Fermierii hunedoreni cer mai mulţi bani pentru motorină

Articolul a fost vizualizat de 3,019 ori

Producătorii agricoli hunedoreni au cerut ca Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Hunedoara să deconteze în acest an motorină utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în valoare de 2.400.000 de lei, dublu faţă de anul trecut. Termenul limită pentru depunerea cererilor a expirat chiar în 31 decembrie 2011. Pentru motorina utilizată în agricultură, respectiv în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, s-a stabilit o acciză redusă de 21 de euro pentru 1.000 de litri. 

Potrivit directorului APIA Hunedoara, Veronica Borungel, ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare, iar beneficiari pot fi producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi, grupuri sau organizaţii de producători recunoscute, care sunt înregistraţi în Registrul agricol, Registrul fermelor sau Registrul plantaţiilor viticole. Sprijinul s-a acordat trimestrial, începând cu anul 2011, în baza facturilor fiscale emise de furnizori pe numele beneficiarilor, împreună cu cererea care conţine informaţii cu privire la suprafeţele de teren, inclusiv pe structură de culturi sau efective de animale, păsări, albine, viermi de mătăse, pe care le exploatează. “În decembrie 2010 s-a dat Hotărârea de Guvern, iar noi am făcut acordurile pentru 2011.

În judeţul Hunedoara au fost obţinute 221 de acorduri anul trecut, iar valoarea decontată, conform facturilor, a fost de 1.220.000 de lei. Pentru acest an, numărul de cereri este cu numai 19 mai mare, însă suprafeţele sunt mai mari şi cantitatea de motorină este dublă, aşa că suma estimată pentru decontare de 2.400.000 lei”, explică Veronica Borungel. Acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare se emite de către centrul APIA judeţean, în termen de cel mult 30 de zile de la data depunerii cererii de acord prealabil. Suprafeţele de teren pe care le exploatează producătorii trebuie să fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole şi arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare. Ajutorul de stat constă în rambursarea diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă. Directorul APIA Hunedoara precizează că, dacă noul Program Agricol va permite aprobarea subvenţiilor de la Uniunea Europeană, fermierii hunedoreni ar putea beneficia şi în 2013 de aceste ajutoare.

“Deocamdată, suntem siguri că aceşti bani se alocă doar până în 2012, inclusiv. Nu ştim ce va urma până când nu se aprobă noul Program Agricol Comun”, adaugă Veronica Borungel.

Tags:

About Ada Beraru