Sunt aproape şase ani de când foamea de lichidităţi generată în bănci de primul val al crizei a urcat spectaculos dobânzile depozitelor bancare la cote ce depăşeau 13 procente.
De atunci, însă, etapă după etapă, apetitul pentru bani al sistemului bancar a fost satisfăcut, iar în ultima vreme se pare că în sistem sunt accesibile resurse care îndestulează cu prisosinţă cererea. A contribuit decisiv la asta relaxarea monetară a BNR demarată încă din anul 2013. Efectul acestei îndestulări s-a regăsit într-o scădere permanentă a dobânzilor pe care băncile le plătesc la depozitele bancare.
Trend negativ
Din 2013 până acum, dobânzile medii la depozitele în lei au scăzut de la 5,4 la 1,1%, iar cele la euro de la 2,8 la 0,5%.
Sunt oferte, dar nu sunt bune
Dobânzile sunt prea mici şi comisioanele prea mari la bănci pentru a mai permite deponenţilor să vâneze cea mai bună ofertă din piaţă, aşa cum se întâmpla cu ani în urmă. Pe lângă asta, statul încasează şi el 16% din dobândă. Astfel că, în acest moment, cel puţin nu pierzi bani dacă faceţi depozitul tot la banca la care aveţi contul curent.
De la BCR primiţi o dobândă de 0,9% pe an. Retragerea de numerar de la casierie costă 1%, ceea ce înseamnă un comision mai mare decât dobânda. BCR nu acceptă depozite mai mici de 500 de lei.
De la BRD primiţi o dobândă de 0,8%. Dacă nu aveţi cont curent deschis la bancă, cu un card ataşat, atunci retragerea de numerar de la casierie costă 0,5% din sumă, minimum 5 lei.
La Banca Transilvania, dobânda este de 1,15%. Suma minimă pentru constituirea depozitului e de 100 de lei pentru persoanele fizice. Eliberarea de numerar de la ghişeu costă 0,4%, minim 3,5 lei, ceea ce ar mânca mare parte din dobândă.
La Raiffeisen Bank, vorbim de o dobândă de 0,85%.Acelaşi comision de 0,5% se aplică şi aici la ghişeu.
UniCredit Bank plăteşte o dobândă de 0,45% pe an pentru depozitele la trei luni fără prelungire automată de sub 10.000 de lei, iar pentru cele cu prelungire automată rata e cu 0,3 puncte procentuale mai mare.
Nici CEC Bank nu sare prea sus cu banul, în pofida renumelui de pe vremuri, de bancă de economii. La trei luni, rata dobânzii e de 0,75%. Banca percepe un comision de 0,5% pentru retragerea de la ghişeu.
Contul curent la modă
În ultimii trei ani, din ce în ce mai mulţi bani au plecat spre conturile curente sau în cash, în detrimentul economisirii pe termen lung. Raportul cont curent/depozite la termen a ajuns, de la 25% în noiembrie 2012, la 33% în noiembrie 2015.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.