Hunedoara are un nou cetăţean de onoare: Ana-Maria Tănăsie

Articolul a fost vizualizat de 1,261 ori

Luna decembrie a recent încheiatului an a fost una de vis pentru hunedo­rean­ca Ana-Maria Tănă­sie. După ce a cucerit cu echipa o medalie de bronz la Campionatul Mondial de Handbal Feminin, autorităţile locale din Hunedoara i-au acordat sportivei titlul de „Cetăţean de Onoare” al oraşului.

Una dintre cele mai mari dorinţe ale sportivei, devenită cetăţean de onoare, este ca şi Hunedoara să aibă o echipă feminină de handbal de top

Una dintre cele mai mari dorinţe ale sportivei, devenită cetăţean de onoare, este ca şi Hunedoara să aibă o echipă feminină de handbal de top

Născută pe 6 aprilie, 1995, în municipiul cu castel, tânăra noastră concetăţeană are toate premisele să facă o carieră de excepţie în handbalul feminin. „Sora mea mai mare făcea handbal de performanţă la Clubul Sportiv Şcolar şi mă mai lua şi pe mine cu ea la antrenamente. Într-o zi, doamna profesoară Paraschiva Balici mi-a propus să practic şi eu acest sport, şi uite aşa am ajuns la această disciplină sportivă, pe care o îndrăgesc foarte mult”, a început să se destăinuie cea mai tânără componentă a lotului naţional de senioare al României, venită acasă, la Hunedoara, pentru a petrece împreună cu părinţii sărbătorile de iarnă, dar şi pentru a fi premia­tă de autorităţile locale. „Am avut foarte multe de învăţat de la doamna antrenoare, în cei doi ani şi jumătate cât am făcut handbal, la Clubul Sportiv Şcolar din Hunedoara. Atât în plan sportiv, cât şi în viaţa de zi de zi şi nu o să uit nicio dată ce a făcut pentru mine.”

Ascensiune rapidă

Înzestrată cu calități pentru handbal, Ana-Maria a participat la un „trial”, fiind remarcată pe postul pe care juca, acela de extremă stângă, fiind selecţio­nată pentru Centrul Naţional de Excelenţă, care fusese înfiinţat la Râmnicu Vâlcea, acolo unde activa fosta mare echipă Oltchim. „A fost o perioadă de trei ani extrem de benefică pentru mine, în care am deprins multe din secretele handbalului. Debutul în Liga Naţională mi l-am făcut la HC Zalău, fiind cooptată în lotul antrenat de Gheorghe Tadici, cel care avea să mă lanseze şi în naţionala de senioare, la doar 17 ani”. Hunedoreanca noastră a îmbrăcat pentru prima oară tricoul naţionalei de senioare la „Trofeul Carpaţi” din 2012, când a reuşit să înscrie şi 5 goluri. În 2013 s-a organizat „licitaţia” pentru acontarea jucătoarelor produse de Centrul Naţional de Excelenţă, iar Tănăsie a fost ”acontată” de HC Baia Mare, care a plătit pentru jucătoare o „grilă” de 12.000 de euro, părăsind astfel clubul zălăuan şi făcându-l pe Tadici să nu o mai convoace la naţionala de senioare. Lucrurile păreau să meargă foarte bine la echipa maramureşeană, cu care va cuceri titlul de campioană a României în 2014, dar şi Cupa României. A prins şi primele meciuri în Liga Campionilor, dar în acelaşi an, 2014, la Baia Mare a fost transferată „vete­rana” Valentina Ardean-Elisei, care la cei 32 de ani părăsea „Cetate Deva”, acolo unde revenise după o întrerupere de 9 ani. Mult mai titrată decât tânăra ei colegă, cu care concura pe postul de extremă stânga, Alice a fost preferată de Costică Buceschi, Ana Maria prinzând mai greu minute de joc. Plus că a venit şi o accidentare extrem de grea, la ligamentele încrucişate, cu o operaţie şi o perioadă lungă de recuperare. „A fost o perioadă dificilă din viaţa mea. Nu mai aveam aceeaşi siguranţă ca înainte de accidentare. Am ales să plec la Craiova, fiind împrumutată de Baia Mare, deoarece îmi doream foarte mult să joc. A fost mai greu la început, dar pe măsură ce timpul trecea, mi-am recăpătat încrederea în mine, susţinută şi de colegele din Bănie, dar şi de staff-ul tehnic. Am petrecut un sezon excelent la Craiova şi ţin să le mulţumesc celor de acolo. A fost o experienţă pe care nu o voi uita uşor”. Faptul că la Craiova a confirmat că se poate conta pe ea, iar „starul” mondial, norvegianca Camilla Herrem, a ales să părăsească, după un an, gruparea maramureşeană, a făcut ca hunedoreanca să fie rechemată la clubul de care aparţinea. Iar creşterea ei de formă nu a trecut neobservată, suedezul Tomas Ryde selecţionând-o în lotul de „17”, cu care urma să „atace” turneul final al Campio­natului Mondial, care urma să se desfăşoare în decembrie 2015, în Danemarca. De fapt, nu mai puţin de 10 handbaliste de la HC Baia Mare au făcut parte din reprezentativa noastră, care avea să obţină la final o performanţă excelentă, medaliile de bronz.

Un Campionat Mondial de neuitat

Aşa cum am mai scris, într-o perioadă extrem de săracă în ceea ce priveşte performanţa la sporturile pe echipe, naţionala de handbal feminin a României a reuşit o performanţă foarte bună la Campionatele Mondia­le care s-au desfăşurat în decembrie în Danemarca. Chiar dacă după partidele din grupe nu ne mai făceam mari spe­ranţe, fetele noastre au dat dovadă de multă abnegaţie, de sacrificiu, s-au autodepăşit şi au reuşit să urce pe podium, cucerind cu brio medaliile de bronz, care ar fi putut fi chiar de aur, dacă în senzaţionala semifinală cu Norvegia am fi avut un ”dram” de şansă şi un arbitraj mai corect. La acest succes de prestigiu şi-a adus aportul şi ”mezina” lotului, Ana Maria, care a fost folosită de Tomas Ryde în şase din cele opt me­ciuri. Tănăsie a fost folosită mai mult în meciurile de debut, considerate şi cele mai facile, cele cu Puerto Rico şi Kazahstan, când a înscris şi 9 din cele 11 goluri pe care le-a reuşit în această competiţie. A jucat mai puţin cu Spania, Norvegia şi Rusia , iar în partidele care au urmat, cele din „optimi”, „sferturi” şi „semifinale”, cu Brazilia, Danemarca şi, din nou, Norvegia, tehnicianul suedez a mizat pe experienţă, lăsând-o pe ban­că pe hunedoreanca noastră, care avea să revină în finala mică, înscriind un gol. „Am mai spus lucrul acesta şi am să-l repet: la «Naţională» sunt fete minunate, nicio secundă nu s-a pus problema că eu sunt cea mai mică din lot. Fetele m-au ajutat să mă integrez cât mai repede, cele cu mai multă experienţă m-au ajutat cu sfaturi. Normal, ca orice sportiv, mi-am dorit să joc cât mai mult, dar înainte de toate, a fost unitatea grupului, nu a contat cât am evoluat eu sau o altă colegă. Tot ce ne-am dorit, a fost medalia. Pentru mine, a fost un moment unic, de care îmi voi aminti cu plăcere toată viaţa”. Nu este la îndemâna oricărei handbaliste române ca, la doar 20 de ani, să aibă la gât o medalie de bronz, obţinută la o competiţie de asemenea importanţă. O medalie care o obligă pe Tănăsie, care are vii­torul în faţă şi care poate ajunge la valoarea echipierei ei Valentina Ardean-Elisei, care a fost selecţionată pentru a doua oară în „7”-le ideal al unui turneu final de Campionat Mondial, după Rusia, 2005.

CetăŢean de onoare al Hunedoarei

Medalia de bronz cucerită de Ana-Maria Tănăsie, nu a lăsat indiferente autorităţile locale din Hunedoara, care, în ultima şedinţă a Consiliului Local, i-au acordat sportivei, titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului. La cei 20 de ani, handbalista născută la Hunedoara intră în clubul select al sportivilor care au mai primit acest titlu, printe care: Michael Klein, Mihai Leu, Romulus Gabor, Marieta Ilcu, Maria Cioncan, Ioan Andone, Vasile Stângă. La ceremonia în care i-a fost înmânată diploma, placheta şi cheia oraşului, Tănăsie a fost deo­sebit de emoţionată, având-o alături pe profesoara Paraschiva Balici, cea care i-a pus mingea de handbal în mână. ”Sunt onorată să fiu declarată Cetăţean de Onoare al acestui oraş şi mă bucur că atunci când spun ACASĂ, ştiu că vin cu drag la Hunedoara. Îmi doresc foarte multe lucruri pentru 2016, dar, fiind o fire superstiţioasă, prefer să le spun după ce se realizează. Îmi doresc să particip la Olimpiada de la Rio, avem o grupă foarte grea de calificare, dar sper să reuşim împreună.” Pe 1 ianuarie, Ana-Maria s-a reîntors la Baia Mare, pentru că în această săptămână are meci în cam­pionatul intern, iar la sfârşitul acestei săptămâni va evolua împreună cu HC Baia Mare, în grupele principale din „Liga Campionilor”. ”Prin interme­diul publicaţiei dumnea­voastră, vreau să mulţumesc tuturor hunedorenilor care m-au susţinut şi sper ca, în vii­torul apropiat, la Hunedoara să se nască o echipă feminină de handbal, care să evolueze în Liga Națională.”

About Ion Bădin