Din această lună se înăspresc condiţiile de creditare

Articolul a fost vizualizat de 1,502 ori

Începând cu data de 31 ianuarie, noul regulament al Băncii Naţionale a României (BNR) mai înăspreşte condiţiile de acordare a creditelor. Potrivit “Gazetei Afacerilor”, persoanele care doresc să contracteze un credit ipotecar sau imobiliar în euro, vor trebui să înainteze un avans de minimum 15% din valoarea locuinţei cumpărate, potrivit noului regulament al Băncii Naţionale a României (BNR), care va intra în vigoare începând cu 31 ianuarie. Pentru creditele în dolari, franci elveţieni sau yeni, persoanele fizice care au venituri în lei vor plăti un avans de cel puţin 40%.

Clienţii băncilor care au venituri în valută şi vor să contracteze un împrumut imobiliar sau ipotecar, vor plăti un avans minim de numai 20% din valoarea locuinţei. Totuşi, împrumuturile contractate prin programul Prima Casă nu intră sub incidenţa acestui regulament, iar pentru creditele acordate în acest caz se va solicita un avans de maximum 5% din valoarea locuinţei, fără ca aceasta să depăşească plafonul de 57.000 euro.
Regulamentul BNR prevede schimbări şi în ceea ce priveşte creditele de consum. Perioada de creditare va putea dura cel mult 5 ani, comparativ cu 10 sau 15 ani, termen valabil înainte de emiterea noilor condiţii de creditare. Condiţiile de rambursare a creditului de consum în 5 ani nu se aplică la refinanţarea împrumuturilor contractate anterior.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean