Săptămâna economică 12 – 18 ianuarie 2012

Articolul a fost vizualizat de 1,529 ori

Sancţiuni

Consiliul Concurenţei a sancţionat principalele companii petroliere din România cu amenzi de până la 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010, în urma unei investigaţii derulate pe piaţa carburanţilor. Cifrele de afaceri cumulate în 2010 ale companiilor OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România totalizează 32,4 miliarde de lei, astfel că valoarea totală a sancţiunilor este de aproximativ un miliard de lei. Companiile sunt acuzate că au făcut înţelegeri pentru retragere de pe piaţa românească a unui tip de benzină mai ieftin pentru a putea promova un sortiment mai scump şi astfel de a-şi maximiza profitul.

Optimism

Agenţia de rating Moody’s anticipează că PIB-ul României va creşte cu 2,2% în acest an, odată cu accelerarea absorbţiei fondurilor europene, iar inflaţia se va menţine aproape de ţinta BNR la sfârşitul anului, la 3%.

Farma

Conform datelor prezentate de compania de cercetare IMS Health, în primele 11 luni din 2011 românii au cumpărat 10,9 milioane de Algocalmine, nouă milioane de tablete de Nurofen, în timp ce Paracetamolul, un alt analgezic, a fost cumpărat în 7,8 milioane de unităţi. Cele trei produse farmaceutice sunt pe primele trei locuri în topul medicamentelor consumate de români anul trecut.

Pensii

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obţinut în anul 2011 un profit cumulat de 108,4 milioane de lei, în scădere cu 72% faţă de 2010. Rezultatele sunt urmare a reducerii randamentului mediu ponderat după activele nete la nivelul pieţei de la de la 15,1% la 3,1%, potrivit calculelor Mediafax.

Scumpiri

Petrom şi Rompetrol au mărit la finele săptămânii trecute preţurile la pompă cu 8 bani/litru pentru toate produsele, după ce, în prima zi a acestui an, au majorat cu doi bani pe litru preţul la benzină şi nouă bani pe cel de motorină. Scumpirile au fost motivate prin aplicarea noii valori a accizelor pentru carburanţi şi deprecierii monedei naţionale în raport cu dolarul.

Record

Cele o mie de eoliene din România au reuşit să bată, sâmbătă, capacitatea de producţie a unui reactor de la Cernavodă. Ele au produs la maxim 731 megawati, energie suficientă pentru a alimenta un oraş cu 200.000 de locuinţe.

About Adrian Sălăgean