LA FIRUL IERBII. REGHECAMPF RESUSCITEAZĂ STEAUA

Articolul a fost vizualizat de 1,260 ori

Până la urmă, ”găselniţa” lui Gigi Becali, prin care şi-a pus ”finul” antrenor la Steaua, a luat sfârşit. Nu am nimic cu Mirel Rădoi, care a fost un bun fotbalist, un fundaş central tenace, dar nu şi cu calităţi tehnice deosebite, aşa cum au fost, de exemplu, Boc, regretatul Ştefănescu, Belodedici sau, mai recent, Gică Popescu. Una este însă să fi fotbalist în teren şi cu totul alta este să conduci de pe margine o echipă, cu atât mai mult cu cât este vorba de campioana României. Pentru a fi un bun antrenor nu este, cred eu, de ajuns să fi fost doar un bun jucător, ci trebuie să ai şi o cultură fotbalistică vastă. Iar acest lucru se face şi prin forţa minţii, aşa cum au dovedit de-a lungul carierei un Mircea Lucescu sau Anghel Iordănescu, ca să dau doar două exemple.

Laurentiu-ReghecampfOricum, eşecul de acum trei etape, în faţa liderului competiţiei, Astra Giurgiu, a pus punct, deocamdată, carierei alese de Rădoi, care nu ştiu dacă va mai reveni sau nu pe banca tehnică a vreunei echipe. Cu un parcurs mai mult decât modest, punându-şi în pericol chiar accesul în ”play-off”, Becali a fost forţat, prin demisia lui Mirel, să ”mute” cât mai repede, iar după ”remiza” cu ASA, când pe bancă s-a aflat ”secundul” Dică, a dat ”lovitura”, readucându-l la club pe Laurenţiu Reghecampf, care a renunţat la formaţia bulgară Litex Loveci, care se află în lupta pentru titlu. Iar revenirea lui, după un an şi jumătate, a fost de bun augur, ”roş-albaştrii” reuşind să învingă, în ultima ”rundă”, CSU Craiova, chiar dacă acum campionii sunt nevoiţi să-şi dispute partidele de acasă în afara Bucureştiului. Asta din cauză că ”Naţional Arena” nu are avizele de la ISU, iar litigiul cu armata, i-a îndepărtat şi de stadionul care i-a consacrat – Ghencea. Am urmărit pe micile ecrane disputa cu oltenii din Bănie, grupare aflată la rândul ei într-o evidentă ”eclipsă” de formă şi am văzut, parcă, o altă atitudine în teren. Steaua a mizat exclusiv pe arma atacului, a fost extrem de ofensivă, a încercat să joace cât mai rapid, creându-şi o sumedenie de oportunităţi la poarta lui Bălgrădean. Şi chiar dacă nu a reuşit să concretizeze aproape 80 de minute pe tabela de marcaj, avea totuşi să o facă, meritat, în ultimele 10 minute, când reuşita de excepţie a fundaşului Papp (gol la vinclu cu un şut de la peste 30 de metri), urmată la doar două minute de golul lui Tade (principalul ”artizan” fiind Adi Popa), au descătuşat practic toate neîmplinirile de până atunci. Mai sunt cinci etape din campionatul regulat, iar distanţa dintre Steaua şi li­derul campionatului este una destul de consistentă, de opt puncte, ”astralii” impunându-se în ambele întâlniri directe. Opt puncte, care dacă rămân aşa până la intrarea în ”play-off”, se vor înjumătăţi, iar ”ecartul” va de doar patru puncte. Un ”play-off” care va începe în primăvară şi care se va anunţa foarte disputat, la care vor participa primele şase clasate din campionatul regulat, şi în care fiecare echipă va mai disputa 10 meciuri.

Viitorul sună bine

Fără îndoială, marea revelaţie de până acum este Viitorul Constanţa, grupare ”păstorită” de celebrul Gică Hagi, munca depusă la propria ”academie” de fotbal dând rezultatele scontate. Dacă vreo 2-3 ani echipa s-a salvat aproape de fiecare dată la ”mustaţă” de la retrogradare, iată că, în această ediţie de campionat , elevii antrenaţi chiar de fostul mare jucător ocupă un loc secund, mai mult decât meritat, la doar două puncte în spatele liderului. Experienţa unor jucători consacraţi, gen Cernat sau Nicoliţă, se îmbină perfect cu tinereţea unui Achim, Tănase, Filip sau Benzar, ca să-i numesc doar pe câţiva dintre tinerii de mare vii­tor, lor adăugându-se Ianis Hagi, fiul lui Gică. O echipă care a dovedit de la an la an maturitate, ştiinţă a jocului şi, nu în ultimul rând, dorinţa de a performa. Prin rezultatele de până acum, Viitorul se anunţă a fi una dintre candidatele serioase la titlu, lucru greu de prevăzut cu ceva timp în urmă. Un examen de maturitate îl vor avea de trecut elevii lui Hagi la sfârşitul acestei săptămâni, când vor întâlni în propriul fief, la Ovidiu, chiar pe campioana en-titre. Un duel al celor două bănci tehnice, dar şi al jucătorilor din teren.

About Ion Bădin