Centru de excelenţă în fotbal, la Deva

Articolul a fost vizualizat de 1,745 ori

Deva va avea un Centru Regional de Excelenţă în Fotbal. Şi asta în urma unui parteneriat încheiat între autorităţile locale, Federaţia Română de Fotbal şi Colegiul Naţional Sportiv Cetate Deva. De la anul, la şcoala de la poalele cetăţii, va funcţiona o clasă specială de performanţă, iar Federaţia s-a angajat să amenajeze la Deva un teren de fotbal cu gazon artificial. 

Fotbalul pare să intre pe uşa din faţă la Colegiul Naţional Sportiv "Cetate Deva"

Fotbalul pare să intre pe uşa din faţă la Colegiul Naţional Sportiv “Cetate Deva”

În ultimele zile ale anului trecut, consilierii locali deveni au votat înfiinţarea Asociaţiei „Club sportiv Centrul Regional de Excelenţă – Deva”, cu sprijinul Centrului Naţional de Fotbal Mogoşoaia. Astfel, la Colegiul Naţional Sportiv Cetate Deva va funcţiona, din anul şcolar 2015-2016, o clasă adresată tinerilor între 15 şi 19 ani, unde vor studia fotbaliştii centrului. Clasa va funcţiona pe întreg ciclul de liceu. „Se va înfiinţa o clasă de liceu, cu 28 de elevi, o clasă de performanţă în domeniul fotbalistic. În ceea ce priveşte forma de organizare, va fi un ONG cu profil sportiv prin care municipiul Deva va sprijini CNS Cetate în a asigura masa şi cazarea elevilor, a antrenorilor şi a celorlalţi specialişti necesari în pregătirea acestor elevi. Se va plăti şi transportul la competiţiile interne, în timp ce federaţia de specialitate va plăti transportul la competiţiile internaţionale şi va asigura şi alte cheltuieli legate de pregătirea acestor elevi”, spune Oana Dara, de la Direcţia de administraţie publică locală a Primăriei Deva. Federaţia Română de Fotbal va asigura costurile aferente salariilor personalului tehnic, echipamentele de joc şi de antrenament ale sportivilor şi staff-ului tehnic, stagiile de pregătire şi lo­gisti­ca necesară. Cei de la CNS Cetate Deva cred că înfiinţarea centrului va contri­bui la relansarea perfor­man­ţei fotbalistice în Deva, mai ales că oraşul are deja, prin colegiu, o unitate de învăţământ vocaţional sportiv de prestigiu pe plan naţional, care funcţionează şi cu clase de fotbal. În principal, asociaţia, care are o structură monosportivă, trebuie să organizeze activitatea de pregătire şi selecţie a tinerelor talente, stagiile de antrenament şi participarea la diverse competiţii.

Se caută teren

Colegiul Naţional Sportiv va înfiinţa această clasă şi va asigura, cu sprijinul munici­piului, cazarea şi masa elevilor. În urma acestui parteneriat, cei de la Fede­raţia Română de Fotbal se obligă să amenajeze şi un teren de fotbal sintetic pe o suprafaţă pe care autorităţile locale o vor pune la dispozi­ţie. Pentru Centrul de Excelenţă de la Deva, investiţia în

În cadrul secţiei de fotbal tinerii vor fi pregătiţi la nivel de înaltă performanţă

În cadrul secţiei de fotbal tinerii vor fi pregătiţi la nivel de înaltă performanţă

infrastructură se va ridica la circa 300 de mii de euro. Autorităţile spun că prin acest proiect se doreşte dezvoltarea colegiului sportiv, dar şi o investiţie în performanţă: „Avem un Colegiu Naţional Sportiv unde există clase de fotbal, clase de gimnastică cu mari performanţe în domeniu. Este un sport pe care nu vom renunţa să îl susţinem, atât pe partea de gimnastică artisti­că, cât şi aerobică, dar vrem să dezvoltăm acest colegiu. A existat o propunere din partea Federaţiei, să încheiem un parteneriat şi sper să dezvoltăm o clasă asemănătoare celor care erau mai demult. Ne amintim de şcolile de fotbal „Luceafărul”, care erau pepiniera fotbalului românesc şi vrem să fie şi în Deva”, spune Petru Mărginean, primarul Devei, care speră că acest centru va fi benefic pentru copii şi tineri. Admi­nistraţia locală caută acum un loc pentru realizarea unui nou teren de fotbal: „În cazul în care Compania Naţională de Investiţii ne acceptă mutarea stadionului în altă parte, putem face la poalele Cetăţii un complex sportiv, care înseamnă sală polivalentă. Dacă nu, amenajarea spaţiului se face aici, lângă Aqualand”, a precizat Mărginean. Reprezentanţii FRF, inclusiv preşedintele Răzvan Burleanu, au fost deja la Deva. S-a stabilit ca Marcel Puşcaş să reprezinte instituţia în această asociere. Autorităţile spun că Deva va avea astfel un Centrul Regional de Excelenţă, care va fi al treilea din ţară, după Timişoara şi Târgu-Mureş. FRF şi-a propus, prin Planul Strategic de Dezvoltare a Fotbalului din România, să deschidă, până în anul 2018, opt astfel de centre regionale de excelenţă, câte două anual, în care juniorii români să beneficieze de pregătire centralizată.

About Laura Oană