Anul 2016 aduce două competiţii majore în plan sportiv. Luate în mod cronologic, primul eveniment va fi turneul final al Campionatului European de fotbal, care se va desfăşura în Franţa, în perioada 10 iunie – 10 iulie. Din fericire pentru noi, România va fi acolo, alături de alte 31 de reprezentative, care şi-au câştigat acest drept. ”Balul” va fi deschis chiar de ”tricolori”, care pe 10 iunie vor înfrunta chiar echipa Franţei, într-o grupă din care mai fac parte, Elveţia şi debutanta Albania. Despre acest eveniment vom mai vorbi însă. Dar principalul eveniment sportiv al acestui an va fi reprezentat, fără îndoială, de Jocurile Olimpice de vară, care vor avea loc în Brazilia, la Rio de Janeiro. Este notată ca cea de-a XXXI-a ediţie, prima având loc în 1896, la Atena. Sunt aşteptaţi să participe peste 10500 de sportivi din 205 ţări, care vor participa la 28 de sporturi, cu un total de 306 probe. Printre cei 10.500 de sportivi se vor afla şi cei din ţara noastră, dar previziunile nu sunt din cele mai îmbucurătoare, România riscând să aibă la start, o delegaţie destul de ”subţire”, undeva între 50 şi 70 de sportivi, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimele decenii.
Să ne aducem aminte….
De-a lungul istoriei, România a cucerit nu mai puţin de 301 medalii olimpice, dintre care 88 de aur, 94 de argint şi 119 de bronz. Cea mai productivă ediţie, a fost cea din 1984, de la Los Angeles, atunci când, ca un răspuns pentru ţările ”capitaliste”, care au ”boicotat” Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, ţările din ”blocul” socialist au decis să nu meargă în SUA, cu excepţia României, care s-a bucurat de o mare simpatie. Sportivii noştri au profitat de acest lucru şi s-au întors acasă cu nu mai puţin de 53 de medalii (20 de aur, 16 de argint şi 17 de bronz), un record greu de egalat vreodată. Din păcate, după 1989, numărul medaliaţilor olimpici a început să scadă îngrijorător, cu preponderenţă la ultimele două ediţii, ceea ce denotă că sportul românesc se confruntă cu mari probleme, care sunt cauzate de mai mulţi factori, în principal cei economici. 18 medalii la Barcelona (1992), 20 la Atlanta (1996), un nou ”vârf” în 2000 la Sidney, cu 26 de medalii, din care 11 de aur, 19 la Atena (2004), dar pe o pantă descendentă la Beijing, 8 medalii (4 de aur) şi 9 medalii în 2012 la Londra, cu doar două de aur. Partea ”leului”, de-a lungul anilor, a revenit gimnasticii artistice, prin cele 71 de medalii (25 de aur), urmată de canotaj, cu 37 de medalii (19 de aur), atletism, cu 35 de medalii (11 de aur) şi caiac-canoe, prin cele 34 de medalii (10 de aur). Am mai obţinut aur la lupte (7), tir (6), scrimă (3), nataţie (3), haltere (2), bo1) şi judo (1). Cei mai titraţi medaliaţi au fost marea noastră gimnastă Nadia Comăneci, care are la gât nu mai puțin de 9 medalii, din care 5 de aur. Tot 5 titluri olimpice au obţinut şi canotoarele Elisabeta Lipă şi Georgeta Damian, iar ”legendarul” Ivan Patzaichin (caiac-canoe), Doina Ignat (canotaj), Ecaterina Szabo (gimnastică artistică) şi Viorica Susanu (canotaj) au câte patru titluri olimpice.
Ce va fi la Rio?
Sportul românesc scârţâie din toate încheieturile. Din cei 27 de sportivi calificaţi în acest moment la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, doar unul are şanse certe la o medalie. Mă refer aici la ”veteranul” Marian Drăgulescu, care a cucerit ”argintul” la sărituri, la Campionatul Mondial din noiembrie, 2015, de la Glasgow, acolo unde gimnastica feminină a înregistrat un mare eşec la echipe. Fără îndoială, numărul ”tricolorilor” va creşte în această primăvară, când se va trage linie la toate disciplinele, însă este posibil, aşa cum spuneam, ca J.O din 2016 să fie prima ediţie a competiţiei după 1989 în care România ar urma să deplaseze o delegaţie mai mică de 100 de sportivi. Dacă în ‘92 la Barcelona ne-am prezentat cu 172 de sportivi, la Londra, în 2012 am avut 105. Numai că, în urmă cu fix patru ani, numărul celor calificaţi deja era dublu. Deocamdată, doar nataţia, atletismul, luptele, boxul, caiacul şi canotajul sunt disciplinele care au calificat sportivi la Rio. Plus gimnastica, care îl are până acum pe Drăgulescu.
Tenis de câmp: putem avea Şase jucători
Calificaţii la Rio se decid pe baza clasamentului mondial publicat pe 6 iunie 2016. Multe dintre speranţele noastre se leagă de numele Simonei Halep, pe care numai o accidentare ar putea să o împiedice să meargă în Brazilia. Practic, primele 56 de jucătoare din ierarhia WTA se califică automat la Rio, în limita a patru locuri de națiune, în proba de simplu. Astfel, pe lângă Halep, ar putea ajunge la J.O și Irina Begu (31WTA), Monica Niculescu (39WTA) și Alexandra Dulgheru (57WTA). La masculin, șansele de calificare se leagă de Horia Tecău și Florin Mergea, la dublu.
Tenis de masă: Samara 90%
Având în vedere că ocupanţii primelor 22 de locuri din ierarhiile masculină şi feminină, la 1 ianuarie 2016, se califică direct la Rio, în limita a două locuri per ţară, nu există emoţii pentru Elizabeta Samara, campioana europeană en-titre, care este clasată în acest moment pe locul 19 în ierarhia mondială.
Judo: două şanse la medalii
Sportivii calificaţi vor fi stabiliţi pe baza clasamentului mondial din 30 mai, anul acesta. 22 de bărbaţi şi 14 femei se califică direct la fiecare categorie. România va fi reprezentată aproape sigur de Daniel Natea (locul 19, +100kg), Monica Ungureanu (locul 9, 48Kg), Andreea Chiţu (locul 1, 52Kg) şi Corina Căprioru (locul 2, 57Kg), ultimele două sportive putând obţine medalii.
Scrimă: stăm foarte bine
Tot clasamentul mondial este principalul criteriu de calificare şi în acest sport, ierarhia din 4 aprilie, urmând a fi luată în calcul. Echipa de spadă a României, clasată în acest moment pe locul 2 în lume, nu mai are cum să piardă calificarea, fiind, totodată, favorită certă la o medalie. De asemenea, 24 de sportive, calificate cu echipa, au acces şi în concursul individual, iar Ana-Maria Brânză şi Simona Gherman au mari şanse la primele trei locuri. La masculin, Tiberiu Dolniceanu e ca şi calificat la individual, fiind al patrulea sabrer al lumii, în condiţiile în care se califică automat, primii 14 clasaţi.
Gimnastica: misiune grea
Atât echipa masculină cât şi cea feminină sunt nevoite să treacă prin furcile caudine ale turneului preolimpic din 16-19 aprilie. Echipa feminină a României, medaliată olimpică la fiecare ediţie, începând cu 1976, la Montreal, când Nadia Comăneci obţinea primul 10 din istoria gimnasticii artistice, va avea ca adversare Brazilia, Franţa, Belgia, Germania, Austria, Coreea de Nord şi Elveţia, urmând ca primele 4 echipe să meargă la JO. De asemenea, echipa masculină va concura cu Germania, Franţa, Olanda, Ucraina, Spania, Canada şi Belarus, pentru unul din primele 4 locuri calificante.
Canotaj: o ultimă şansă
Legendarul echipaj feminin de 8+1, care s-a aflat mereu pe podiumul olimpic între 1980-2008, are şanse de a ajunge la Rio, dacă se va clasa pe unul din primele două locuri în cadrul ”regatei” de la Lucerna, care va avea loc între 27 şi 29 mai.
Handbal: turneu preolimpic
Echipa feminină, care în decembrie a reuşit o performanţă excelentă, cucerind ”bronzul” la C.M din Danemarca, va participa între 17-20 martie la un turneu de calificare, care ar fi trebuit să se dispute la noi, dar a fost deturnat tot în Danemarca. Mai participă, alături de cele două, Muntenegru şi Uruguay, iar primele două clasate îşi asigură ”viza” pentru Rio. Să sperăm că, alături de Cristina Neagu, declarată recent cea mai bună handbalistă a lumii pe anul 2015, şi de echipierele ei ne vom bucura de o nouă izbândă. În acest moment se ştiu şase dintre cele 12 echipe calificate: Brazilia (ţara gazdă), Norvegia (campioana mondială), Spania (cea mai bine clasată la CE), Angola (campioana Africii), Argentina (câştigătoarea Jocurilor Pan-Americane) şi Coreea de Sud (campioana Asiei). Lor li se vor adăuga încă şase echipe ce vor trece de cele trei turnee preolimpice.
Tir: Moldoveanu mai speră încă
Campionul olimpic en-titre la puşcă cu aer comprimat – 10 metri, Alin Moldoveanu, mai are o singură şansă de a-şi apăra titlul: Campionatul European din 22-23 februarie. Din cele 30 de locuri puse la dispoziţie de Comitetul Internaţional Olimpic, 23 au fost deja ocupate. Practic, Europa mai poate califica doar 3 sportivi, ceea ce înseamnă că Moldoveanu trebuie să aibă o prestaţie foarte bună pentru a prinde ultimul tren care duce la Rio.
În concluzie, aşteptăm de la aceste discipline sportive, dar şi de la celelalte să sporească în aceste luni, numărul participanţilor la Jocurile Olimpice.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.