Nu bine s-a încheiat sezonul estival, că agenţiile de turism vin cu noi oferte: circuite de toamnă, pelerinaje, Crăciun în ţară şi Revelion în insule exotice, dar şi cu o ofertă tentantă, greu de refuzat: oferte ultra-early booking: vacanţe pentru iulie-august 2016, cumpărate încă din iarna acestui an.
După un sezon estival 2015 agitat, dar plin, ghizii în turism încă nu s-au întors acasă din punctele unde au fost delegaţi pe parcursul verii: toamna vine cu circuite turistice, iar hunedorenii care au o pensie bunicică şi viitorul, astfel, asigurat, se bucură în continuare de vacanţă. Astfel, dacă un sejur în ţară costă între 50 şi 100 de euro, un circuit peste graniţe poate ajunge anul acesta chiar şi la 2.400 de euro. Astfel, o excursie de două zile pe ruta: Lacul Sfânta Ana, Sighişoara, Alba-Iulia, Bran, Sibiu, Braşov, Peleş costă în jur de 50-60 de euro, o excursie de patru zile în Delta Dunării se ridică la 250 de euro, sumă care include vizitarea canalelor şi mic dejun, în timp ce pentru patru zile în cinci capitale europene trebuie să scoateţi din buzunar 180 de euro. Un circuit de 12 zile în Germania şi Benelux ajunge la 600 de euro, în timp ce zece zile în Statele Unite costă 1.800 de euro, la fel cât două săptămâni în Mexic. Preţurile urcă, însă, vertiginos, dacă vorbim de o vacanţă în Cuba şi Republica Dominicană: 2.600 de euro, ori de America de Sud: o vacanţă-circuit în Peru-Bolivia-Paraguay, Bolivia, Agentina şi Uruguay poate costa chiar 4.600 de euro. Circuitele în Asia de Sud Est sunt, însă, mult mai ieftine: zece zile în Malayezia şi Singapore costă „numai” 1.500 de euro, transportul fiind asigurat, desigur, cu avionul.
1 ianuarie în Costa Rica
Cine se gândeşte, însă, la vacanţă, poate lua în considerare fie un sejur de Crăciun în ţară, caz în care preţurile medii, cu masă inclusă, se învârt în urul sumei de 300 de euro de persoană, fie pieţele de Crăciun din Viena, Praga, dar şi Madeira. Astfel, la Viena putem ajunge cu numai câteva zeci de euro pe cont propriu (cazul celor care şi-au cumpărat bilete de avion din timp) sau putem alege o vacanţă de 330 de euro, care include şi un concert de Crăciun la Palatul Imperial Hofburg. Ca să ajungem până la Moş Crăciun acasă, în Laponia, trebuie să plătim în jur de 400-500 de euro. Cei care preferă să stea acasă de Crăciun, dar se gândesc să sărbătorească Revelionul la Atena, în Austria sau la Praga, trebuie să pregătească între 350 de euro şi 500 de euro persoană, sejururile incluzând excursii la cele mai importante obiective turistice din fiecare capitală europeană. Tot mai mult, însă, anul acesta, agenţiile de turism vin cu excursii exotice: cine lucrează peste graniţe şi îşi permite să-şi ducă familia, din veniturile consistente câştigate peste an, poate alege un Revelion pornind de la 1.000 de euro de persoană în Dubai, Costa Rica sau Tenerife. Reprezentanţii agenţiilor de turism spun că, tot mai mult, hunedorenii care şi-au ales până acum vacanţe în ţările din apropiere sau în Europa, prind gustul destinaţiilor exotice. Tot mai mulţi sunt dispuşi să plătească cinci-şase salarii minime pe economie pentru a putea spune că au vizitat o ţară exotică şi au avut parte de soare şi plajă, pe când prietenii şi vecinii lor dârdâiau de frig. Şapte nopţi pe pârtiile Val d’Aosta din Italia costă, în cazul în care plătiţi acum, doar 400 de euro, în loc de 700.
Vacanţă în judeţul Hunedoara
Cine nu are de gând să bată sute sau mii de kilometri până în ţările (mai) calde, pentru a-şi petrece vacanţa acolo, poate opta pentru un sejur „pe lângă casă”: o vacanţă în judeţul Hunedoara. La Cabana Platoul Soarelui de la Straja, aflată la 1.400 metri altitudine, în munţii Vâlcan, un sejur obişnuit costă 1.100 de lei. Preţul include cazarea şi petrecerea din noaptea de Revelion, cină servită sub formă de bufet suedez, băuturi alcoolice şi răcoritoare, fructe, foc de artificii şi/sau lampioane zburătoare, dar organizatorii petrecerii promit că vor aduce şi un DJ. Sejurul la Straja presupune patru nopţi de cazare, cu data intrării în 30 decembrie şi plecarea în 3 ianuarie. La Cabana Edelweiss din Straja preţul unui pachet pentru o persoană este de 480 de lei, însă oferta nu este valabilă în timpul sărbătorilor şi vacanţelor şcolare. Tariful, la jumătate faţă de Platoul Soarelui, include o zi de cazare în plus (cinci nopţi), mic dejun şi un prânz „întârziat”, pe care îl puteţi servi la ora 16. Un copil până la 6 ani pentru fiecare familie, care nu are nevoie de pat suplimentar, beneficiază de gratuitate. Un sejur în Ţara Haţegului costă în jur de 500 de lei sau chiar mai puţin, în cazul în care nu aveţi şi masa asigurată. La pensiunea Belvedere, spre exemplu, pachetul pentru Crăciun costă 500 de lei şi include: trei nopţi de cazare (24, 25 şi 26 decembrie), cina în seara de ajun, pensiune completă cu masă festivă în ziua de Crăciun, demipensiune în 26 decembrie, mic dejun în a treia zi de Crăciun, băuturile răcoritoare şi alcoolice fiind, şi ele, incluse în preţ. Pentru Revelionul petrecut în Ţara Haţegului va trebui să mai scoateţi din buzunat încă o sută de lei, sejurul ajungând, astfel, la suma totală de 600 de lei. Oferta include cazare din 31 decembrie până în 3 ianuarie, masa festivă pentru Revelion, prânzul festiv şi cina de Anul Nou, pensiune completă în cea de-a treia zi a anului şi mic dejun în ziua plecării.
Doar 50 la sută pentru vacanţa 2016!
Pentru vara 2016 reducerile sunt de 25, până la 50 la sută, iar avansul pe care trebuie să îl plătiţi acum este, în unele cazuri, de numai 25 de euro. Astfel, pentru o vacanţă în Egipt, în regim all inclusive, veţi plăti 420 de euro, în timp ce o vacanţă de cinci zile în Corfu, cu transport rutier inclus, costă doar 75, faţă de preţul iniţial de 180 de euro. Transportul este asigurat cu avionul. Vacanţa, în sine, costă doar 295 de euro, dar dacă adăugaţi şi taxele de aeroport, pentru două persoane veţi ajunge să plătiţi în jur de 800 de euro. O vacanţă în vara anului 2016 în Ibiza sau Tenerife costă 600 de euro, iar pentru insula Mallorca va trebui să plătiţi mai puţin de 500 de euro. Desigur, hunedorenii care au mers în vacanţă pe parcursul anilor trecuţi ştiu că nu doar cei care îşi cumpără o vacanţă din vreme plătesc puţin, ci şi „codaşii”, care optează pentru varianta „last minute”. Agenţii de turism ne reamintesc, însă, că dacă vrem să alegem noi destinaţia şi nu vrem ca destinaţia să ne aleagă pe noi, atunci trebuie să ne hotărâm cel mai târziu până în luna decembrie, pentru a beneficia de reduceri, care pot să ajungă chiar şi până la 40-50 la sută, în cazul unor hoteluri. Hunedorenii care nu îşi permit o vacanţă „ca la carte”, pot opta, pe de altă parte, pentru un city break la Roma, Madrid, Barcelona sau Londra. Acesta costă între 170 şi 220 de euro.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.