În Ziarul Hunedoreanului, Amarildo Szekely scrie despre meciurile din grupă ale echipei României la Campionatele Mondiale de Handbal Feminin: “Cu toate acestea, accederea „tricolorelor” în faza următoare este ca şi rezolvată, deoarece din grupe se vor califica, în faza şaisprezecimilor de finală, primele patru clasate, numele acestora fiind, în general, cunoscute, neştiindu-se, însă ordinea, importantă pentru împerecherea viitoare.” Uneori am impresia ca s-a anunţat vreun concurs cu tema “Să folosim termenii cei mai nepotriviţi!”, iar jurnalistul menţionat tinde spre locul I, cu “împerecherea viitoare” a echipelor.
De pe site-ul cotidianului Ziarul Hunedoreanului aflăm că: “Pe lângă obiectivele turistice din municipiul de pe Cerna, prin intermediul acestui centru vor fi promovate şi pensiunile şi restaurantele din localitate. Acest lucru în prezent se întâmplă ca Castelul Corvinilor acolo unde este amplasat un panou pentru pliantele publicitare.” Şi “ca Castelul” ce se mai întâmplă? Am mai spus-o: uneori mici greşeli au rezultate care merită menţionate.
În Servus Hunedoara un titlu alarmist ne anunţă că: “Beat turtă, un şofer a făcut ravagii într-o parcare”, iar în textul de câteva rânduri citim că: “Un bărbat în vârstă de 46 de ani, din municipiul Vulcan, s-a ales cu dosar penal, după ce, beat turtă, a urcat la volanul autoturismului şi, în timp ce se încerca să manevreze autoturismul în marşarier a avariat două autoturisme parcate regulamentar. Incidentul s-a petrecut duminică seara, când, potrivit poliţiştilor, bărbatul în vârstă de 46 de ani, care manevra un autoturism cu spatele, într-o parcare de pe strada Vasile Alecsandri, din municipiul Vulcan, a avariat alte două autoturisme parcate.” Şi ca să reţinem bine, după ce în două fraze ni se spune acelaşi lucru, urmează şi un citat al purtătorului de cuvânt al IPJ Hunedoara: „În urma evenimentului rutier au rezultat doar pagube materiale, iar în cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice”. Şi mi se pare exagerată afirmaţia “a făcut ravagii într-o parcare” în situaţia descrisă în rândurile articolului.
În Gazeta de Dimineaţă citim: “A venit Gorjul şi l-a ridicat cu mascaţii. Un tânăr de 22 de ani a fost reţinut, vineri, de poliţiştii din Gorj într-un dosar de trafic de droguri.” Este doar o ştire, nu era deloc nevoie de metafore de genul: “A venit Gorjul şi l-a ridicat cu mascaţii”.
Într-un articol postat pe site pe 7 decembrie, Mesagerul Hunedorean ne informează că: “Perioada mult-aşteptată de iubitorii sporturilor de iarnă este la doar câteva zile distanţă. De la începutul lunii decembrie, multe dintre staţiunile din Austria, Franţa, Italia sau Elveţia vor fi gata să primească primii schiori aflaţi în căutarea zăpezii perfecte”. Atât am de “cârcotit”: suntem la începutul lunii decembrie (de vreo 7 zile a început luna decembrie), peste câteva zile vom fi aproape de jumătatea lunii decembrie. Actualizaţi-vă calendarele!
Şi cei de la casele mai mari, reuşesc să confunde zilele săptămânii: astfel, de pe site-ul ziare.com, aflăm că “România, la Mondialul de handbal feminin: De azi începe greul!” (ştirea este de marţi, 8 decembrie), iar în text suntem informaţi că: “Miercuri, de la ora 19:15, vom întâlni Spania, într-un meci ce ne va arăta unde suntem.”
În Glasul Hunedoarei, scrie: “În replică, managerul Complexului Energetic Hunedoara, Emil Floruţ, spune că nu-l prea interesează interesează părerile preşedintelui Consiliului Judeţean şi consideră că şi-a făcut şi îşi face datoria.” Dar ce îl “interesează interesează”? Parcă e un ecou…
În Mesagerul Hunedorean, la întrebarea din titlu “Doar caloriile în plus îngraşă?”, răspunsul este “E bună întrebarea, pentru că ştim cu toţii că sunt şi alţi factori mari şi tari care ne îngraşă (nu pe toţi, dar asta nu înseamnă că aceia care nu se îngraşă rămân sănătoşi).”
În Servus Hunedoara, mi-a sărit în ochi următorul titlu: “Staţiunile turistice din Vale şi Castelul Corvinilor, prezentate la radio, în Peninsulă”. Ce Peninsulă? Citind articolul aflu că e vorba de Peninsula Iberică. Dar pentru cei care au „gândit” titlul: în lume şi chiar în Europa sunt multe peninsule. Dacă tot nu încăpea numele peninsulei, nu era mai corect să se scrie „Staţiunile turistice din Vale şi Castelul Corvinilor, prezentate la radio, în Spania”? În Gazeta de Dimineaţă, Mihaela Mihai scrie: „Noul ministru al Energiei s-a declarat şi se declară în continuare un susţinător al resurselor indigene care pot conduce la independenţă energetică, acestea reprezentând <ceva pt care trebuie să luptăm>.”. Chiar aşa? Atât de mare e graba încât trebuie să scriem cu prescurtări, de genul „pt”?
În Servus Hunedoara suntem informaţi că: „Reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara dau asigurări că au asigurat stocul de cărbune pentru această iarnă, astfel încât să fie asigurată furnizarea agentului termic atât în localităţile Văii Jiului, deservite de Termocentrala Paroşeni, cât şi în municipiul Deva, deservit de Termocentrala Mintia. „În prezent, stocurile de cărbune la cele două termocentrale este în jur de 25.000 tone, asigurate din surse proprii (sucursalele miniere Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni) şi de la Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, care, împreună asigură o producţie zilnică de aproximativ 5.000 de tone. Programul de lucru în activitatea minieră a fost adaptat nevoii unei aprovizionări constante a termocentralelor. Este asigurată prezenţa la locurile de muncă (…”. De câte ori suntem „asiguraţi” în rândurile de mai sus? – de vreo şase ori (plus în titlu), ca să fim siguri că se asigură cele promise…
Să corectaţi bine!
Devoratorul de cuvinte
Posted in: devoratorul de gazete
Articolul a fost vizualizat de 1,265 ori
– 9 December, 2015
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.