Editorial: An Nou! Candidaţi vechi?

Articolul a fost vizualizat de 1,210 ori

Fără doar şi poate, tot politica va ocupa agenda publică românească şi în 2016. Cu atât mai mult cu cât sunt aşteptate două campanii electorale, una de alegeri locale, iar cealaltă menită să trimită în Parlament un nou leat de demnitari.
Aici însă, termenul de „nou” este interpretat diferit de politicieni şi electorat. În orizontul de aşteptare a celui din urmă, „nou” cere imperativ o schimbare radicală a modului în care se face politică în România. Pentru că acest concept nu este clar definit, una dintre soluţiile empirice cerute, care ar pu­tea să atingă scopul, este o listă de candidaţi morali, competenţi şi „virgini” din punct de vedere penal, care să înlocuiască oferta nefericită care a compromis ideea de a face politică în România.
Sigur, e foarte greu să faci acest lucru, cel puţin din două motive. În primul rând, mulţi dintre şefii actualelor partide contează încă pe forţa electorală a unor figuri politice cu care au împărţit pe funcţii mari desfrâul epocii corupţiei fără griji. Acestea, persoane de obicei foarte cunoscute, cu dever electoral, sunt promovate în continuare şi atâta timp cât condamnarea lor nu le limitează libertatea de mişcare la spaţiul unei celule, ei sunt consideraţi eligibili pentru noi mandate. Ce exemplu mai bun în acest sens avem decât fostul primar al Devei, domnul Mircia Muntean, care, cu o condamnare şi un nou proces penal pe rol, este candidatul domnului Geoană, iar asta, după ce conducerea locală a PSD-ului a cochetat o vreme cu ideea de a-l promova ea ca şi candidat la alegerile locale din 2016. Nu zic, domnul Muntean e charisma în tălpi pentru o parte din electorat, cu toate tinichelele care zdrăngăne de coada domniei sale de câte ori deschide gura. Şi aici ajungem la al doilea motiv care deşiră speranţa unor liste curate de candidaţi. E vorba de întâlnirea spiritului anti-Justiţie din partide cu autismul unei importante părţi din electorat la astfel de sensibilităţi, un electorat care este în acelaşi timp foarte activ. Aşa se face că din leatul de aleşi în 2012, foarte multe figuri triste, dar marcante, sunt astăzi în anchetă, în proces sau la închisoare. Dar nu toate!
De aceea, este posibil să găsim şi în acest an candidaţi „penali” pe lista oricărui partid. Aş fi însă foarte atent cine sunt candidaţii ALDE şi PSD. Domnul Tăriceanu, preşedintele ALDE, s-a evidenţiat în ultimul timp prin a­tacuri sistematice la adresa Justiţiei, atacuri pe care nici măcar PSD-ul nu şi-a permis să şi le asume într-o variantă atât de radicală. Un astfel de mesaj transmis de un şef de partid, investit cu autoritatea celei de-a doua funcţii în stat, atrage un anumit tip de candidaţi, cu riscul de a transfor­ma ALDE într-un fel de „batalion disciplinar” al politicii româneşti. În plan local, este interesant de urmărit lista de candidaţi ai PSD-ului la alegeri. După ce preşedintele PSD Hunedoara, domnul Laurenţiu Nistor, a lansat bomba unei posibile susţineri a lui Mircia Muntean la primăria Deva, „dacă sondajele îl dau câştigător”, e clar că acel criteriu moral pe care îl cere strada în desemnarea candidaţilor este opţional în partidul social-democraţiei, cel puţin local. Şi dacă e aşa, măcar partidul să-şi asume public forţa şi să-şi susţină pe faţă candidaţii penali de succes la urne. Pentru că asta ar însemna cu adevărat, nu-i aşa, „să fii mafiot”!

About Adrian Sălăgean