2016, AN ELECTORAL CU VISTERIILE GOALE, Primăriile funcţionează la cota de avarie

Articolul a fost vizualizat de 1,210 ori

Dacă pe strada dumnea­voastră se vor aprinde be­curile din ce în ce mai rar, nu vă grăbiţi să daţi vina pe primar. Guvernul a alocat primăriilor atât de puţini bani, încât nu vor fi parale nici pentru plata salariilor. Fără o suplimentare de fonduri în iulie, la rectificare, pri­marii de comună au toate şansele să pună lacătul pe primărie. 

MAIN. Adrian David, presedintele CJ HundedoaraOficial o ducem bine. Guvernul PSD a lăsat tehnocraţilor o ţară cu creştere economică, pe plus. E adevărat, în 2015 nu s-a construit mai nimic (ba dimpotrivă, s-au demolat şi parte din puţinii kilometri de autostradă inauguraţi cu mare fast electoral în campania pentru Cotroceni a fostului premier Victor Ponta), dar în hârtiile oficiale România a rămas cu bani (mulţi bani) în cont. Cu toate astea, Guvernul nu a avut fonduri să dea primă­riilor din judeţul Hunedoara nici cât să funcţioneze în 2016. Acum se potriveşte mai bine ca oricând proverbiala observaţie a gânditorului Spinoza care zicea că una e să ai o sută de taleri în cap şi alta e să-i ai în buzunar…

O petiţie pe adresa guvernului tehnocrat

Consilierii judeţeni au aprobat, la sfârşitul săptămânii trecute, sumele de bani ce urmează să fie repartizate celor 69 de primării din judeţul Hunedoara. Guvernul a alocat judeţului puţin peste 17 mi­lioane de lei, o sumă insuficientă pentru buna funcţionare a primăriilor. Comunele mici vor fi cele mai afectate de sărăcie. Acolo nu vor ajunge banii nici pentru plata salariilor şi a cheltuie­lilor curente cu utilităţile. De investiţii şi dezvoltare nici nu poate fi vorba. Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, ar vrea ca toţi primarii, indife­rent de culoarea politică, să strângă rândurile şi să trimită o jalbă guvernului tehnocrat. „Noi intenţionăm să demarăm o procedură, să întocmim un document împreu­nă cu cât mai mulţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale din judeţul Hunedoara, pentru a arăta că suntem într-o situaţie de alarmă. Sunt anumite primării care nu au bani să-şi desfăşoare activitatea până la sfârşitul anului, la fel cum a fost şi anul trecut. E vorba, din păcate, de primăriile comunelor mici. Anul trecut au fost comunele mari în aceeaşi situa­ţie, de a nu avea asigurată finanţare pentru funcţionare”, a spus David la finalul şedinţei.

Sărăcia naşte gâlceavă politică

Repartizarea fondurilor nu a fost pe placul aleşilor PSD. Ion Hirghiduş a vrut să se asigure că împărţeala banilor nu o să-l poarte pe drumuri, la DNA. La sfârşitul anului trecut, toţi consilierii judeţeni au dat cu „subsemnatul” în faţa procurorilor pentru felul în care au votat la repartizarea fondurilor din 2014. Mult mai categoric, Dumitru Ştaier a lansat ideea că banii au fost împărţiţi în funcţie de culoarea politică a primarilor şi fondurile bugetare au tras vârtos spre galbenul-PNL. Preşedintele Adrian David s-a declarat profund jignit de acuzaţiile consilierului PSD, pe care l-a somat să-şi retragă vorbele, fiindcă ele nu pot fi susţinute cu argumente. „Eu zic să facem o analiză matematică, dacă doriţi, şi o să vedeţi că, statistic, primăriile conduse de primari liberali deservesc 60% din populaţia judeţului şi au primit 64% din alocări. Cele patru puncte procentuale în plus sunt pentru si­tuaţii specifice, împrumuturi care trebuie rambursate, cofinanţări care trebuie asigurate. Nu există niciun temei ca să aruncăm acuze legate de culoarea carnetului de partid. Am avut în sală primari reprezentanţi ai PSD care nu s-au declarat nemulţumiţi de propunerea noastră, ci s-au declarat nemulţumiţi de un ansamblu de probleme de la nivel central”, a explicat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

About Administrator