Săptămâna economică Nr. 668

Articolul a fost vizualizat de 886 ori

ŢIŢEI DE ROMÂNIA.

Pe primele opt luni din acest an, producţia de ţiţei a României a totalizat 2,522 milioane tep, fiind cu 0,6% (15.000 tep) mai mică faţă de cea din perioada ianuarie-august 2014. Deşi se confruntă cu un declin natural al producţiei de ţiţei, România continuă să rămână a patra ţară producătoare de ţiţei din Uniunea Europeană, respectiv a cincea ţară din Europa. Raportată la producţia europeană, producţia naţională de ţiţei reprezintă aproximativ 6% din cea a UE. Potrivit statisticilor publicate în iunie de British Petroleum, rezervele dovedite de petrol ale României se ridică la 600 de milioane de barili, faţă de un miliard de barili la finele anului 1994.

LOTO ANAF.

Bonurile în valoare de 274 lei emise pe 16 septembrie au ieşit câştigătoare la extragerea de duminică a Loteriei bonurile fiscale, cererile pentru revendicarea premiilor, în valoare totală de un milion de lei, putând fi depuse de luni la sediile ANAF.

INFLAŢIE PE MINUS.

România a înregistrat în septembrie a doua inflaţie negativă din Uniunea Europeană, de 1,5%, 17 din cele 28 de state membre consemnând evoluţii negative ale indicatorului, potrivit datelor publicate vineri de biroul de statistică Eurostat. La nivelul Uniunii Europene, inflaţia anuală a fost de -0,1% în septembrie, după stagnarea de preţuri care a avut loc în august.

DEFICIT LA EXPORT.

România a exportat produse agroalimentare de peste 3,06 miliarde de euro în primele 7 luni din 2015, în creştere cu 14,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, în timp ce importurile au înregistrat un avans cu 14,4%, până la 3,13 miliar­de de euro, potrivit datelor Mi­nisterului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În aceste condiţii, în primele şapte luni din 2015, deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare a fost de 69,4 milioa­ne de euro, în urcare cu 14,3 milioane de euro (+26%) faţă de nivelul înregistrat în perioada similară din 2014.

REPARAŢIE.

Lucrările de refacere a lotului trei al Autostrăzii Sibiu-Orăştie, care a fost închis la începutul lunii septembrie, între Sălişte şi Cunţa, din cauza unor crăpături în asfalt, au fost demarate, termenul limită pentru finalizare fiind luna decembrie.

About Administrator