Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 1,805 ori

Revoluţie în faţa televizorului

Mihai Radic, Mesagerul Hunedorean

Am urmărit zilele trecute cu un interes oarecum ridicat valul de proteste care s-a abătut asupra României. Când am văzut cum oamenii se luptau cu jandarmii, parcă s-a aprins în mine speranţa că, violent sau nu, oamenii simpli ştiu să îşi apere propriile interese. Când am văzut mitingul de la Deva m-am liniştit. Dacă mă iau de protestatari, mă va condamna lumea că ţin cu „tiranul”, dacă mă revolt împotriva „dictatorului” sunt pus de opoziţie să îmi pierd vocea şi dinţii prin pieţe publice. Am să risc.

Toţi au ieşit în stradă să îl susţină pe Raed Arafat. Omul care ne-a rugat să stăm cuminţi în casă şi să nu ne lăsăm manipulaţi în scopuri politice. Au ieşit să nu treacă legea sănătăţii. Legea care a fost refuzată de Traian Băsescu, preşedintele care era la munte când protestatarii erau ajutaţi de jandarmi să îşi pună vânătăi la ochi. Au ieşit în stradă să schimbe „tiranul”, să nu mai fie furaţi, să trăiască bine. Şi au plecat resemnaţi câteva ore mai târziu.

La Deva, însă, s-a jucat o tragi-comedie, cu un „exordium ex abrupto” şi un deznodământ demn de Twin Peaks. Vuiau televiziunile că sute de persoane fac scandal, paşnic, la botu’ calului. Am ieşit să mă implic şi eu. Să cresc numărul şi să arăt că nici eu nu sunt mulţumit de România lui Băsescu. Am ajuns doar să văd vreo 10 persoane care stăteau la poveşti cu un steag flasc şi o coroană prăpădită. A fost atât de penibil încât nici măcar un jandarm nu se vedea, să asigure liniştea şi ordinea publică. Dar poate se explică. Era duminică. Luni şcoală, serviciu, duminică ne spălăm pe cap, ne tăiem unghiile, stăm cuminţi acasă să fim odihniţi. Trăim rău, dar „las-o, bă, că merge-aşa”. Dacă aşa eram şi în ‘89, Ceauşescu era aici. Nu că nu ar fi. Atunci oamenii au ieşit în stradă să doboare un sistem şi o scânteie a fost de-ajuns. Acum nici PSD-ul, PNL-ul ori PC-ul nu mai pot scoate oamenii în stradă în mod convingător.

Înjura lumea la primul om în stat ca la uşa cortului şi el se distra la Braşov. Boc a mers să viziteze un jandarm şi a acuzat violenţele protestatarilor. Jandarmii băteau la ordin. Îşi făceau datoria. Încercările patetice ale unor oameni politici de a pune mâna pe putere folosind poporul nu mai merg. Iar poporul, nemulţumit, se complace să-şi plângă de milă. Nu riscă un pulan peste faţă şi nici somnul de peste noapte. Nu violenţa este soluţia, dar nici înjurăturile sporadice la comandă timp de câteva ore în faţa nimănui.

Pasul Vâlcan, prima staţiune la standarde europene

Diana Mitrache, Citynews.ro

Proiectul pentru construirea la standarde a staţiunii Pasul Vâlcan din Valea Jiului a primit avizul favorabil. Marţi, proiectul a primit undă verde şi, după avizul ministerului, aici se va construi prima staţiune după standarde europene. Proiectul de Urbanism Zonal (PUZ) care vizează cea mai nouă staţiune din Valea Jiului, Pasul Vâlcan, a primit marţi avizul Comisiei de Avizare Tehnică, din care fac parte reprezentanţi ai tuturor instituţiilor care dau avize de construcţie. Pasul Vâlcan are astfel şansele să devină prima staţiune turistică ce se construieşte după standarde europene. “Întâlnirea a avut caracter final. După ce fiecare instituţie în parte şi-a dat avizul, acum comisia s-a întrunit şi, după ce a analizat şi observaţiile cetăţenilor rezultate în urma dezbaterii publice, şi-a dat avizul final de continuare a investiţiilor în Pasul Vâlcan”, declară Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Specialiştii au elaborat practic o strategie modernă care are la bază arhitectura noii staţiuni de munte în care ministerul condus de Elena Udrea a investit şi va investi bani. În Pasul Vâlcan a fost deja construită prima telegondolă şi toate cabanele care vor fi construite vor respecta un plan bine stabilit.

Telegondola uneşte cotele 770 şi 1.310 din Pasul Vâlcan. Are o lungime în plan orizontal de 3.040 de metri, cea desfăşurată fiind de 3.099 de metri, la o diferenţă de nivel de fix 528 de metri. După ce a fost dată în folosinţă prima telegondolă din Valea Jiului, aici vor fi construite, după un plan urbanistic adecvat, cabane, hoteluri şi restaurante.

Petroşani: Două zile în frig la şcoală şi grădiniţă

Diana Mitrache, Citynews.ro
Mai mulţi părinţi care îşi duc copiii la Şcoala IG Duca s-au plâns că, timp de două zile, micuţii au stat în frig. Asta s-a întâmplat imediat după vacanţa de 3 săptămâni cât a durat perioada în care în toate şcolile şi grădiniţele a fost sistată alimentarea cu energie termică.
Mai mulţi părinţi spun că cei mici au îngheţat la cursuri şi luni şi marţi şi că acum sunt nevoiţi să îi trateze din cauza frigului din clasă. “Nu ştiu dacă îl mai duc miercuri pe nepoţel, pentru că e frig în clasă şi azi au stat îmbrăcaţi la ore ca să nu le mai fie frig. Au pus educatoarele câte un calorifer, dar tot a fost frig”, spune o bunică revoltată. “Copilul meu a venit îngheţat. Îi dau medicamente de două zile. Mâine mă duc personal să îl duc la şcoală şi, dacă nu e cald, îl aduc acasă”, spune o altă mămică.

Conducerea şcolii a făcut marţi o verificare a situaţiei şi, potrivit managerului de la SC Termoficare SA Petroşani, situaţia va fi remediată în scurt timp. “În această şcoală sunt trei sau patru clase unde au fost montate nişte calorifere, care acum trebuie înlocuite. Am fost împreună cu cei din primărie şi cu conducerea şcolii şi, în scurt timp, nu vor mai fi probleme”, a declarat Ovidiu Munteanu, directorul SC Termoficare SA Petroşani.

Pe timpul vacanţei de trei săptămâni nicio şcoală sau grădiniţă din Petroşani nu a fost alimentată cu energie termică. Din acest motiv,în momentul în care a fost reluată alimentarea, s-au înregistrat mai multe probleme.

Ana Porgras se retrage din gimnastică

Amarildo Szekely, Servus Hunedoara
Campioana mondială la bârnă din 2010 a pus punct activităţii competiţionale. În vârstă de 18 ani, sportiva era una dintre piesele de bază pentru Jocurile Olimpice de la Londra.

Luni dimineaţă, gimnasta Ana Porgras a părăsit cantonamentul lotului naţional al României de la Izvorani, cu numai cinci luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Londra, din această vară. Sportiva de 18 ani şi-a motivat gestul neaşteptat de retragere din activitatea competiţională prin numeroasele accidentări pe care le-a suferit în ultima vreme.

Oficial, accidentările au fost de vină. Campioană mondială la bârnă, în 2010, la Rotterdam, Ana era una dintre marile speranţe la o medalie a României, la Olimpiadă, în întrecerile individuale, dar era, totodată, şi un excelent om de echipă, cu evoluţii remarcabile la bârnă, mai ales, dar şi la paralele şi sol. Se pare că ultima accidentare suferită, o fractură a cotului stâng, de la sfârşitul anului trecut, a determinat-o pe gimnastă să renunţe definitiv la sportul de performanţă. Adrian Stoica, secretarul general al Federaţiei Române de Gimnastică, crede că Ana a luat, totuşi, o decizie greşită, ea nespunându-şi ultimul cuvânt în acest sport, dar nu exclude faptul că aceasta să se fi gândit la retragere de mai mult timp. Despre o posibilă retragere din activitate a Anei Porgras avea bănuieli şi profesorul Adrian Liga, directorul Colegiului Naţional Sportiv “Cetate” Deva. “Ştiu că era accidentată şi acest lucru o deranja foarte mult. Zilele trecute a trecut pe la noi, pentru a-şi face transferul şcolar şi era destul de abătută. Regret decizia ei, pentru că este o sportivă deosebită”, a spus Liga. În schimb, surse apropiate de lotul naţional afirmă că Ana Porgras nu s-a putut adapta la stilul de lucru al antrenorilor Octavian Bellu şi Mariana Bitang, sportiva fiind foarte sensibilă. Acest fapt, la care se mai adaugă o declaraţie făcută de cineva din anturajul gimnasticii, care afirma, după ultimele Campionate Mondiale, cele de la Tokyo, de anul trecut, că Ana ar fi mai preocupată de modă decât de sport, au deranjat-o pe tânără.

Tags:

About Administrator