Se apropie Crăciunul şi nu e creştin pe lumea asta să nu se pregătească de sărbătoare. În case se ascultă colinde, se împodobesc brazi, se coc colaci, se scriu listele de cadouri. Şi pentru ca toate să meargă şnur sunt oameni cu har care ştiu să ne facă sărbătorile mai frumoase, indiferent că sunt voci superbe cu veşti minunate, artişti de produse “hand made” sau fotografi care pot transforma momentele fericite în amintiri pentru posteritate. Sunt oamenii Moşului…
„La căsuţa unde-i neaua până-n tindă/ Vine Fiul dulce singur şi colindă/ Leru-i Doamne, Ler/ Eu cu drag din cer/ Vin pe orice ger/ Lângă cel stingher/ Leru-i Doamne Ler/ Lângă geamul unde lampa nu s-aprinde/ Vine Fiul dulce singur şi colindă” – cântă Rori Manolache. Când îl asculţi, ai senzaţia că Dumnezeu a revărsat har deasupra tânărului care ştie să mulţumească în felul lui: oamenii îl pot auzi cântând pricesne în biserici, sau la mormântul Părintelui Arsenie Boca şi colinde. De prea puţine ori este răsplătit cu bani, dar lui Rori îi este îndeajuns gândul că-l mulţumeşte celui care i-a dat vocea. Glasul lui te lasă fără grai. Este contratenor. Şi-a finalizat studiile la Conservatorul din Cluj-Napoca, la secţia de canto-clasic. S-a născut în Alba Iulia, dar s-a mutat la Brad de câţiva ani. I s-a dus vestea că acceptă invitaţiile fără a cere răsplată financiară, aşa că interpretul este extrem de ocupat în această perioadă: „Sunt foarte solicitat în aceste zile, mai ales că m-am apucat de cântat şi muzică populară cu ajutorul profesorului Dan Bogdan. Am înregistrat patru asemenea piese şi am participat chiar şi la concursuri-festivale. De exemplu, la Turda, am luat medalia de argint. Mulţumesc bunului Dumnezeu că e bine. A fost un an bun pentru mine şi acum, la sfârşit, particip la o mulţime de evenimente, majoritatea caritabile, unde sunt invitat să colind, până şi la Bucureşti. Cei din Deva mă pot auzi la biserica de pe strada Iuliu Maniu, dar răspund cu mare drag la orice invitaţie care îmi este făcută, chiar dacă trebuie să mă deplasez pe distanţe mai lungi. Pe 22 decembrie, voi cânta la un eveniment pentru Spitalul din Simeria”. CD-urile lui Rori Manolache cu colinde şi pricesne se pot cumpăra la biserica unde cântă interpretul, la un preţ modic, pentru că tânărul este convins că are vocea binecuvântată de Dumnezeu.
La „Târgul Iernii”
Prăjituri, turtă dulce, globuri, îngeraşi – toate aceste lucruri s-au putut cumpăra din “Târgul Iernii”. Sute de copii de la Liceul de Arte, îndrumaţi de profesori, au vândut o mulţime de produse şi obiecte care amintesc de sărbătorile de iarnă. Deschis timp de patru zile, târgul s-a desfăşurat pe coridoarele instituţiei, iar cei norocoşi, care au ştiut de eveniment, au acum casele decorate cu obiecte extraordinare. Ideea proiectului îi aparţine Danei Marinescu, profesor la Liceul de Arte, cadru didactic care şi-a învăţat copiii încă din clasa pregătitoare cum să îşi folosească mâinile cu pricepere, iar rezultatele se văd la cei din clasa a II-a, care au scos la „târg” obiecte demne de magazinele de specialitate: „Le arătăm tehnici potrivite vârstei şi, cum acum copiii au ajuns în clasa a doua, au învăţat şi înfilarea sforii, pe lângă că le place foarte mult să picteze. Au deprins şi tehnica hârtiei, pentru care adunăm toate reclamele lăsate de magazinele din oraş şi le folosim pentru a face ornamente. Avem foarte mulţi copii talentaţi”, spune profesoara. Copiii rulează foi de ziar pe care le transformă în fâşii de diferite lungimi, apoi acestea se lipesc în piramidă până întrupează un clopoţel. „Ne ajută şi părinţii: cine găseşte acele tutoriale pe net despre o anumită tehnică le postează în grup şi exersează tehnica cu copiii, ceea ce contribuie şi la îmbunătăţirea legăturii părinte – copil”, explică profesoara. O copilă din clasa ei a împletit fire de lână verzi pe un cerc metalic ca să facă o coroniţă pentru uşă. Profesorii spun că târgul este un alt motiv pentru a-i determina pe copii să lucreze singuri tot felul de obiecte de artizanat, iar preţurile sunt modice: „Am pornit un proiect care se cheamă „Târgul anotimpurilor”, care se desfăşoară de-a lungul anotimpurilor. Am avut deja „Târgul Toamnei”, cu ornamente de sezon şi acum, când trecem prin cea mai frumoasă lună a anului – decembrie, ne-am gândit la ornamentele de Crăciun. Ideea a fost primită foarte bine atât de părinţi, cât şi de copii. Ei îşi valorifică munca şi astfel învaţă şi că noi, părinţii, pentru bani, muncim mult”.
Profa de “hand made”
Fiecare clasă a avut standul ei şi copiii şi-au vândut marfa cum au ştiut mai bine. Erau tare mândri de fiecare lucruşor pe care l-au meşterit, acasă sau în clasă, şi îi vedeai cum se bucură pentru fiecare leu câtigat. Dacă iniţial proiectul a fost gândit pentru clasele primare, cei mari s-au alăturat după ce au văzut ce succes are evenimentul. „În afară de orele de la clasă, vrem să-i obişnuim şi cu altceva pentru viaţă. Este important să aibă dexteritate, că pot folosi lucruri pe care altfel le aruncăm şi învaţă şi că munca este răsplătită. Folosim, practic, aceleaşi tehnici, doar că le dezvoltăm cu cât cresc copiii”, spune Dana Marinescu. Sub îndrumarea ei, copiii de-o şchioapă au conturat silueta unui brad din carton ale cărui margini sunt apoi înfăşurate în sfoară de cânepă, după care sunt lipite pe el boabe de cafea sau mici năsturaşi. Aşa se naşte un brad eco. Alţi micuţi au primit tot soiul de figurine din ghips realizate în matriţe de profesori: de exemplu, talpa unui suport de lumânare are în jur chipuri micuţe şi se numeşte: „Horă de copii”. Alţi elevi au primit ghipsuri care închipuie un moş sau îngeraşi, pe care elevii le colorează în nuanţele care le sunt dragi. „Copiii sunt foarte receptivi şi dornici să lucreze aceste obiecte de hand made chiar dacă, în zilele noastre, este mai uşor să mergem să cumpărăm ceva şi gata, am terminat. Copiii de la noi, de la şcoală, vin în general să înveţe aşa ceva – îşi doresc orele de pictură, cele de abilităţi practice. Sunt încântaţi până şi cei de la clasele de muzică”, se bucură Dana Marinescu. Pentru cei care au timp şi poftă să-şi decoreze singuri casele de sărbătoare, profesoara recomandă câteva „trucuri”: „E important să ştii să foloseşti obiectele vechi, cele care au ieşit din modă, ori care nu ne mai plac. Le putem orna altfel – de exemplu, un glob vechi se va transforma într-unul nou dacă îl înfăşori în sfoară. Pentru orice obiect, imaginea se va schimba dacă îl îmbraci în textile sau foloseşti tehnica şerveţelului. Fata mea, de exemplu, face nişte globuri care arată extraordinar după ce le îmbracă în fulgi”.
În atelierul lui Moş Crăciun
Într-un studio foto din Deva găseşti chiar “Atelierul lui Moş Crăciun”. Este amenajat într-un colţ care te întâmpină cu atmosfera autentică de sărbătoare. Aici, un artist fotograf din Deva, Alexandru Demeter, şi-a dorit să ofere copiilor şi părinţilor şansa de a avea fotografii care să suprindă cu adevărat bucuria oamenilor pe care sărbătorile îi aduc mai aproape: „Am văzut că la noi vechile tradiţii nu se mai păstrează – erau acele momente ale copilăriei, când părinţii ne duceau undeva la un atelier foto de la parterul unui bloc şi ne făceau o fotografie profesionistă cel puţin o dată pe an. Noi încercăm să reconstituim un pic din farmecul acelor vremuri, mai ales că este în trend moda vintage. Ne întoarcem şi noi către vremurile de demult şi am amenajat într-un colţ «Atelierul lui Moş Crăciun». Aducem un plus de bucurie în aceste momente de sărbătoare”. O simplă vizită în studio te convinge că ai păstrat ceva din copilul din tine. Pentru doar 50 de lei, pleci acasă cu un set de fotografii făcute bine, într-un decor cum rar vezi în casele româneşti: „Toţi cei care intră sunt captivaţi, oamenii intră imediat în atmosferă şi rezultatul se vede în fotografii”, explică Alexandru. Şi are dreptate: cadrele surprinse în „Atelier…” nu sunt doar fotografii de calitate, ci momente care suprind cu căldura lor, de parcă micuţii şi părinţii lor trăiesc de-o viaţă în atmosfera de sărbătoare. Decoraţiunile din lemn, bradul în culori tradiţionale, covoarele pufoase din lână şi jucării, aşa cum aveau părinţii şi bunicii, transformă locul într-unul care te duce automat cu gândul la o cabană unde cu siguranţă poate trăi Moşul şi Crăciuniţa lui. „Copiii chiar ar vrea să ia decorul cu ei acasă. Toţi ar vrea să plece cu câte-o jucărie de la noi, dar vor pleca cu nişte fotografii care vor rămâne pentru totdeauna în albumul familiei. Ideea a prins neaşteptat de bine, ceea ce înseamnă că era nevoie de aşa ceva şi se iscă aici la noi momente care vor rămâne pentru totdeauna în sufletul copiilor”, spune asistentul fotograf Beatrice Demeter. Decorul atelierului a fost gândit împreună cu un florar decorator, Flavia Besoiu. Tânăra face „ravagii” în târgurile de Crăciun din Cluj cu brazii şi aranjamentele de sezon. Are pentru oricine o sugestie inedită şi un sfat bun: „Casele se decorează de Crăciun în funcţie de stil. Nu e firesc să ai un brad vintage într-un decor modern. Şi orice brad trebuie să aibă globuri, iar eu le recomand pe cele care amintesc de Crăciun, în culorile clasice: roşu, verde, alb. Fundele pot fi cât de multe şi sunt bune mai ales că dau volum. Poţi aşeza fulgi, clopoţei, tot ce aminteşte de iarnă. Şi, în afară de brad, se poate decora un întreg colţ al casei, chiar şi grădina. Bucuria Crăciunul trebuie să plece din om şi să se vadă peste tot în jurul lui”.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.