Singurul produs viabil al CEH este protecţia socială

Articolul a fost vizualizat de 1,227 ori

Aflat în vizită în judeţ, mi­nistrul Energiei, Victor Gri­gorescu, nu s-a sfiit să folosească de mai multe ori cuvântul “dezastruos”, atunci când a descris situa­ţia economică a celui mai mare operator economic din zonă, Complexul Energetic Hunedoara.

Mintia1„În această dimineaţă, mă aflu la Complexul Energetic Hunedoara într-o vizită de lucru, împreună cu secretarii de stat Corina Popescu şi Cristian Buşu. Situaţia financiară a companiei este dezastruoasă şi temerea principală este că putem ajunge chiar la un faliment. O astfel de situaţie este complet inadmisibilă, pentru că ne-am vedea puşi în faţa unei probleme sociale enorme în Valea Jiului şi a unei probleme de siguranţă a sistemului energetic naţional”, a subliniat Grigo­rescu.

Din declaraţia oficialului reiese cât se poate de clar că, în această structură, Complexul Energetic Hunedoara este din punct de vedere economic condamnat. Nici producţia de curent, nici cea de agent termic, nici cărbunele nu sunt în măsură să întoarcă de pe roşu bilanţul contabil al companiei. Ba mai mult, o analiză făcută cu câtva timp în urmă a arătat că la fiecare MWh vândut de Termocentrala Mintia, operatorul energetic pierde mai mult de un euro, din cauza tehnologiilor de producţie învechite.

Aşa stând situaţia, explicaţia logică pentru care CE Hunedoara nu a pus lacătul pe uşă nu ţine de resortul economic, ci de cel social.

“Aştept de la conducerea Complexului Energetic Hunedoara să înţeleagă că de acţiunile ei depinde soarta a zeci de mii de familii din Valea Jiului. Nu ne permitem nicio greşeală şi nicio ezitare şi e de datoria mea să îi atenţionez pe toţi cei implicaţi că gravitatea situaţiei poate aduce cu sine repercusiuni majore pentru toţi actorii implicaţi’, a adăugat ministrul.

Nu există soluţii miraculoase

Sunt 19 firme care cer acum insolvenţa CEH, toate conturile au popriri, iar Complexul pe huilă este sub asaltul creditorilor şi al amenzilor, iar pentru această situaţie Grigorescu nu a dat soluţii concrete, dar a menţionat faptul că principalele cauze ale acestui dezastru economic sunt generate de politizarea companiei, risipa şi corupţia la nivelul conducerilor care s-au succedat.
Deocamdată, există un singur pas făcut înainte în chestiunea CEH. În ultima săptămână din 2015, Complexul Energetic Hunedoara a depus la Tribunalul Hunedoara o cerere pentru deschi­derea procedurii de intrare în insolvenţă, dosarul urmând să fie judecat de Secţia a II-a civilă – Contencios Administrativ şi Fiscal. Aceasta a fost singura măsură care se putea lua pentru evitarea intrării companiei în faliment.

În cadrul CEH lucrează circa 6.400 de angajaţi, la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.

About Adrian Sălăgean