A fost nevoie de tragedia din clubul Colectiv pentru ca şi angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă să facă verificări serioase în unităţile de alimentaţie publică şi sălile de evenimente din judeţ pentru a vedea dacă participanţii la petreceri sunt sau nu puşi în pericol. În câteva zile s-au adunat zeci de amenzi şi s-au închis mai multe localuri. În judeţ există încă şi şcoli neautorizate de ISU.doara”.
“În contextul tragicului eveniment produs in data de 30.10.2015 la Clubul Colectiv din Bucureşti, la nivelul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au fost planificate şi desfăşurate o serie de activităţi de prevenire, la obiective cu specific de alimentaţie publică, de pe raza Judeţului Hunedoara. Controalele au urmărit în mod special respectarea prevederilor documentaţiilor tehnice care au stat la baza edificării acestor construcţii în ceea ce priveşte numărul maxim de persoane, asigurarea căilor de evacuare corespunzător numărului de persoane, înlăturarea improvizaţiilor de la instalaţiile electrice şi de la mijloacele de încălzire, verificarea coşurilor pentru evacuarea fumului, funcţionarea iluminatului de siguranţă pentru evacuare, funcţionarea instalaţiilor de semnalizare/ stingere a incendiilor (după caz), asigurarea dotării cu mijloace de primă intervenţie (stingătoare)” se arată într-un comunicat transmis luni, presei locale, de către ISU Hunedoara.
Primele vizate au fost cluburile, barurile, discotecile şi restaurantele din Deva, Petroşani şi Haţeg. Verificările de aici s-au lăsat cu 10 avertismente şi şase amenzi. O sală de evenimente din Petroşani a fost închisă.
Amenzi usturătoare
Marţi a fost rândul localurilor şi cluburilor din Simeria şi Orăştie. La Simeria, o sală de festivităţi nu avea nici măcar un stingător cu spumă şi nici nu era autorizată de pompieri. Proprietarii au primit o amendă de 30.000 de lei. O altă amendă mare, de 10.000 de lei, a fost aplicată unui restaurant din Orăştie, pentru că nu deţinea autorizaţie de securitate la incendiu.
De la începutul controalelor şi până acum, s-au aplicat, în total, 22 de avertismente şi 13 amenzi în valoare totală de 123.000 de lei. Bilanţul va fi însă altul, pentru că sunt în curs activităţi de control şi în zonele din judeţ în care inspectorii ISU nu au ajuns până ieri (Brad, Hunedoara etc…).
Cea mai des întâlnită neregulă, per ansamblu, a fost lipsa stingătoarelor de incendiu funcţionale. Un astfel de dispozitiv, cu spumă (astfel încât să poată fi folosit şi pentru incendii provocate de instalaţii electrice) costă, pe Internet, între 75 şi 625 de lei, în funcţie de tip şi dimensiuni.
Opt şcoli cu probleme
ISU Hunedoara atrage atenţia primarilor din judeţ că instituţiile pe care le reprezintă trebuie să se ocupe de apărarea împotriva incendiilor “în special în ceea ce priveşte organizarea de diverse evenimente în casele de cultură/căminele culturale aflate în proprietatea/administrarea consiliului local.
În administrarea consiliilor locale se află şi şcolile. Sunt probleme şi aici, chiar la construcţii relativ noi şi chiar şi-n oraşe cu posibilităţi. De exemplu, conform unor surse neoficiale din cadrul ISU, Liceul Teglas Gabor din Deva nu are autorizaţie din partea ISU, deşi clădirea sa a fost inaugurată cu 10 ani în urmă. Şcoli neautorizate sunt şi la Petroşani, Călan, Glodghileşti şi Buceş. Reprezentanţii ISU au decis să nu le nominalizeze, însă.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.