Ţara Haţegului – destinaţie ecoturistică

Articolul a fost vizualizat de 2,269 ori

Ţara Haţegului – Retezat, destinaţie ecoturistică. Câţiva oameni inimoşi, reuniţi în Aso­ciaţia de turism Retezat, vor să promoveze această zonă în turismul naţional şi internaţional. Au câştigat o finanţare americană, alături de alte şase proiecte din România. Şi, de acum, vor începe munca. Este un proiect ambiţios, cu obiective clar stabilite. 

1 HATEG DESTINATIE ECO TURISTICAProiectul este derulat de Asociaţia de Turism Retezat, cu sprijinul Asociaţiei de Ecoturism din România, Roma­nian American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat. Ecoturismul este o formă de turism prin care turistul este încurajat să observe şi aprecieze natura şi tradiţiile locale legate de zonă. Acest gen de activitate turistică presupune conservarea şi protejarea naturii, folosirea resurselor umane locale şi are un ridicat grad educativ. „Zona Ţării Haţegului şi cea a Parcului Naţional Retezat e atât de ofertantă din toate punctele de vedere încât nu se putea să rămână aşa, aproape în anonimat. Avem locuri frumoase de care putem profita, iar Asociaţia de Turism Retezat, în cadrul acestui proiect, îşi propune în primul rând certificarea recunoscută din partea Autorităţii Naţionale pentru Turism a destinaţiei ecotu­ristice Ţara Haţegului – Retezat, iar, în al doilea rând, promovarea, la nivel naţional şi internaţional, a destinaţiei nou create”, spune Anca Rusu Hălmagi, managerul proiectului. În urma concursului de proiecte la care au participat mai multe ONG-uri care repre­zintă zone pitoreşti din ţară, două fundaţii au decis să finanţeze un proiect din care fac parte doar şapte viitoare destinaţii. Pe lângă Ţara Haţegului – Retezat, au reuşit proiecte din zonele Maramureş, Bihor – Alba, Mureş – Braşov, Neamţ, Suceava şi Harghita.
Principalul obiectiv al proiectului depus de Asociaţia de Turism Retezat este transformarea Ţării Haţegului într-un teritoriu unic de dezvoltare durabilă, bazat pe principiile ecoturismului, se doreşte coor­donarea tuturor actorilor activi din turism care îşi vor asuma o strategie comună.

Eco Ardeal în miniatură

Transformarea Ţării Haţegului şi a Munţilor Retezat într-un teritoriu unic de dezvoltare durabilă, bazată pe principiile eco-turismului, este principalul obiectiv al Asociaţiei „Retezat”, aplicantul şi beneficiarul finanţării. Ţara Haţegului este un Ardeal în miniatură, cu peisaje deosebite, biserici medievale, conace şi castele, zimbri, tradiţii populare şi o bucătărie pe cinste. La acest proiect ambiţios pun umărul şi colaborează mai multe structuri: de la jandarmi, la reprezentanţii Geoparcului Dinozaurilor, ai Asociaţiei Intercomunale Ţara Haţegului, precum şi unităţi turistice. “Proiectul este o evoluţie firească, după părerea mea, că lucrurile deja au ajuns aici şi principalul ajutor al proiectului este că deja coagulează nişte interese, care altfel ar fi greu să le adunăm. În plus, proiectul are coordonare, are o echipă plătită pentru asta, ceea ce este foarte important şi este o voce importantă, care poate face presiune, în sensul bun, asupra tuturor celor implicaţi, ca să respec­te angajamentele acestea de ecoturism”, crede Cristian Ciobanu de la Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. Şi salvamontiştii dau o mână de ajutor: “Mi-a plăcut întotdeauna să promovăm această zonă, pentru că aici ne desfăşurăm şi noi activitatea, unii dintre noi trăiesc aici, alţii muncesc, şi este o zonă extraordinară. De la început, de când am aflat de depunerea acestor documentaţii, pentru că au fost doar câteva destinaţii pomenite de manager, ne-am bucurat că s-a obţinut această finanţare. Sunt sigur că o să încercăm să facem tot posibilul ca proiectul să meargă înainte şi să vedem şi rezultatele”, spune Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara. De proiect şi mai ales de rezultatelui lui se vor bucura şi agenţii economici din zonă, mai ales cei care oferă locuri de cazare. “Este un proiect extraordinar şi un alt motiv de a promova zona şi îi aşteptăm pe toţi turiştii nu numai să viziteze zona, cât să deguste produsele tradiţionale şi să participe la evenimentele pe care le organizăm împreună cu Asociaţia de turism Retezat şi alte pensiuni din zonă, evenimente precum şezătoarea de la poalele Retezatului, pe care o facem la Nucşoara în sediul Admi­nistraţiei Parcului Naţional Retezat”, explică Ionela Iancu, reprezentanta a două pensiuni de la poalele munţilor.

Cu fonduri americane

Mai multe instituţii şi unităţi implicate în turism, protecţia mediului, învăţământ şi administraţie susţin parteneria­tul pe baza căruia este construită “Destinaţia de ecoturism”. Proiectul beneficiază şi de sprijinul partenerilor din afara regiunii precum Aso­ciaţia de Ecoturism din România şi ProPark – Fundaţia pentru Arii Protejate. Autorităţile locale şi judeţene apreciază acest proiect şi sunt gata să-l sprijine: “Sper să ne întâlnim, ori de câte ori există solicitări, aici la Primăria din Haţeg, noi suntem deschişi pentru acest proiect, ca de altfel pentru toatră lumea”, i-a încurajat Marcel Goia, primarul Haţe­gului, pe cei din echipa proiectului. Programul este operaţional până în anul 2019, an până la care se doreşte creearea unei reţele de servicii de ecoturism de calitate la nivelul zonei, construirea unei identităţi vizuale a zonei şi realizarea unei comunicări unitare către turişti.

About Laura Oană