Conectarea vizuală alungă înstrăinarea

Articolul a fost vizualizat de 1,165 ori

Hunedorenii sunt invitaţi sâmbăta viitoare, cu începere de la ora 14 la Deva, pentru a se „reconecta” cu semenii lor. Organizatorii “The World’s Biggest Eye Contact Experiment”, organizat în oraşe din întreaga lume, vor să reducă „distanţa” între oamenii din oraşele mari şi să şteargă, astfel, riscurile tot mai mari pe care le aduce însingurarea.

Foto 1„Alătură-te experimentului nostru şi invită o persoana din public complet necunoscută pentru o conectare vizuală de un minut. De ce este nevoie ? Tu in persoana, curaj si ceva pe care sa stai confortabil (cuvertura cu 2 pernite, scaun pliabil). Hai să împărtăşim un minut de contact vizual cu acei necunoscuţi aflati in publicul din jurul nostru pentru recunoasterea conexiunii umane”. Aşa sună anunţul evenimentului. Acesta face parte din “The World’s Biggest Eye Contact Experiment”, organizat în oraşe din întreaga lume. „Ideea este simplă: vom avea pancarte sau afise mari în limbile română şi engleză care vor spune : «Unde este conexiunea umană? Împarte un minut de contact vizual pentru a afla…» Apoi vom lua loc pe cuverturi cu câte două pernuţe fiecare sau la o măsuţă cu scaune şi vom invita membrii din public să ia un loc şi să împărţim un moment de contact vizual împreună. Astfel, ne vom bucura împreună de experienţă şi vom încărca clipurile pe site-ul The Liberators International – Perth Australia pentru a fi incluse în editarea finală, care va include clipurile din toate celelalte oraşe”, spune Bianca Andreea, organizatoarea evenimentului în municipiul reşedinţă de judeţ. La Deva evenimentul va avea loc sâmbăta viitoare, 21 noiembrie, cu începere de la ora 14, la statuia lui Traian.
Singurătatea, mai periculoasă ca fumatul!
Psihologii recunosc că singurătatea, ori sentimentul de însingurare, mai degrabă poate fi un pericol pentru majoritatea noastră. Deşi o parte dintre noi sunt mai degrabă solitari şi reuşesc să se bucure de zile sau chiar săptămâni petrecute cu ei înşişi, pentru majoritatea noastră singurătatea (mai ales cea în exces) este la fel de periculoasă pentru sănătate ca fumatul şi de două ori mai periculoasă decât obezitatea! Lipsit de împărtăşirea cu prietenii sau familia a bucuriilor şi a tristeţii, omul se află în pericol de a intra în depresie ori de a ajunge la gesturi extreme. Mai mult, în marile oraşe avem de-a face cu o situaţie paradoxală: deşi reţeaua socială uriaşă pare a facilita întâlnirile cu semenii noştri şi a a avea tot mai multe cunoştinţe, comunicarea fiind susţinută inclusiv de noile tehnologii, oamenii acuză tot mai des o suferinţă cauzată de singurătate. Două studii realizate de sociologii americani arată că 40 la sută dintre adulţi se declară însinguraţi, dublu faţă de procentul înregistrat în anii 80. Din nefericire, însă, în condiţiile în care tot mai mulţi părinţi pleacă la distanţe mari pentru un salariu mai bun, iar numărul divorţurilor este în creştere, tot mai mulţi adolescenţi, dar şi copii, sunt afectaţi de singurătate. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, studiile ultimilor ani arată că singurătatea este asociată cu instalarea mai rapidă a bolilor, slăbirea sistemului imunitar, bolile cardiace şi diabetice şi moartea prematură. La fel de paradoxală este şi singurătatea resimţită în mijlocul unei mulţimi mari de oameni, ori însingurarea celor soli­citaţi social şi profesional: cazurile vedetelor care au încercat sau au ajuns să-şi pună capăt zilelor, în ciuda popularităţii şi a adulaţiei de care aveau parte, ne sunt tututor cunoscute.

About Ada Beraru