Hunedorenii, invitaţi să „ridice” Muzeul Comunismului

Articolul a fost vizualizat de 1,408 ori

Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara a lansat campania de strângere a amintirilor din perioada comunistă, cunoscută de hunedorenii care au trăit în acele vremuri sub denumirea pompoasă „Epoca de Aur”. Locuitorii municipiului Hunedoara sunt invitaţi, astfel, să ia parte la acest demers de păstrare şi punere în valoare a istoriei. Reprezentanţii Muzeului anunţă că donatorii vor beneficia de gratuitate la expoziţia care va fi realizată la finalul acţiunii, în sediul din Curtea Husarilor.

„Muzeul Comunismului” de la Hunedoara va fi găzduit în sediul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara, din curtea Husarilor, iar printre obiectele donate de hunedoreni se numără, de exemplu, discuri de vinil, sticle de sifon şi reviste

„Muzeul Comunismului” de la Hunedoara va fi găzduit în sediul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara, din curtea Husarilor, iar printre obiectele donate de hunedoreni se numără, de exemplu, discuri de vinil, sticle de sifon şi reviste

Dacă pentru un adolescent din ziua de astăzi cumpărarea unei sticle de ulei de la supermarket este ceva banal, pentru adolescenţii anilor ’80 acest lucru presupunea purtarea unei adevărate bătălii. O bătălie care se dădea în câteva ore, timpul necesar ca, în urma unei cozi infernale, să ajungă la o tejghea unde urma să fie servit cu ulei vărsat, depozitat într-un butoi de metal, prevăzut cu pompă, folosind o pâlnie unsuroasă şi adeseori ruginită, bineînţeles, dacă nu se termina între timp. Acestea, precum şi alte situaţii de neconceput astăzi: obligati­vi­tatea uniformei şcolare, chi­piul, cravata de pionier, em­ble­ma cu numele matricol, cartelele de pâine, toate au dispărut. Muzeul de Arheologie, Isto­rie şi Etnografie Hunedoara, la fel ca alte instituţii muzeale din ţară (Buzău, Zalău, Boto­şani), a demarat o campanie de colectare a obiectelor şi aminti­rilor din perioada comunistă. Campania de colectare se va derula pe tot parcursul anului, astfel încât la final obiectele reprezentative vor fi cuprinse într-o expoziţie, la muzeu, anunţă organizatorii.

Cum şi de ce Muzeul Comunismului?

Proiectul a început cu o lună în urmă, iar până acum hunedorenii au donat reviste, cărţi şi broşuri reprezentative pentru perioada respectivă. Ghidul principiilor şi normelor vieţii comuniştilor, ale eticii şi echităţii socialiste, cu obligaţiile de natură politică, dar şi patriotică, discuri de vinil, bibelouri, pahare, monede şi o bancnotă de 100 de lei, sticle de sifon, di­plome şi carnete de membru UTC. Organizatorii spun că exis­tă un registru de evidenţă a donaţiilor şi toate obiectele vor fi inventariate. „Vrem să reconstruim o sufragerie şi o sală de clasă, unde să fie ilustrată viaţa de zi cu zi a Hunedoarei. Ideea de a organiza această expoziţie mi-a venit pe un şantier arheologic din Timişoara unde, într-o groapă contemporană, am găsit tot felul de sticluţe care mi-au amintit de perioada Epocii de Aur. După ce am stat şi m-am gândit un pic, am zis să facem expoziţia asta pentru că, peste cinci sau cel mult zece ani, va fi foarte greu, dacă nu imposibil, pentru că astea sunt obiectele care se aruncă. E o abordare inedită: să faci o expoziţie cu oamenii e ceva neobişnuit, în condiţiile în care participarea personalului neavizat la o expo­ziţie nu prea se întâmplă des. Pe de altă parte, e o perioadă din istoria oraşului pe care nu o putem ignora. Vrem, nu vrem, Hunedoara a parcurs perioada comunistă. Sperăm ca în cursul anului viitor să materializăm, în segmentul nordic, şi expoziţia de bază a muzeului sau un fragment din ea, din paleolitic şi până în Evul Mediu, până la rea­bilitarea clădirii şi transformarea ei în spaţiu de vizitare”, a declarat directorul Muzeului, Sorin Tincu. Donatorii vor beneficia de gratuitate la expoziţia care va fi realizată la finalul acţiunii, în sediul din Curtea Husarilor.

Ce puteţi dona Muzeului „Epocii de Aur”

STICLE DE SIFONHunedorenii sunt invitaţi să aducă la muzeul din curtea Castelului Corvinilor obiecte de uz casnic, aparate electrice şi electrocasnice, de fotografiat, obiecte de uz sanitar, farmaceutic şi medical, obiecte de toaletă şi îngrijire personală, recipiente, ambalaje, etichete, piese de mobilier, uniforme şi încălţăminte. De asemenea, hunedorenii care mai au ma­nuale, obiecte pentru petrecerea timpului liber sau legate de diferite hobby-uri, pachete de ţigări, chibrituri, scrumiere, cărţi de joc, obiecte decorative şi de podoabă, documente şi acte de familie, insigne, decoraţii, fotografii, înregistrări pe suport digital, sunt invitaţi să le doneze muzeului. Piesele cele mai importante şi cu adevărat reprezentative vor fi cumpărate, Muzeul încercând să recompenseze, astfel, pe hunedorenii cei mai implicaţi în campanie. Detalii puteţi obţine la numărul de telefon 0740.80.86.57, sau prin e-mail, la maiehunedoara@yahoo.com.

About Ciprian Iancu