Săptămâna economică Nr. 669

Articolul a fost vizualizat de 500 ori

PE DATORIE.

Pentru acoperirea deficitului bugetar de anul viitor, care se apropie în 2016 de 3 la sută din PIB, vor fi necesare împrumuturi cifrate la circa 5 miliarde de euro, sumă ce se va adăuga datoriei guvernamentale deja existente. Necesitatea acestui credit rezidă în faptul că guvernul va majora semnificativ cheltuielile curente, respectiv salarii, subvenţii şi bunuri şi servicii, concomitent cu o diminuare masivă a cheltuielilor cu investiţiile, ceea ce înseamnă, de fapt, o amânare a acestor cheltuieli pe anii următori, având în vedere necesarul imens de investiţii în infrastructură, conform opiniei formulate recent de către Consiliul Fiscal.

CASH-ul NEGRU.

Banii din afara sistemului bancar, al căror nivel contribuie în mod direct la dezvoltare economiei subterane, au ajuns la finele lunii septembrie la 43,8 miliar­de de lei (echivalentul a 10 mld. euro), în scădere uşoară faţă de nivelul atins în luna precedentă. Chiar dacă evoluţia a fost, practic, una nesemnificativă, sub 0,02%, numerarul aflat în circulaţie a schimbat totuşi trendul ascendent caracterizat de ultimele cinci luni. În luna august, cash-ul din economie atinsese maximul istoric de aproape 44 mld. lei. Banii din afara sistemului bancar au urcat în luna septembrie faţă de aceeaşi perioadă din 2014 cu 17%, respectiv un avans nominal de 6,4 mld. lei. În august, numerarul din afara sistemului bancar urcase cu 15% faţă de perioada co­respunzătoare din 2014.

ABSORBŢIE.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marius Nica, în prezent gradul de absorb­ţie a fondurilor europe­ne este estimat la 65%. Pe capitole de finanţare situaţia absorbţiei este următoarea: Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice – 76% absorbţie, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică — 75%, Programul O­peraţional Sectorial Mediu — 57%, Programul Operaţional Regional — 70%, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane — 58%, Programul Operaţional Sectorial Transport — 65%, Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative — 90%.

About Administrator