Fotbal – analiză CFR Simeria: Au “garat” în faţă

Articolul a fost vizualizat de 1,187 ori

În ultimii ani, CFR Simeria a devenit una dintre echipele cu pretenţii ale eşalonului al treilea din fotbalul autohton. Mai mult, în ediţia trecută, de când gruparea simeriană a fost preluată din punct de vedere financiar de către Alina State, s-a pus chiar problema promovării în eşalonul secund. Vis care nu s-a îndeplinit în ediţia trecută, dar care pare perfect realizabil acum, dacă ţinem cont că, la finalul turului, CFR Simeria a “garat” pe un spectaculos loc trei, la doar patru puncte
distanţă de liderul actual, ACS Recaş.

Jucătorii de la CFR Simeria (în echipament galben) au reuşit să producă o jumătate de surpriză în clasamentul primei părţi din actualul sezon

În retur orice este posibil, mai ales că la echipă este linişte, jucătorii sunt cu drepturile băneşti la zi şi nu se pune presiune pentru a promova neapărat. Mai ales că actualele condiţii de licenţiere pentru liga secundă s-au înăsprit. Demn de remarcat este faptul că lotul actual al feroviarilor este format exclusiv din jucători din judeţul nostru, un lot extrem de omogen, cu fotbalişti care joacă de câţiva ani împreună, lot în care experienţa unor jucători valoroşi ca Vişan, Pepenar sau Daniel Dăscălescu se împleteşte perfect cu tinereţea şi talentul unor Făgărăşanu, Buta sau Stroia.

Start greoi

CFR-ul a început anevoios acest campionat, cu o “locomotivă” care părea una cu cărbuni şi nu reuşea să pună în mişcare o “garnitură” destul de titrată. Doar un 0-0 în prima etapă pe propriul teren cu o echipă ambiţioasă, cea din Valea Domanului, Şcolar Reşiţa, care se doreşte a fi continuatoarea unui club de tradiţie, “CSM”. A urmat prima deplasare, la Beiuş, acolo unde se părea că nu vor fi probleme deosebite, ţinând cont de comportarea bihorenilor în campionatul recent încheiat, în care se salvaseră greu de la retrogradare. Dar socotelile s-au dovedit a nu mai fi aceleaşi, beiuşenii întărindu-se considerabil şi anunţându-se ca pretendenţi la promovare. Aşa că a fost o primă înfrângere, chiar dacă ea a fost una la limită, 0-1, iar ca ghinionul să fie până la capăt, reuşita gazdelor a fost opera simerianului Dosan, care şi-a înscris în propria poartă în prelungiri. Suporterii aşteptau ca să vină şi primul succes, în meciul cu ACS Recaş, grupare care în prima etapă scosese un egal muncit la Hunedoara. Startul a fost unul perfect pentru elevii lui Marius Opric, Pepenar deschizând scorul încă din minutul 6. Replica bănăţenilor a fost una rapidă şi în acelaşi timp “letală”, Trandu (min. 14) şi Szekely (min. 18) întorcând rezultatul, gazdele permiţându-şi luxul să rateze un “penalty”.

A venit apoi a doua deplasare, cea de pe Bega, în compania echipei secunde a celor de la Poli Timişoara. După o primă repriză fără goluri, timişorenii au condus cu 1-0, dar Găceanu a egalat în minutul 65. Se părea că partida se îndreaptă spre un rezultat de egalitate, dar ultimele cinci minute s-au dovedit a fi nefavorabile pentru ceferişti , care au mai “încasat” două goluri. Şi astfel, după patru runde, CFR avea doar un singur punct din 12 posibile, iar poziţia lui Marius Opric părea că se clatină.

Trei din trei

Răniţi în propriul orgoliu şi cu un moral destul de zdruncinat, elevii lui Opric vor reuşi totuşi să sune deşteptarea în etapa următoare când au primit în propriul fief pe arădenii de la Gloria. Veteranul Pepenar şi-a făcut datoria înscriind unicul gol, cel care va fi şi al primei victorii stagionale, în minutul 17. Şi a venit mai apoi derby-ul orgoliilor, unul în care finanţatoarea Alina State îşi dorea cu ardoare un succes, la rivala FC Hunedoara. După o primă repriză în care simerienii nu s-au văzut, dar în care gazdele au ratat destul, cel de al doilea mitan avea să fie cu totul altceva. Oaspeţii vor da lovitura prin ex-hunedoreanul Făgărăşanu (min. 60), gol sinonim cu demiterea de la echipa “alb-albaştrilor” a lui Lincar şi întărirea poziţiei lui Marius Opric, un antrenor pe care trebuie să recunosc că eu l-am considerat sub valoare lotului pe care îl antrenează, dar care iată că a arătat că poate. Bravo lui.

Descătuşarea totală a venit în etapa următoare, când feroviarii au făcut spectacol în confruntarea cu nou promovata Tudor Vladimirescu. Pepenar şi-a făcut din nou datoria, realizând un “hattrick”, fiind completat de reuşitele lui Făgărăşanu “eroul” rundei trecute şi de Daniel Dăscălescu. La 5-0, turaţia a fost redusă, arădenii reuşind să înscrie şi ei de două ori în ultimele minute.

Continuitate în rezultate

După cele trei victorii consecutive, a urmat jocul din Banat, cu Milenium Giarmata. Gazdele au condus cu 1-0, dar, spre lauda lor, oaspeţii au reuşit să încheie tot neînvinşi, Stroia aducând egalarea în ultimele secunde printr-o lovitură de cap. A urmat o nouă deplasare, de data aceasta la Reşiţa, cu o grupare care nu prea speria pe nimeni, Gloria. Nu a fost deloc simplu însă, mai ales că se aştepta un eventual “recul” după seria de rezultate pozitive. Nu a fost însă aşa, pentru că Daniel Dăscălescu a reuşit să deschidă scorul în minutul 53. Reşiţenii vor egala prin Vucu (min. 75), dar acelaşi experimentat Dăscălescu va reuşi să-şi treacă în cont “dubla” în minutul 85, aducând încă trei puncte preţioase. Nu a fost uşor nici în etapa următoare când la Simeria a venit o altă echipă greu de învins, Naţional Sebiş. Până la urmă, Lintaru a reuşit să aducă liniştea prin reuşita din minutul 72, şi astfel simerienii încheiau ultimele şase meciuri fără să cunoască înfrângerea, realizând nu mai puţin de cinci succese şi o “remiză”.

A venit şi eşecul

Şi aşa cum se întâmplă şi altor echipe, după această serie care nu se mai termina de rezultate pozitive, a venit şi un eşec acolo unde nu prea se aşteptau elevii lui Marius Opric. În Bihor, în faţa unei alte noi promovate, Valea lui Mihai, acolo unde startul a fost unul perfect, Lintaru înscriind din nou (min. 28), dar ce a urmat a fost un vis urât cu trei goluri încasate.

Final în forţă

Ceferiştii au trecut repede peste acest “duş” rece şi s-au revanşat cu vârf şi îndesat în următoarea rundă, când au dat peste o altă promovată, Flacăra Făget. A fost un galop de sănătate şi de goluri, bănăţenii fiind nevoiţi să scoată de patru ori mingea din propria poartă. Începutul a fost făcut de Daniel Dăscălescu (min. 9), fiind continuat de Găceanu (min. 24) şi Lintaru (min. 38). Aşa că învingătoarea se ştia încă din prima repriză. Cireaşa de pe tort a fost pusă de golgeterul Pepenar, care va închide tabela în minutul 62. Şi a venit şi al doilea “derby” judeţean, cu minerii de la Jiul la Petroşani, acolo unde FC Hunedoara “capotase”. A fost un meci echilibrat, în care nu s-a înscris, un punct preţios pentru oaspeţi.

În penultima etapă, la Simeria a poposit Nova Mama Mia Becicherecu Mic, echipă modestă, dar care cu două etape înainte realizase surpriza la Hunedoara, plecând cu un punct. Bănăţenii şi-au vândut scump pielea şi de data aceasta, cedând extrem de greu, Găceanu reuşind singurul gol al meciului.

Şi a venit şi ultimul joc din retur, unul în care, sincer să fiu, nu le dădeam nicio şansă feroviarilor, mai ales dup ce văzusem cam cum se arbitrează în fieful “gugulanilor”. Spre cinstea lor, simerienii au făcut un meci perfect, reuşind o victorie nesperată, dar pe deplin meritată. Daniel Dăscălescu (min. 58) şi din nou Pepenar (min. 85) au fost artizanii acestui important succes cu 2-1, care i-a propulsat pe cei de la CFR pe podiumul seriei a cincea, asigurându-le o vacanţă fără griji şi un retur abordat cu optimism, pregătirile fiind reluate săptămâna trecută.

CFR Simeria – statistica turului

Linia de clasament:
3. CFR Simeria 15 8 3 4 21-14 27 p
Acasă: 7 5 1 1 13-4 16 p
Deplasare: 8 3 2 3 8-10 11 p
Rezultate tur:
0-0 cu Şcolar Reşiţa (A)
0-1 cu Bihorul Beiuş (D)
1-2 cu ACS Recaş (A)
1-3 cu Poli II Timişoara (D)
1-0 cu Gloria Arad (A)
1-0 cu FC Hunedoara (D)
5-2 cu Tudor Vladimirescu (A)
1-1 cu Milenium Giarmata (D)
2-1 cu Gloria Reşiţa (D)
1-0 cu Naţional Sebiş (A)
1-3 cu Valea lui Mihai (D)
4-0 cu Flacăra Făget (A)
0-0 cu Jiul Petroşani (D)
1-0 cu Nova Becicherecu Mic (A)
2-1 cu Autocatania Caransebeş (D)

Jucători utilizaţi: 23. Vîrtan, Buta, Găceanu, Făgărăşanu, Vişan, Pepenar, Lintaru – 15 prezenţe; D. Dăscălescu – 14 (jocuri); Stroia, Şoit -. 13 (j); Dosan-12 (j), Iabncău, Păduraru – 9 (j); Ungureanu – 8 (j); Ivaşvu – 7 (j), Dragotă, Chelariu – 6 (j), Suciu – 5 (j), F. Pop – 4 (j), Domide – 2 (j), Lazăr, Uibariu, Zdrîncu – 1 (j).

Antrenor: Marius Opric. Marcatori: Pepenar – 7 goluri, D. Dăscălescu – 5 g, Lintaru – 4 g, Făgărăşanu, Găceanu – 2 g, Stroia – 1 g.

About Ion Bădin