Jurnal de pescar: Retrospectiva anului 2011

Articolul a fost vizualizat de 1,489 ori

A trecut şi anul 2011, cu bune şi rele, cu numeroase competiţii interne dar şi externe, la care, din păcate, hunedorenii nu au avut prea multe reprezentări, cu excepţia participării lui Radu Prisăcaru la Mondialele Cluburilor din Golubac – Serbia. În rest, nicio reprezentare în diviziile A sau B din Campionatul Naţional de Staţionar şi nicio reprezentare în competiţiile naţionale de top la spinning. Avem însă un lot format din 12 pescari, membri ai CS Free Carp din Deva, în general deveni, care ne-au reprezentat judeţul la Campionatul Naţional de Pescuit la Crap. 

Crăparii deveni, membri ai CS Free Carp, au reprezentat în 2011 judeţul Hunedoara la Campionatul Naţional de Crap

În 2011 au dispărut unele competiţii de staţionar, cum este şi Cupa Maros Mix, care a fost organizată pentru doi ani consecutiv de către hunedoreanul Adi Sebeşten, în colaborare cu campionul Ungariei, Ambrus Tibor, în 2011 nu s-a mai ţinut din varii motive. Sebesten a optat, în schimb, pentru o participare la noua competiţie de top din Ungaria – Cupa Tubertini. Cum probabil ştiţi, competiţii sub egida FNPSR nu s-au mai ţinut în 2011, astfel că nici tradiţionala finală judeţeană a asociaţiilor independente, competiţia orgoliilor dintre pescarii APS Hunedoara şi APS Deva, nu a mai avut loc din cauza lipsei de implicare a conducerii asociaţiilor hunedorene. Implicit nu s-au mai organizat nici interjudeţene. În schimb, avem un Campionat Naţional de Pescuit la Feeder şi o nouă competiţie de pescuit la aceeaşi tehnică, organizată pe balta Ben. În cele ce urmează, vom discuta puţin despre fenomenul competiţional la toate stilurile de pescuit şi vom puncta cu informaţii preţioase despre tehnicile de pescuit folosite cu succes.

Spinning-ul merge mai departe

Cea mai mare performanţă realizată în 2011 de către pescarii români în materie de spinning este obţinerea unui rezultat excepţional la Campionatul Mondial de Spinning din Italia, desfăşurat lângă Mantova, pe râul Po, în nordul Italiei. Laurenţiu Andronic, Ion Dumitru Paco, Doru Someşan, Horia Vlasin şi Ovidiu Brădăţan au fost declaraţi vicecampioni pe naţiuni, dar şi la individual, prin evoluţiile echipei Laurenţiu Andronic şi Ion Dumitru. A fost, într-adevăr, un rezultat mai mult decât excepţional, cu care ne putem mândri ca naţiune. În lunile de vară România a fost gazda, pe lângă CN de spinning din barcă, a unui concurs inedit de spinning de pe mal, iar una dintre etape s-a derulat pe râul Someş, în judeţul Cluj. Tot la nivel naţional, competiţiile tradiţionale de spinning din cadrul Campionatului Naţional de Spinning s-au desfăşurat pe două divizii valorice – 10 concursuri, 19 cluburi sportive, 158 de participanţi, adică acelaşi număr ca în anul precedent, din păcate fără pescari hunedoreni.

Şi anul acesta pescarii de competiţie de la noi din ţară s-au întrecut în două divizii, numărul de concursuri fiind egal pentru ambele şi anume 5. Au rămas concursuri tematice, dedicate câte unei specii în parte, noutatea demnă de semnalat fiind introducerea celui mai reprezentativ răpitor de la noi din ţară, ştiuca, în lista speciilor şintă. Atât la divizia Master cât şi la Open, etapele dedicate ştiucii s-au desfăşurat pe incintele de la Periprava din complexul turistic Ultima Frontieră. În luna mai, în cadrul etapei Master, s-au prins, la Periprava, 603 ştiuci, iar în cadrul etapei Open s-au prins 732, un număr impresionant aşadar de peşti, care face din pista de la graniţa ţării una cu adevărat competitivă. Au fost, în schimb, şi dificultăţi mari de organizare, cum ar fi transportul bărcilor, al bagajelor şi al pescarilor, care s-a făcut pe apă timp de 4 ore. Un eventual minus al competiţiei de anul trecut poate fi considerat faptul că numărul de participanţi a rămas acelaşi. Pentru divizia Open, podiumul a fost ocupat de veteranul Robert Boanţă (West Spinning Brigade), care venea din prima divizie, urmat de doi componenţi de la Aquamania – Alex Dima şi Teodor Năstase, primul debutant în CN. Sistemul concurenţial în cele două divizii este următorul – primii 20 de concurenţi de la Open promovează în prima divizie, iar ultimii 20 de la Master retrogradează. Evoluţiile din prima divizie au fost însă cele mai intens urmărite, atât în presa de specialitate cât şi pe forumurile de profil. Etapa finală s-a desfăşurat pe lacul Săruleşti, la jumătatea lunii octombrie.

Etapa a fost dedicată exclusiv şalăului şi a fost marcată de condiţii meteorologice diferite. Prima zi a fost plăcută, cu soare, vânt slab şi temperaturi obişnuite de toamnă, iar a doua zi a fost un adevărat calvar pentru concurenţi – vânt puternic, temperatură de circa 5 grade Celsius, valuri de peste un metru – într-un cuvânt, condiţii de pescuit care au fost cât pe ce să ducă la oprirea manşei.

Cum era de aşteptat, pentru cei mai mulţi, concursul a fost câştigat de Ion Dumitru “Paco”, un bun cunoscător al pescuitului de la Săruleşti, fiind, de altfel, şi unul dintre administratorii acestui lac. Campion naţional a ieşit arădeanul Adrian Şpiac, contracandidatul primului din clasament. Adrian Şpiac reuşeşte la finalul concursului un loc 7, suficient pentru a-i aduce laurii de campion, diferenţa de la 10 puncte asigurându-i acest titlu. Captura concursului a însemnat un şalău de 67 centimetri, prins de Cristian Anghelina (Clubul de pescuit sportiv Drill). Anul acesta, lotul care va reprezenta România la Campionatul Mondial din Egipt, pe lacul Nasser, va fi compus din Adi Şpiac, Ion Dumitru, Horia Vlasin, Ovidiu Brădăţan, Mihai Preda. Ultima competiţie oficială rămasă de disputat este Cupa Ligii, care se va desfăşura în primăvara acestui an.

Un an bun pentru crăpari

Şi pentru crăpari lucrurile au mers destul de bine în anul care tocmai a trecut. De data aceasta ne bucurăm să avem o reprezentare importantă a judeţului Hunedoara la Campionatul Naţional de Crap. Este vorba despre un lot format din 12 pescari ai Clubului CS Free Carp Deva, care pentru calificarea la CN de Crap au organizat trei etape la Aurel Vlaicu. În urma acestora a fost desemnat un lot reprezentativ, compus din trei echipe participante, la care s-au adăugat managerii, membrii staff-ului tehnic şi rezervele. “Lotul clubului devean a ratat calificarea pentru cea de-a doua manşă a CN de Crap, la doar 1,5 kg de peşte. Eram în manşa I care a avut loc la Tâncăbeşti”, spune Eusebiu Ploscariu, secretarul Clubului CS Free Carp din Deva. Finala Campionatului Naţional de Crap Neumarkt s-a disputant în intervalul 23-26 iunie la Tâncăbeşti. Concursul a fost plin de răsturnări de situaţie spectaculoase, furtună şi mult suspans.

După ce au câştigat fiecare sector, componenţii lotului Nexgen au fost declaraţi campioni naţionali. Vicecampioni naţionali au fost cei de la Carp Zone, iar medaliaţii cu bronz au fost cei de la Carping Club. Iată componenţa lotului NexGen: Val Pangică, Gabi Tomulescu, Vasile Ivan, Cosmin Tudor, Sorin Ionescu, Ionuţ Voicu, Dragoş Sincă, Alex Matea, Claudiu Costache, Bogdan Drăgan, Andrei Vlădeanu. Aceştia au reprezentat România la Olimpiadele Pescuitului care au avut loc în Italia, la sfârşitul lunii august. Dacă spinnerii au reuşit performanţa de a ieşi vicecampioni mondiali, nici crăparii nu s-au lăsat mai prejos şi au reuşit un excelent loc 3 la World Carp Classic, una dintre cele mai prestigioase competiţii de profil din lume.

Astfel, una dintre numeroasele echipe româneşti prezente la World Carp Clasic a urcat pe locul al treilea al podiumului, după o evoluţie surprinzătoare. Cu doar cinci crapi, cei drept foarte norocoşi, care au totalizat peste 100 de kg, echipajul format din Tata Nitu, Gabi Popa şi Costică Buhac a urcat pe locul al treilea în clasamentul general. Concursul a avut loc pe lacul Madine din Franţa, un lac cu o suprafaţă de 1100 de hectare, cunoscut pentru crapii record de 20 şi chiar 30 de kilograme. Anul acesta concursul părăseşte hexagonul. După 13 ediţii desfăşurate numai pe lacuri din Franţa, WCC trece graniţa spre răsărit şi se va disputa în toamna viitoare pe lacul italian Bolsena. Revenind la hunedorenii noştri, pescarii membri ai CS Free Carp au organizat în 2011 nu mai puţin de şapte competiţii importante pe Aurel Vlaicu, la care au participat mai mulţi pescari din diferite judeţe ale ţării.

De asemenea, crăparii hunedoreni au participat la numeroase competiţii de profil cu caracter privat, foarte cunoscute în lumea pescuitului de crap, cum sunt şi Boillies Mania sau celebra întrecere crapistă de la Topolovăţ – judeţul Timiş. La ultima competiţie, lotul hunedoren a reuşit să termine pe locul al doilea, o performanţă notabilă. Pentru anul în curs, crăparii hunedoreni îşi propun din nou să atace CN de Crap. “Vom încerca să reprezentăm judeţul şi anul acesta, în condiţiile în care taxa de participare nu se va mări. În prezent, ea este vehiculată la circa 600 de euro pentru fiecare lot participant. Vom încerca să atragem de partea noastră câţi mai mulţi sponsori, pentru că doar nada necesară fiecărei echipe participante la astfel de competiţii depăşeşte 5000-6000 de lei. Îţi trebuie cam 20-30 de kg de boillies şi cam 100 de kg de nadă pentru fiecare concurs. Deci, dacă vom reuşi să atragem sponsori, ne vom bate din nou pentru titlul suprem. De asemenea, în 2012, vom organiza mai multe concursuri pe Aurel Vlaicu, pe lângă etapele noastre de calificare interne, concursuri menite să atragă un număr important de pescari din alte judeţe. Vom încerca diferite regulamente, pentru 24, 48, 72 şi chiar 90 de ore de concurs, cu năditoare şi fără, în aşa fel încât să mulţumim câţi mai mulţi pescari”, spune Eusebiu Ploscariu, secretarul Clubului CS Free Carp Deva.

(va urma)

Tags:

About Bogdan Leu