Asociaţia Centrul de Resurse pentru Acţiune Locală (CRAL) a obţinut premiul Spaţii Verzi 2015 pentru proiectul „Grădina aromată a timpului”, la un moment aniversar pentru program – zece ani de existenţă. Este pentru al doilea an consecutiv când trofeul Spaţii Verzi ajunge la Haţeg, în judeţul Hunedoara. Cu un an înainte, trofeul a fost câştigat de o altă organizaţie din zonă: Asociaţia Drag de Haţeg, pentru proiectul „Casa Vulcanilor”.
„Este un premiu onorant pentru noi şi le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect. Practic, am reuşit să transformăm un spaţiu neofertant într-o grădină, un veritabil spaţiu de educaţie şi de vizitare în aer liber, care continuă experienţa pe care turiştii o au atunci când trec pragul expoziţiei «Balauri, dragoni, dinozauri» de la sediul din Haţeg al Geoparcului Dinozaurilor. Dar cel mai important lucru este acela că am lucrat alături de foarte mulţi tineri – voluntarii pentru Geoparc – care au devenit un pic mai bogaţi în propria experienţă de viaţă şi care au avut posibilitatea să îşi descopere şi să îşi pună în valoare talentul”, spune Dan Horaţiu Popa, coordonatorul proiectului.
Poveşti (şi) în limbajul nevăzătorilor
„Grădina aromată a timpului” îmbină mai multe poveşti ale zonei. Aleea timpului spune, prin intermediul rocilor expuse, povestea formării Ţării Haţegului, iar Grădina Bunicii şi cea cu plante aromatice ne povestesc despre vremurile prezente şi despre importanţa plantelor în viaţa noastră. Fiecare dintre aceste poveşti este interpretată şi în limbaj Braille pentru a fi accesibilă şi persoanelor cu deficienţe de vedere. Cele trei zone cuprind şi elemente de land-art, de promovare a unor vechi meşteşuguri locale sau de atracţie turistică (ex. mozaic din piatră ce reconstituie cochilia unui amonit, gard de nuiele împletite, gard de piatră, piatra meteorologică). A mai fost amenajată o simeză în aer liber, un spaţiu de relaxare şi o căsuţă a voluntarilor. „Consider că timpul este cea mai valoroasă resursă pentru fiecare om. Tocmai de aceea, am ales, alături de alţi voluntari, să îl investim într-un proiect frumos. Pot să caracterizez acest proiect printr-un singur cuvânt: suflet. Am muncit, am învăţat, ne-am consolidat relaţia unii cu alţii şi am iubit acest proiect. Rezultatul a fost apreciat şi premiat. A fost o plăcere să fiu prezentă la înmânarea premiului Spaţii Verzi oferit de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România. Este un sentiment minunat când ştii că faci ceva pentru comunitatea ta”, este de părere Ana – Maria Duţă, voluntar pentru Geoparc, participant la proiect.
Copiii, direct implicaţi în proiecte
Proiectul a fost derulat în parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, Primăria oraşului Haţeg, Colegiul Naţional „I.C. Brătianu Haţeg”, Asociaţia Femeilor din Sântămăria Orlea şi Asociaţia Nevăzătorilor din România. Programul Spaţii Verzi este o iniţiativă comună a MOL România şi a Fundaţiei pentru Parteneriat, ce urmăreşte implicarea copiilor şi a tinerilor din România în proiecte de amenajare a spaţiilor verzi. Programul se desfăşoară sub forma unui concurs anual de proiecte, care sunt derulate de asociaţiile şi organizaţiile care primesc finanţări. „Am realizat că nevoia de a avea mai multe spaţii verzi, mai multe lucruri frumoase în jurul nostru, care să ne apropie mai mult de natură, reprezintă o nevoie reală în societate. La aceasta se adaugă şi latura educativă, care contribuie foarte mult la ceea ce înseamnă impactul în comunitate. Sunt nişte valori în care credem şi pe care le-am trăit în aceşti zece ani de când MOL România derulează acest program”, apreciază Kinga Daradics, reprezentanta companiei. Programul este structurat pe două arii majore: Spaţii Verzi Urbane şi Arii Naturale Protejate.
Premiul dublează finanţarea
În 2015, pe componenta Spaţii Verzi Urbane au fost depuse 86 de proiecte, dintre care 25 au primit finanţare. Printre acestea s-a numărat şi „Grădina aromată a timpului” care a beneficiat de o finanţare în valoare de peste 8.900 de lei. „La un moment dat ne-a venit o idee. Ce-ar fi ca pe lângă finanţarea proiectelor câştigătoare, la final de an, când tragem linie şi când toate proiectele sunt finalizate, să mai facem o evaluare a lor şi, pe ambele componente, să-l alegem pe cel mai de succes, cel mai interesant, cu cele mai multe exemple de urmat. Aşa s-a născut ideea de premiu «Spaţii Verzi», care este în fiecare an oferit unui proiect, finanţat pe fiecare dintre cele două componente. Pe componenta Spaţii Verzi Urbane suma oferită ca premiu este egală cu valoarea finanţării, iar pe componenta Arii Naturale Protejate este o sumă fixă de 10.000 de lei”, afirmă László Potozky, fondator şi director al Fundaţiei pentru Parteneriat. Timp de zece ani, prin programul Spaţii Verzi, au fost finanţate peste 420 de proiecte de mediu cu suma totală de 4,83 milioane de lei. Peste 171.000 de copii şi tineri din toate zonele ţării au fost implicaţi în activităţi ecologice sau de educaţie ecologică referitoare la reabilitări de spaţii urbane, amenajări de poteci tematice în arii protejate, tabere Junior Ranger, plantări de pomi, arbuşti şi flori, excursii, concursuri şi expoziţii.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.