În Glasul Hunedoarei, Ciprian Iancu scrie un articol cu titlul: “Primarul Devei a fost dezinformat şi a dezinformat la rândul său: Apa Prod NU e de vină pentru groapa de lângă Telecabină. Un angajat al Primăriei va fi cercetat în cazul gropii săpate greşit, în parc”. Şi din poză şi din text, chiar din restul titlului rezultă că groapa se află lângă punctul de plecare a telecabinei; totuşi, ce parc se află acolo? Din articol aflăm că “Primărul Devei, Petru Mărginean, ar fi fost dezinformat de subalternii săi atunci când a spus că groapa săpată lângă Telecabină (pentru construirea unui centru de informare turistică) a fost greşit amplasată din cauza unui aviz eronat dat de Apa Prod.”
În Gazeta de Dimineaţă am citit despre controale efectuate la un depozit de lemn, unde ”Din compararea stocului „faptic” cu cel „scriptic”, s-a constatat faptul că în depozitul societăţii nu există faptic cantitatea de 29,48 mc buştean de fag”, mai spun poliţiştii hunedoreni.”, iar în continuare ni se spune că “Operatorul economic a fost amendat cu 2000 de lei, iar cantitatea de 29,48 metri cubi buştean de fag a fost confiscată.” Cum a fost confiscată o cantitate de lemn care nu exista faptic, după cum se spune puţin mai sus? În Mesagerul Hunedorean am citit despre frumoasa performanţă a gimnastelor din Deva: “Gimnastele de la CNS „Cetate” Deva sunt din nou cele mai bune din ţară la nivel de junioare. Sportivele „şlefuite în laboratorul performanţelor” de la poalele Cetăţii au cucerit toate medaliile de aur 10 la cele mai valoroase categorii ale Campionatului Naţional Individual, care s-a desfăşurat în weekend, la Deva.” Era bine (şi corect) dacă se punea “10” între virgule.
Amarildo Szekely, în Ziarul Hunedoreanului, scrie: “Într-un joc disputat vineri după – amiază, contând pentru etapa a unsprezecea a seiei a IV-a din Liga a III-a de fotbal, CNS cetate Deva a realizat cea de-a patra remiză consecutivă.”, “Trupa sibiană, una bine închegată, aflată pe locul zece înaintea acestei runde, a pus, până acum, destule probleme echipelor aflate în prima jumătate a clasamentului, iar rezultatul scos de deveni, care care ocupau poziţia a doisprezecea, poate fi considerat unul meritoriu.”, “Începutul jocului, pînî către mijlocul primei reprize a fost unul echilibrat.”, “Mai multe despre fotbalul devean puteţi afla luni, lâde la ora 18.30, când în cadrul emisiunii (…)”. Nu sunt greşeli prea mari, dar parcă prea multe şi deranjante.
Carmen Cosman-Preda, în Gazeta de Dimineaţă, a ales titlul „Extremele Patriarhului Daniel În stradă i se cere să plece, la Petroşani este <Cetăţean de Onoare>”. Titlul este cam forţat, din moment ce din text aflăm că a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Petroşani în 2008, iar, după cum ştim, huiduit este acum, la final de an 2015. Nu ştiu de ce a făcut o astfel de legătură în titlu jurnalista, poate pentru a provoca la citirea articolului…
În Mesagerul Hunedorean, se află titlul: „Zece şcoli din judeţ nu au autorizaţie de incendiu”. Ce este o autorizaţie de incendiu? Oare o autorizaţie pentru „face incendii”? Dar probabil că autoarea, Natalia Bumbac, nu s-a gândit prea mult la sensul cuvintelor când a formulat acest titlu.
În Servus Hunedoara, Diana Mitrache scrie că „Numărul donatorilor a depăşit peste 200 de persoane, Şi cu toţii au apreciat că ceea ce se întâmplă acum este fără precedent în România. Mai corect era una dintre variantele: „a depăşit 200 de persoane” sau „a fost de peste 200 de persoane”. Dacă a depăşit 200 de persoane, este clar că vorbim de „peste 200 de persoane”.
În Ziarul Hunedoreanului, Marcel Bot scrie: Guvernatorul pentru Româna al Clubului Rotary a fost pentru câteva ore în judeţul Hunedoara, unde s-a întreţinut cu preşedintele Consiliului Judeţean. Adrian David se gândeşte la o „înfrăţire” a administraţiei judeţene cu Ratarienii de pe urma căreia să sprijine excelenţa cu bani publici. „Ratarienii” m-a dus cu gândul la Star Trek şi la denumirea diferitelor specii care apar acolo.
Să corectaţi bine!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.