Învaţă să zbori – aceasta este provocarea adresată tinerilor de cei de la Aerodromul din Săuleşti. În această perioadă, se fac înscrieri pentru mai multe cursuri de zbor. Mai mult, pentru cei care au până la 23 de ani, statul subvenţionează orele de pilotaj sau de paraşutism şi oferă tinerilor o oportunitate excepţională, care altfel ar costa mii de euro.
“Cine crede-n zbor, e stăpân peste zare”, spune marele filosof Lucian Blaga, iar Aeroclubul României oferă tinerilor şansa de a prinde aripi cu costuri minime. Înscrierile
la cursurile teoretice şi practice pe care acesta le organizează în vederea obţinerii licenţelor de paraşutist, pilot planor, pilot avion şi pilot aeronave ultrauşoare motorizate au început din 11 ianuarie şi se finalizează în 5 februarie 2016 la sediile din ţară ale Aeroclubului. Potrivit comunicatului oficial: “Tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani vor putea beneficia de cursuri gratuite pentru paraşutism, planorism şi aeronave ultrauşoare motorizate, în limita locurilor disponibile în fiecare unitate teritorială în parte”. Aerodromul din Deva organizează cursuri pentru paraşutism şi pilot planor: “Noi desfăşurăm şi o campanie de recrutare în şcoli, prin care informăm tinerii asupra beneficiilor pe care le au în urma unui asemenea curs, subvenţionat. Îi aşteptăm să se înscrie în număr cât mai mare”, spune comandantul Aeroclubului Deva, Adel Ştef.
Hunedorenii pot învăţa gratis să zboare
Practic, şansa oferită de aeroclub poate fi un start de aur pentru tinerii până în 23 de ani, pentru că România este unul dintre puţinele locuri din lume care pune la dispoziţia celor interesaţi cursuri gratuite. “Gândiţi-vă doar că, în funcţie de îndemânarea pilotului, un curs pentru planor poate costa între o mie cinci sute şi două mii de euro, bani pe care îi salvaţi dacă urmaţi cursul subvenţionat. Ca să îşi ia licenţa pentru zbor de linie, un pilot plăteşte 52 de mii de euro. Este un sport scump şi noi vă oferim cea mai bună variantă”, spune Graţian Tînc, de la Aerodromul Deva, unul dintre piloţii care, alături de Adel Ştef, Augustin Bortoş, Lucian Drumeş şi instructorii voluntari Simion Câmpean şi Dorel Vasiu, vă vor face cunoştinţă şi vă pot iniţia în cel mai înălţător vis al omului – acela de a se înălţa şi pluti deasupra pământului.
Greu de refuzat
Tot la Deva se vor organiza şi cursuri de paraşutism, pentru care Aeroclubul României va delega un instructor specializat. Candidaţii la disciplina paraşutism vor trebui să depună şi o adeverinţă medicală care să ateste că sunt apţi pentru activitate de pregătire fizică.
Adolescenţii care vor să se înscrie trebuie să aibă cel puţin 16 ani şi acceptul părinţilor.
Înveţi nouă cursuri ca să poţi zbura
“Cei care se înscriu vor trece prin nouă materii şi anume: reglementări aeronautice, adică deprinderea legislaţiei; cunoaşterea aeronavei; meteorologie; navigaţie aeriană; principiile zborului; proceduri operaţionale; performanţe de zbor şi planificarea zborului; comunicaţii; performanţe umane, materie care include răspunsul organismului la mediul aerian, noţiuni de anatomie şi psihologie”, explică Graţian Tînc. Cursurile vor fi organizate în două module, unul teoretic şi unul practic, de zbor. Cel teoretic va avea loc în perioada februarie – aprilie, seara şi în zilele de sfârşit de săptămână, în funcţie de disponibilitatea lectorilor şi a cursanţilor. Instructorul Graţian Tînc spune că modulul teoretic are 60 de ore, urmat de un examen de trecere la zbor, pentru ca în luna mai să înceapă orele practice de zbor. Piloţii Aerodromului din Deva cred că aceste cursuri sunt o oportunitate care nu ar trebui ratată: “Cei care vor să-şi facă din zbor o meserie, pot să facă aici primii paşi. Aceste cursuri sunt practic ABC-ul aviaţiei. Experienţa de zbor de aici e recunoscută pentru cursurile de calificare pe alte clase de aeronave”, specifică instructorul devean. Pregătirea în vederea obţinerii licenţei de pilot privat de avion se va efectua numai contra cost.
Învaţă să zbori
De-a lungul anilor, sute de tineri s-au format ca piloţi, paraşutişti sau planorişti sub îndrumarea celor de la Aerodromul Săuleşti. Zborul este pasiunea lor şi acum participă la competiţii în afara ţării. Vicecampionul naţional Alin Norbert Scarlat a obţinut recent licenţa de instructor planor, după ce a urmat cursurile la Deva. Are 23 de ani, face planorism de la 15 ani, dar este pe Aerodromul din Deva de la 11 ani, când a început la aeromodele. Pentru Norbi, cum îi spun cunoscuţii, zborul este cel mai frumos lucru: „Nimic nu se compară cu senzaţia pe care ţi-o dă zborul, iar liniştea din jur atunci când manevrezi un planor nu se poate descrie uşor în cuvinte”. Chiar dacă Aeroclubul României se străduieşte să ofere adolescenţilor români această şansă, prea puţini profită de ea: „Experienţa de zbor te formează diferit ca om, îţi creează o personalitate puternică, conturează trăsături, îţi dă încredere în tine şi dezvolţi relaţii strânse cu colegii şi instructorii. Sunt noţiuni pe care cu greu le poţi învăţa în altă parte – doar dacă ne referim la cunoştinţele de meteorologie care prind bine oricui şi sunt esenţiale mai ales în planorism. Sunt aceleaşi noţiuni pe care le învaţă şi piloţii de linie”, spune Graţian Tînc.
Piloţii de la Deva ştiu că nu copiilor, ci părinţilor le este teamă să le permită tinerilor să se avânte către cer, la gândul că pot fi implicaţi în accidente, o teamă iraţională, cred instructorii, din moment ce statisticile arată clar că aviaţia este pe locul doi în topul siguranţei.
Cum se fac înscrieri?
Pentru optimizarea procesului de înscriere la cursurile de zbor din cadrul Aeroclubului Teritorial Deva, candidaţii din alte localităţi, pot solicita formularele de înscriere pe adresa de mail: deva@aeroclubulromaniei.ro, împreună cu toate detaliile referitoare la documentele necesare înscrierii. Acestea vor fi completate în cel mai scurt timp şi trimise în format electronic pe aceeaşi adresă. Procedura de înscriere se consideră încheiată în momentul în care dosarul de înscriere va fi completat cu toate documentele necesare.
La Deva, detalii despre cursuri se pot obţine la sediul teritorial al aeroclubului din strada Avram Iancu, bl H1, mezanin, sau la numerele de telefon 0726.678.540 ori 0726.686.051. Pentru aeronave ultrauşoare motorizate clasa avion ultrauşor se vor efectua înscrieri în aerocluburile teritoriale: Arad, Braşov, Bucureşti, Caransebeş, Cluj, Ploieşti, Sibiu. Pentru zbor cu motor (PPL(A)) se vor efectua înscrieri, numai pentru cursanţi contractanţi, în toate aerocluburile teritoriale, însă cursurile se vor efectua în una din locaţiile: Arad, Braşov, Bucureşti, Piteşti, Ploieşti.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.