PROGNOZĂ PE PLUS.
Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a revizuit în creştere la 3,6% proiecţia privind avansul Produsului Intern Brut (PIB) pentru acest an şi a menţinut la 4,1% estimarea privind creşterea economică în 2016, potrivit variantei de toamnă a Prognozei pe termen mediu 2015 – 2019. Produsul Intern Brut este estimat la 746,6 miliarde de lei.
RISCURI. România riscă dezangajări de peste 112 milioane euro la proiecte din sectorul energetic finanţate cu fonduri europene, în exerciţiul financiar 2007-2013, din cauză că acestea nu vor fi finalizate până la 31 decembrie 2015, potrivit ministrului Energiei, Victor Grigorescu.
CONTRAPERfORMANŢĂ.
Potrivit Crenguţei Bărbosu, senior program manager, Agricultură & Dezvoltare Economică, World Vision, doar 2,5% dintre fermierii/managerii de exploatări agricole din România au o pregătire agricolă faţă de media UE de 30%. Sursa citată consideră că asta ar putea fi una din cauzele pentru care agricultura produce 14 miliarde de euro faţă de 30-35 miliarde euro în Franţa sau Germania pe suprafeţe proporţionale.
CREDITE LA DUBLU.
Creditele în lei pentru achiziţia de locuinţe au avut cel mai mare avans de la criză încoace, potrivit raportărilor BNR. Băncile au dat împrumuturi de 7,5 miliarde de lei în primele 10 luni ale acestui an. Astfel, volumul total de credite ipotecare în lei s-a dublat în acest an, ajungând la 16,9 miliarde de lei în octombrie.
ÎNCREDERE.
Încrederea în economia zonei euro a atins în noiembrie cel mai ridicat nivel din peste patru ani, în aşteptarea deciziei Băncii Centrale Europene (BCE) de a suplimenta măsurile de stimulare, la şedinţa de politică monetară din decembrie. Între opţiunile analizate se numără extinderea programului de achiziţii de obligaţiuni în valoare totală de 1.100 de miliarde de euro şi reducerea dobânzilor pentru depozitele băncilor la BCE, aflate deja în teritoriu negativ. Decizia urmează să fie luată la şedinţa de politică monetară de joi, 3 decembrie. Indicele privind încrederea şefilor de companii şi a populaţiei în economia zonei euro a atins în noiembrie 106,1 puncte, cel mai ridicat nivel după luna mai 2011.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.