Liniile de finanţare care acoperă majoritar sau chiar sută la sută nevoia de finanţare a proiectelor au fost luate cu asalt de deponenţi, în noul exerciţiu bugetar. Una dintre cele mai „vânate” linii de finanţare este Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale, care va acoperi 100% din necesarul sumelor prevăzute în proiectele solicitanţilor, dacă acestea vor fi declarate eligibile.
Consultanţii hunedoreni spun că au fost extrem de solicitaţi în ultimele luni, iar valoarea totală a sumelor solicitate a depăşit, potrivit informaţiilor pe care le-au obţinut de la autorităţile centrale, banii prevăzuţi pentru această sesiune de finanţare. Deocamdată, nu se ştie dacă proiectele care nu vor fi declarate eligibile vor intra în categoria celor „de rezervă”, dar consultanţii s-au apucat deja de scrierea de noi proiecte pentru sesiunea următoare. Cel mai probabil, aceasta va fi lansată în luna ianuarie sau cel târziu în februarie, iar specialiştii pe scriere de proiecte spun că vor să fie pregătiţi pentru momentul când se va da startul aplicaţiilor online. Asta în condiţiile în care finanţările pentru investiţii în infrastructură turistică (pensiuni), spre exemplu, unul dintre tipurile de activitate de care hunedorenii s-au dovedit foarte interesaţi, acoperă 100% valoarea proiectului, iar beneficiarul nu trebuie să asigure decât plăţi minimale, legate de eventuala înfiinţare şi autorizare a întreprinderii.
Banii, în două tranşe
Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale vizează sprijinirea diversificării prin înfiinţarea şi dezvoltarea de microîntreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, pentru reducerea sărăciei la sate. Beneficiarii acestei măsuri sunt fermierii sau membrii unei gospodării agricole din spaţiul rural, care îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei activităţi non-agricole pentru prima dată. Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile. În schimb, pot obţine finanţare micro-întreprinderile şi întreprinderile mici din spaţiul rural, care îşi propun activităţi non-agricole, pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării sprijinului, micro-întreprinderile şi întreprinderile mici noi, înfiinţate în anul depunerii Cererii de Finanţare sau cu o vechime de maxim 3 ani fiscali, care nu au desfăşurat activităţi până în momentul depunerii proiectului (aşa numitele start-ups). Sprijinul nerambursabil va fi acordat sub formă de primă în două tranşe, astfel: 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanţare, iar restul de 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiţia implementării corecte a planului de afaceri fără a depăşi cinci ani de la data semnării deciziei de finanţare. Finanţarea va fi în valoare de 70.000 euro pe proiect în cazul activităţilor de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism sau 50.000 de euro pe proiect în cazul altor activităţi.
Textile, biomasă, farmaceutice şi utilaje
Linia de finanţare care oferă acoperire a cheltuielilor în proporţie de 100% vizează diversificarea economiei rurale prin creşterea numărului de firme în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor şi crearea de locuri de muncă în spaţiul rural, încurajarea menţinerii şi dezvoltării activităţilor meşteşugăreşti tradiţionale. Domeniile de diversificare acoperite în cadrul submăsurii sunt: activităţi de producţie (fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie şi carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice); de prelucrare a produselor lemnoase, industrie metalurgică, fabricare de construcţii metalice, maşini, utilaje şi echipamente, fabricare de produse electrice, electronice, producţie de combustibil din biomasă (fabricare de peleţi), dar şi activităţi meşteşugăreşti (activităţi de artizanat, olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii). Desigur, o componentă importantă sunt activităţile turistice (servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement şi alimentaţie publică), serviciile (medicale, sanitar-veterinare); reparaţiile de maşini,
unelte, obiecte casnice; consultanţă, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informaţiei, informatice, tehnice şi administrative. Contribuţia publică totală aferentă sesiunii pentru anul 2015 pentru submăsura 6.2 este de 44 de milioane de euro din care: 15% – contribuţia Guvernului României şi 85% – contribuţia Uniunii Europene. Microîntreprinderea sau întreprinderea mică poate beneficia de sprijin prin submăsura 6.2 o singură dată. Perioada de implementare a proiectului este de maximum 5 ani de la încheierea Contractului de Finanţare şi include implementarea Planului de Afaceri, controlul implementării precum şi plata ultimei tranşe.
Cine are prioritate
La finanţare vor avea prioritate proiecte care sunt iniţiate de o întreprindere existentă, care a desfăşurat în principal activitate în domeniul agricol şi intenţionează să-şi diversifice activitatea în sectorul non-agricol. Activitatea agricolă trebuie să fie realizată pe perioada a cel puţin 12 luni de la data înfiinţării şi până la data depunerii cererii de finanţare. De asemenea, vor primi puncte în plus sectoarele cu potenţial de creştere (textile şi pielărie, industrii creative şi culturale – inclusiv meşteşuguri, servicii în tehnologia informaţiei, agroturism, servicii pentru populaţia de la sate), activităţile turistice desfăşurate în zonele cu potenţial turistic ridicat, destinaţii ecoturistice sau zonele cu arii naturale protejate, investiţiile propriu-zise în agroturism (pensiuni agroturistice şi servicii de agrement) în zonele cu potenţial turistic ridicat. Vor fi punctate mai ales proiectele care se dezvoltă în zone cu potenţial turistic ridicat, dar insuficient dezvoltate din punct de vedere turistic. De asemenea, vor primi puncte în plus proiectele care prevăd în planul de afaceri producţie vândută sau activităţi prestate într-un procent de peste 30% din valoarea primei tranşe de plată.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.