Lavanda de Deva. O afacere cu arome antistres

Articolul a fost vizualizat de 3,032 ori

Doi tineri au găsit reţeta succesului relaxant – şi-au încropit o afacere cu iz plăcut de lavandă. Liliana şi Florin Călugăru şi-au înfiinţat o cultură de levănţică în apropierea Devei şi au scos pe piaţă mai multe produse care conţin lavandă: săpunuri naturale, săculeţi parfumaţi, pernuţe de somn bun, bucheţele de primăvară, sare de baie şi biluţe efervescente. Totul a pornit dintr-un mic magazin grecesc. 

Florin Călugăru lângă recolta sa de produse cu lavanda

Florin Călugăru lângă recolta sa de produse cu lavanda

„Totul a plecat de la un săculeţ. Am fost în vacanţă în Grecia, în Corfu, şi am dat peste un magazin superb, care avea lavandă şi produse minunate din lavandă care miroseau extraordinar. Am început să cumpărăm, am luat un săculeţ, o cremă şi ne-au plăcut mult”, povesteşte Lilia­na Călugăru, completată de soţul ei: „Vânzătorul a desfăcut crema, moment în care mirosul ne-a învăluit şi m-a convins. Ne-a explicat că are proprietăţi terapeutice şi la ce ajută. Fetiţa noastră s-a lipit de un soi de cărbune violet”.
După ce s-au întors în ţară, lavanda a început să-şi facă efectul. La propriu: „Noi aveam un teren nefolosit la Cristur de foarte mulţi ani şi ne-am tot gândit ce să facem cu el. După Grecia, am avut şi răspunsul – am început să căutăm pe Internet, ce înseamnă lavanda, unde găsim culturi, ce presupune o asemenea cultură. Chiar am mers în judeţul Cluj unde am vizitat o cultură şi, tot acolo, la un festival pentru copii am deprins tehnica decupajului. Ne-am decis asupra soiului care ne trebuie, la ce o să-l folosim şi ce putem face cu firele recoltate”, spune tânăra.

Bucurii combinate pentru simţuri

Până la urmă, au ales soiul Angustifolia Vera, din care au plantat vreo trei mii de fire şi au în plan ca, în această primăvară, să mai planteze câteva soiuri, printre care Blue Scent. Dacă primul este recomandat pentru mirosul persistent şi este ideal pentru folosirea la fabricarea uleiului de lavandă, soţii Călugăru îşi îndreaptă atenţia şi către soiurile speciale pentru decor, ale căror flori îşi men­ţin culoarea şi după uscare. „Am luat legătura cu cineva din Cristur care are tractor cu care poate să facă o arătură destul de adâncă, necesară pentru că terenul nu a fost lucrat mult timp, a urmat discui­rea şi apoi plantarea propriu-zisă. Cum noi vom recolta manual, fiindcă nu avem utilaje, plantarea se face din 50 în 50 de centimetri, între fire, iar, între rânduri, se lasă un metru”, detaliază proaspătul cultivator. Pregătirea terenului a costat circa 600 de lei, bani l-a care s-a adăugat costul plantelor – câte 1,5 lei pentru fiecare dintre cei trei mii de butaşi.

O cultură uşor de întreţinut

Lavanda are o gamă largă de întrebuinţări

  Lavanda are o gamă largă de întrebuinţări

În două luni, după concediu, şi alte trei zile de muncă „de teren”, Liliana şi Florin Călugăru şi-au văzut visul  cu ochii şi firele plantate. „Nu durează foarte mult, e ca şi cum ai pune ceapă. Noi aveam un teren în pantă,  exact tipul preferat de această plantă, unul pe care să bată soarele. În plus, lavanda este o plantă perenă care  nu are nevoie de îngrijiri foarte mari, doar în primul trebuie să ai grijă să nu iasă buruieni lângă ea. Rezistă la  îngheţ, până la minus 20 de grade. Nu are nevoie de irigaţii, ceea ce e perfect pentru noi”, spune Liliana. Au  plantat în octombrie, iar la sfârşitul lui noiembrie s-au întors ca să pregătească plăntuţele de iarnă – practic,  au strâns puţin pământ în jurul tulpinii şi apoi au lăsat cultura să se odihnească li­niştită până în primăvară,  când se aşteaptă ca firele să dea muguri. Munca propriu-zisă va începe la sfârşitul lunii mai, când vor apărea  primele flori şi locul se va transforma într-un mic colţ de rai.

 O lavandă, mai multe produse

Soţii Călugăru s-au decis însă să nu mai aştepte primele flori din recolta proprie, aşa că au comandat fire de la  alt cultivator şi s-au apucat să facă tot felul de produse. Cel mai simplu de lucrat este săculeţul de lavandă, un  produs care se poate păstra, pentru miros, ori în maşini, ori în dulapurile cu haine sau lenjerie de pat, explică  Florin: „Recomandăm periniţele sau ini­mioarele cu lavandă pentru sertarele cu haine. Mirosul este puternic şi relaxant şi are efect împotriva moliilor sau altor dăunători. Ca să poţi să vinzi pentru prelucrare, trebuie să cultivi pe suprafeţe foarte mari, trebuie să ai utilaje şi atunci poţi să te adresezi marilor valorificatori, precum producătorii de medicamente şi produse naturiste. Dar pentru noi un asemenea contract nu e bun, pentru că avem o suprafaţă relativ mică, iar preţul oferit de piaţa autoh­tonă este mic. De asta ne-am gândit să scoatem noi pro­priile produse şi am meşterit primii săculeţi, după modelul celor din Grecia”.

Ca să ajungă să alunge stresul, lavanda trebuie… stresată

Până la plantarea firelor, cei doi nu au avut de-a face cu muncile agricole: Liliana are 37 de ani, este învăţătoare, dar lucrează ca programator producţie, în timp ce soţul ei, Florin, este muzician. Cei doi tineri spun că Internetul oferă foarte multe informaţii de folos atât despre culturile de lavandă, cât şi o multitudine de idei de produse pe baza acestei plante medicinale. Cele mai multe informaţii le preiau de pe site-urile din Franţa: „Acolo, aproape că nu este casă să nu aibă măcar o tufă de lavandă. În Germania este foarte căutată, englezii au şi ei cultura lavandei, noi, românii, suntem la început”, susţine Florin.
Mirosul lavandei trebuie să persiste până la doi ani, mai ales dacă floarea a fost culeasă primăvara, la prima înflorire. Se spune că trebuie să strezezi lavanda ca să emane mirosul relaxant, aşa că, atunci, când vedeţi că nu mai miroase, săculeţul se strânge uşor, iar uleiul volatil al lavandei se va simţi din nou”, zâmbeşte Liliana. Săculeţul este uşor de agăţat pe umeraşe, iar periniţele sunt ideale pentru aşezat între haine : „La partea de croitorie avem un ajutor, noi doar aşezăm florile şi apoi închidem săculeţii. Tot noi ne ocupăm de procurarea mate­rialelor textile şi când le căutăm nu ne oprim niciodată la ce este mai ieftin, preferăm inul sau bumbacul 100%. Inul este cel mai bun, pentru că ţesătura este mai rară şi permite mirosului florii să se manifeste mai uşor”, dezvăluie Florin. Fiica celor doi, Daria, nu doar că a contribuit la numele brand-ului „LavanDaria”, dar este încântată de afacerea părinţilor şi lucrează chiar ea la unele produse, deşi are de-abia şapte ani. „Umple săculeţii, ne ajută la scrub şi adoră crema. Toată ziua se dă cu pasta, care are doar câteva ingrediente – ceară de albine, ulei esenţial de lavandă şi flori de lavandă care au stat la macerat în ulei de măsline. Este indicat să o folosiţi pe locurile foarte uscate ale pielii. Unde mai pui că Daria a vrut să încerce prima bilele efervescente”, cel mai recent produs scos pe piaţă de tineri. „Au mai multe ingre­diente şi două părţi – una solidă şi alta lichidă. Se fac cu bicarbonat, acid citric, floare de levănţică, ulei esen­ţial de lavandă, ulei de măsli­ne. În momentul în care le aşezi în cadă, obţii efectul efervescent, par mici vulcani, uleiul esenţial se împrăştie în cadă, de unde se ridică apoi mirosul relaxant”, descrie tânăra. Cei doi se gândesc să scoată produsul şi sub formă de ini­mioare pentru sărbătoarea Sfântului Valentin, doar că inimioarele vor fi mov şi nu roşii.

Box-Somn bun şi digestie uşoară

Daria are şi un ursuleţ de somn bun umplut cu flori de lavandă: „Pentru că lavanda relaxează şi aduce somnul, iar mulţi copii au somnul agitat, ne-am gândit la ceva să fie şi util şi pe placul micuţilor. Am găsit ursuleţi de pluş mov, în culoarea florii, şi ne-am gândit să-i umplem cu lavandă şi să-i comercializăm în scop curativ. Iniţial, cea mică a avut un săculeţ cu lavandă şi sare pe care îl aşezam sub pernă. Am văzut că merge foarte bine şi apoi am ales pluşul, pentru că cei mici sunt obişnuiţi să ţină ceva în braţe”, spune femeia. După modelul occidental, cei doi propun mărturii de nuntă din lavandă, precum mici săpunuri naturale relaxante şi chiar buchete de levănţică, spun soţii Călugăru: „Suntem dispuşi chiar să îi lăsăm la noi în câmp să îşi culeagă singuri lavanda, dacă vor să îşi aleagă acestă plantă ca tematică pentru nuntă”. Pe LavanDaria.ro, un săpun na­tural cu lavandă, frumos ambalat, costă 12 lei, un săculeţ, 7 lei, iar sarea de Praid cu levănţică tot 12 lei. Încearcă tot timpul noi produse şi sunt hotărâţi să meargă înainte: „Lavanda are nevoie de foarte mult soare şi un teren foarte bine drenat, asta înseamnă că nu are voie să băltească apa. Nu este indicat să o cultivaţi pe balcon, pentru că în ghiveci se poate ţine maxim unu-doi ani. Când planta ajunge la maturitate, în al cincilea an, are formată o rădăcină de peste un metru, aşa că are nevoie de spaţiu. Cultivatorii nu trebuie să se teamă de animale, pentru că lavanda este o plantă foarte amară, proprietate care, în schimb, ajută mult în digestie şi încurajează bila. Pentru sistemul nervos este o minu­ne, reduce stresul şi induce starea de bine”, s-a documentat Liliana. Cei doi au amestecat flori de lavandă şi cu sare de Praid, recomandată pentru băi relaxante. Soţii Călugăru au lucrat timp de şase ani în Italia şi ştiu că o afacere trebuie să ia avânt pentru a aduce profit. Sunt dispuşi să investească timp, bani şi mai ales pasiune şi se aşteaptă ca, într-un an sau doi, ideea şi munca lor să le aducă o afacere înfloritoare şi în conturi. FOTO 2 FILM (1)FOTO 2 FILM (2)FOTO 2 FILM

About Laura Oană