Restructurarea la CEH poate începe! Cu ce costuri?

Articolul a fost vizualizat de 874 ori

Ministerul Energiei are în agenda sa din această săptămână trimiterea unei notificări Comisiei Europene prin intermediul căreia ajutorul de salvare pentru Complexul E­nergetic Hunedoara urmează a fi transformat într-un ajutor de restructurare.
Conform unui comunicat al ministerului, prin acest artificiu, ajutorul de restructurare va putea fi folosit la conversia datoriilor şi finanţarea măsurilor din planul de restructurare a Complexului.

Trei ani de graţie

mintiaTotodată, potrivit planului de restructurare, vor exista reduceri progresive ale costu­rilor, măsură corelată şi cu prezentarea de garanţii în ceea ce priveşte viabilitatea şi rentabilitatea activităţii pe o perioadă de 3 ani. Obiectivul primordial al acestui plan de restructurare vizează o reorganizare structurală şi implicit creşterea eficienţei economi­ce în toate sectoarele de activitate ale Complexului Energetic Hunedoara.
Planul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara, propus de consultantul ISPE, a fost prezentat la finele săptămânii trecute de Consiliul Concurenţei din România reprezentanţilor Comisiei Europene – Direcţia Generală Concurenţă, în cadrul unei întâlniri de lucru ce a avut loc la Bruxelles.
În urma acestei întâlniri, s-a convenit că măsurile propuse prin planul de restructurare vor trebui cofinanţate din resurse proprii ale CE Hunedoara în mod egal cu va­loarea ajutorului de restructurare acordat, având în vedere directivele şi politicile europene în materie de concurenţă.

Cât trebuie să cotizeze CEH?

Comisia Europeană a aprobat în aprilie ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Comisia Europeană a ajuns atunci la concluzia că ajutorul de salvare temporar, în valoare de 167 de milioane lei (aproximativ 37,7 milioane euro) care urmează să fie acordat de către autorităţile române Complexului Energetic Hunedoara, producătorul de energie electrică şi termică deţinut de stat din România, este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat. Prin urmare, transformarea acestui “ajutor de salvare” în “ajutor de restructurare” ar impune, potrivit înţelegerilor dintre partea română şi Comisia Europeană, o cofinanţare de aproape 40 de milioane de euro cu care să contribuie la propriul proces de restructurare CEH.

Restructurarea pe repede înainte

Situaţia financiară a CEH reclamă intrarea rapidă în procesul de reducere a costurilor pentru a evita falimentul. La ora actuală reprezentanţii CEH vorbesc de o pierdere zilnică de un milion de lei, iar în aceste condiţii pierderea totală ce ar urma să fie prevăzută în bugetul pe acest an ar fi de 365 milioane de lei, depăşind pierderea prevăzută în bugetul de anul trecut.

About Adrian Sălăgean