Fondurile de pensii private, recul în 2015

Articolul a fost vizualizat de 1,062 ori

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi-au înjumătăţit anul trecut câşti­gurile faţă de 2014, în contextul celei mai slabe per­formanţe a acţiunilor lista­te la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din ultimii patru ani, a dobânzilor la minime istorice şi a inflaţiei negative, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

pensii downloadChiar şi în aceste condiţii, însă, fondurile din Pilonul II au realizat în 2015 pentru cei peste 6,5 milioane de clienţi (contributori) câştiguri investiţionale nete de circa 635 milioane de lei (143 mi­lioane de euro), corespunzătoare unui randament mediu net de 3,7%, calculat la nivelul întregii pieţe.

În 2014, câştigul a fost de aproximativ 1,3 miliarde de lei (292 milioane de euro), randamentul mediu fiind de 8,7%.
Reducerea câştigurilor Pilonului II a fost efectul dobânzilor reduse, în contextul în care titlurile de stat (care compun două treimi din portofoliile fondurilor) au avut anul trecut randamente la un minim istoric, de 2%.

La finele anului trecut, Exe­cutivul a decis să nu majoreze rata contribuţiei virate către Pilonul II de la 5% la 6%, aşa cum prevedea Legea 411/2004, ci să ofere doar o creştere de 0,1 puncte procentuale, la 5,1%, urmând ca majorarea la 6% să aibă loc în 2017.

Potrivit calculelor asociaţiei de profil (APAPR), Pilonul II va suferi în cursul acestui pierderi de contribuţii în va­loare de aproximativ 200 milioane de euro.

About Administrator