secetă, făcute de reprezentanţii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă din zonele afectate şi verificate de Comisia Judeţeană de va­lidare a pagubelor, constituită prin ordinul Prefectului judeţului Hunedoara. În evaluarea valorică a pagubelor produse de secetă la culturile agricole au fost luate în calcul şi apreciate cheltuielile făcute până la data producerii fenomenului, respectiv cheltuielile cu: sămânţa, îngrăşămintele chimice, pesticidele, lucrările mecanice şi manuale, cheltuieli cuantificate diferenţiat pe tipuri de culturi. În total, peste 2.600 de agricultori vor primi sprijin de la stat, însă aceasta nu este decât o soluţie care combate efectele de moment. Practic, astfel, statul încearcă să umple un sac fără fund, pentru că, în lipsa sistemelor de irigaţie, agricultorii hunedoreni, la fel ca şi cei din restul judeţelor ţării, rămân la mâna „vremurilor” şi la mila Cerului. Asta în condiţiile în care dintr-o suprafaţă totală de aproape 80.000 de hectare cultivabile, doar în jur de 40 de hectare sunt dotate cu instalaţii, suprafaţă care repezintă numai 0,05 la sută din totalul terenului arabil al judeţului!

Bani europeni pentru apă

Pentru a nu mai fi victimele veşnice ale perioadelor secetoase care le compromit culturile, singura soluţie pentru fermieri pare a fi asigurarea culturilor. Din păcate, însă, în condiţiile în care sistemele de irigaţii sunt ca şi inexistente, nicio societate de asigurări nu se încumetă să ofere despă­gubiri pentru acest tip de calamitate. Acoperirea riscurilor vizează doar grindi­na, ploile torenţiale, furtuna sau incendiile. Fermierii pot opta, totuşi, pentru un contract care să acopere cheltuielile pe care le fac la hectar. Pe de altă parte, însă, agricultorii hunedoreni pot accesa Submăsura 4.3, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) – Sprijin pentru investiţii în infrastructură legate de dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea sectoarelor agricol şi forestier – componenta irigaţii. Ea dispune de o alocare totală de 435 de milioane de euro (bani care vin de la Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi de la bugetul naţional), din care 218 milioane euro numai pentru anul acesta. Ghidul solicitantului poate fi consultat pe pagina oficială a Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Măsura poate fi accesată de organizaţii şi federaţii ale utilizatorilor de apă, constituite din proprietari şi utilizatori de terenuri agricole. Rata spriji­nului public nerambursabil este de sută la sută din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu poate depăşi un milion de euro pentru un proiect pentru sistemele de irigaţii aferente staţiilor de punere sub presiune sau 1,5 milioane de euro pentru un proiect pentru amenajarea sistemelor de irigaţii aferente staţiilor de pompare şi repompare.

About Ada Beraru