Magazinele cu produse PSI aşteaptă salvarea de la bulgari

Articolul a fost vizualizat de 1,793 ori

După nenorocirea din „Colectiv”, care a dus la moartea a 60 de persoane, majoritatea tineri, provocând adevărate tra­gedii în familiile acesto­ra, inspectorii pentru situaţii de urgenţă au luat la verificat firmele din toată ţara. Inspectorii urmăresc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege punct cu punct, iar administratorii descoperiţi cu nereguli riscă amenzi serioase. Tocmai din această cauză reprezentanţii companiilor hunedorene au golit rafturile magazinelor care vând articole PSI, iar scăparea întârziaţilor sunt acum doar eventualele importuri din Bulgaria. 

Stingătoarele de incendiu au fost primele produse care s-au epuizat în magazinele de profil

Stingătoarele de incendiu au fost primele produse care s-au epuizat în magazinele de profil

Magazinele care vând articole pentru prevenirea şi stingerea incendiilor (PSI) au epuizat cea mai mare parte a gamei de produse, după ce firmele au luat „cu asalt” rafturile, atât în magazinele reale, cât şi în cele online. Practic, în acest moment este aproape imposibil să mai găseşti stingătoare, spre exem­plu, dar şi multe alte produse, cum ar fi furtunuri, hidranţi, racorduri sau soluţii ignifuge. Dacă administratorii firmelor hunedorene au apelat, în primă instanţă, la firmele din judeţ care se ocupă cu vânzarea articolelor pentru prevenirea şi stingerea incendiilor şi au terminat rapid stocurile, ţinta numărul doi au fost magazinele online. Care, şi ele, şi-au epuizat în mai puţin de două săptămâni marfa existen­tă. Valul de achiziţii a fost determinat de controalele „la sânge” făcute de specia­liştii de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din toată ţara. Reprezentanţii companiilor care nu sunt nici acum în regulă şi mai au încă nevoie de articole pentru prevenirea şi stingerea incendii­lor au şanse foarte mici de a găsi echipamentele necesare. Asta pentru că stingătoarele, spre exemplu, unele dintre articolele cel mai des solicitate în ultima vreme, pur şi simplu nu mai sunt de găsit. Firme din Bucureşti, Braşov, Buzău sau Piatra-Neamţ şi-au epuizat stocurile şi spun că abia în ianuarie speră să aducă, din nou, marfă. Asta deoarece fabricanţii de altădată din România nu mai există, iar producătorii rămaşi vând foarte scump, la preţ aproape dublu. Astfel, singura spe­ranţă a comercianţilor de echipamente PSI sunt vecinii bulgari, însă transporturile se fac eşalonat, aşa că procedura reînnoirii stocului de marfă este una de durată.

Coadă la echipamente anti-incendiu

Cei norocoşi, însă, se pot înscrie pe liste de aşteptare care le vor garanta faptul că vor putea cumpăra mai repe­de articolele de care au nevo­ie: extinctoare, hidranţi, racor­duri, furtunuri şi soluţii speciale, ţevi de refulare, măşti, ba chiar şi aparate de respirat autonome, acolo unde este cazul. Chiar şi aşa, însă, administratorii firmelor au de aşteptat între şapte şi zece zile. Totuşi, avantajul este că pot obţine produsele dorite la un preţ cu 25, până la 30 la sută la sută mai mic, însă asta numai dacă achită pentru articolele dorite în avans, urmând să primească produsele câteva zile mai târziu. În ultimele zile, inspectorii de prevenire, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, au făcut 18 controale de prevenire la operatori economici cu specific de comerţ, cultură sau turism din Deva, Haţeg, Petroşani, Petrila, Vaţa de Jos, Lupeni, Aninoasa, Simeria, Şoimuş, Băcia şi Geoagiu. Inspectorii de prevenire au constatat peste 90 de nereguli şi au aplicat 36 avertismente şi 19 amenzi în valoare de 125.000 de lei. Sancţiunile au fost aplicate pentru punerea în funcţiune a obiectivelor fără autorizaţie de securitate la incendiu, exploatarea instalaţii­lor electrice cu improvizaţii, lipsa verificării şi curăţării periodice a coşului de evacuare a fumului de la soba pe combustibil solid din incinte. Controalele au fost făcute de echipe de 16 specialişti ai Inspec­toratului pentru Situaţii de Urgenţă, susţinuţi de 20 de reprezentanţi ai subunităţilor de intervenţie, patru poliţişti şi patru jandarmi.

Controale, săptămână de săptămână

Cu o săptămână înainte, în intervalul 27 noiembrie – 30 noiembrie, inspectorii de prevenire, din cadrul Inspectora­tului Pentru Situaţii de Ur­gen­ţă Hunedoara, au făcut alte 19 controale de prevenire la firme din câteva dintre oraşele deja menţio­nate, dar şi din Hunedoara, Orăştie, Brad şi Vulcan. Inspectorii au descoperit şi săptămâna trecută mai bine de 40 de deficienţe, aşa că au aplicat 15 avertismente şi 16 amenzi în valoare de 143.300 de lei. Sancţiunile au fost aplicate pentru executarea unor lucrări de extindere şi schimbarea destinaţiei unor spaţii cu punerea lor în func­ţiune fără obţinerea avizului sau a autorizaţiei de securitate la incendiu sau reduce­rea dimensiunilor căilor de evacuare, prin blocarea unei căi de evacuare cu mobilier. În plus, s-a constatat că siste­mul pentru iluminat de securitate pentru evacuarea persoanelor în caz de incendiu nu era în stare de funcţionare.

About Ada Beraru