Cum a reuşit România să se dezvolte cu frâna pusă

Articolul a fost vizualizat de 963 ori

După prăbuşirea comunismului, România nu a avut niciodată şansa să beneficieze de avantajele pe care i le-ar fi adus o administraţie competentă. Din contră, spre deosebire de ce s-a întâmplat în alte ţări ale UE, iar Polonia este un bun exemplu în acest sens, administraţia românească a fost permanent un factor de regres, o frână pusă dezvoltării rapide a ţării. Cu toate acestea, privind re­trospectiv la ultimii 10 ani de zile, România a parcus, economic vorbind, una din cele mai prospere perioade din isto­ria sa modernă. Explicaţia? Ne-au împins înainte vremurile!
237% creştere salarială în 10 ani

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), la 1 decembrie 2005 câştigul salarial mediu net pe economie era de 774 de lei. Acum este de 1.833 de lei, după ultimele date INS, ceea ce reprezintă o creştere de 237%. Prin urmare, comparată cu situaţia de acum 10 ani, creşterea salarială din România este colosală. Cu toate acestea, în rândul românilor se face simţită în continuare o stare de nemulţumire privitor la nivelul de trai. Ea este dată în principal de comparaţia acestu­ia cu cel existent în ţările din Vestul UE. Conform statisticilor Comisiei Europe­ne, România este pe penultimul loc în UE în ceea ce pri­veşte puterea de cumpă­rare. Un român consumă bunuri şi servicii la jumătate faţă de media europeană şi stă la fel de prost în privinţa Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor (PIB per capita), principalul indicator al puterii de cumpărare.

Şomaj constant şi echilibru macroeconomic

Rata şomajului a rămas pe toată perioada într-o zonă de confort, în jur de 7% din totalul forţei de muncă, potrivit datelor FMI.
Deficitul de cont curent a scăzut de la -8,6% în 2005, până la -0,66% din PIB anul acesta, cu o trecere prin -11,5% în 2008. Deficitul co­mercial a coborât de la peste 14% din PIB în 2005 până la 3,9% din PIB în prezent, cu o schimbare majoră în structura exporturilor către produse cu valoare adăugată mare.

Mai multe economii în conturile românilor

Economiile populaţiei au ajuns, în octombrie 2015, la 88,11 miliarde lei constituite în depozite în lei, respectiv 53,86 miliarde de lei constituite în depozite în valută. La finele anului 2005, românii aveau puşi de-o parte 16,98 miliarde lei în depozite în monedă naţională, respectiv 11,51 miliarde lei în depozite în valută.

S-a dublat numărul de automobile

Numărul de maşini înmatriculate în România a crescut de aproape două ori, de la aproximativ 3,3 milioane în 2005 la 6,27 milioane unităţi la finele anului trecut.

Bulina neagră a cursului

În cei zece ani luaţi ca interval de analiză, există însă şi o zonă de recul în zona pari­tăţii valutare a leului. Cursul mediu euro era în 2005 de 3,62 lei, iar acum este de 4,44 lei.

About Administrator