Deputatul PNL Carmen Hărău: „Guvernul Ponta încearcă să-şi ascundă politica «fântânilor otrăvite»”

Articolul a fost vizualizat de 1,382 ori

Recenta vizită a Fondului Monetar Internaţional a ocazionat tradiţionalul schimb de opinii între membrii misiunii şi deputaţii Comisiei de Buget-Finanţe.

Pentru noi, parlamentarii PNL, reprezentanţii FMI nu au comunicat noutăţi: am ajuns la un grad de îndatorare de 40% din PIB, banii sunt direcţionaţi spre consum, investiţiile sunt la pământ, absorbţia fondurilor europene la fel. Prezentul pare sustenabil printr-o creştere economică datorată capitalului privat, fără nicio contribuţie adusă de politicile guvernamentale, dar ascunde un viitor sumbru, cu deficit bugetar de peste 3% în 2017, cu posibile scăderi abrupte ale nivelului de trai, cu mare pericol de declin macroeconomic al ţării.

CARMEN HARAUAm urmărit intervenţiile neconvingătoare ale ministrului de finanţe şi ale primului-ministru, care încearcă mistificări fără să aducă în susţinere calcule economice fundamentate, aşa cum prevede Legea 500/2002 actualizată, a finanţelor publice, amânând dezbaterea publică pe planurile bugetare ale a­nului 2016, inclusiv proiecţiile pe 3 ani.

Nu mai este un secret pentru nimeni, nici măcar pentru el, faptul că la Palatul Victoria avem nu un prim-ministru, ci un figurant. Victor Ponta s-a retras din fruntea PSD, într-un moment de panică, crezând că scapă, astfel, de vizorul justiţiei. N-a scăpat… Apoi şi-a justificat decizia declarându-se grijuliu faţă de PSD… Despre grija pe care, în mod firesc, ar trebui s-o aibă în legătură cu România nu zice niciun cuvânt.

Dacă i-ar păsa în momentul acesta, când ţara are de făcut negocieri economice majore, cum ar fi situaţia e­nergetică şi nivelul redevenţelor percepute pentru resurse, el, un politician cu uşile trântite în nas, în toată Europa, ar trebui să se dea la o parte. Sau ar trebui să fie dat la o parte, în interes naţional. În loc de aceasta, deşi îl împing spre periferie, parlamentarii din arcul guvernamental se încăpăţânează să-l menţină în funcţie, fără a-i declara decesul politic, aşa cum un nepot nu declară decesul bunicului, pentru a-i mai încasa pensia.

Iar, în timpul acesta, Ponta se retrage pas cu pas, otrăvind, din punct de vedere economic, fântânile în calea oricărui guvern care va fi să vină.

Tocmai de aceea, fac un apel la responsabilitatea celor care mai susţin, încă, acest guvern. Cu economia nu este de glumit! Legea 500/2002 actualizată, a finanţelor publi­ce, pretinde la art.35(2), ca anexă a planului bugetar, întocmirea unui raport privind situaţia macroeconomică pentru anul bugetar şi proiecţia acesteia în următorii trei ani. Legea anterior a­min­tită pretinde în art. 35 termene deja depăşite pentru dezbatere publică, iar art.35(5) prevede ca dată li­mită de depunere a planului bugetar, inclusiv a raportului impus de art.35(2) pentru dezbatere în Parlament, data de 15 noiembrie.

Pretindeţi Guvernului să respec­te termenele legale de mai sus! Astfel, vom putea analiza, cu documentele pe masă, dezastrul pe care Ponta îl pregăteşte şi vom putea acţiona pentru a-l preîntâmpina, fără a avea în vedere un interes partinic, ci interesul major al românilor, care, cu acest guvern la cârma ţării, traversează o perioadă de aventură politică.

Deputat PNL Carmen Hărău

About Carmen Hărău - deputat PNL de Hunedoara