Agendă încărcată pentru gimnaste în 2016. Nicolae Forminte despre recalificarea la J.O. şi ce a promovat Bela Karoly la Deva

Articolul a fost vizualizat de 1,593 ori

Antrenorul Nicolae Forminte, coordonatorul lotului naţional de junioare la gimnastică pregătit la Deva, face o analiză a anului competiţional 2016. El explică ce a promovat celebrul antrenor Bela Karoly, care la începutul acestui an a fost prezent la Deva împreună cu o echipă a prestigioasei televiziuni americane NBC.

Nicolae ForminteUrmează un an plin de emoţii pentru gimnastica românească, spune antrenorul Nicolae Forminte. 2016 va fi un an greu, cu campionate europene pentru fetele de la centrul de pregătire de la poalele Cetăţii, dar şi cu concursul de recalificare, apoi Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro. Ediţia cu numărul treizeci şi unu se va desfăşura în perioada 5-21 august 2016 şi este cel mai mare eveniment multi-sportiv care are loc o dată la patru ani.
Antrenorii de la lotul de junioare se străduiesc să dea o mână de ajutor colegilor de la lotul mare, de la Izvorani. Trei senioare au fost trimise să se pregătească la Deva: Andreea Munteanu, Ştefania Stănilă şi Cristina Vrabie. Deşi gimnastica românească trece prin clipe grele, Nicolae Forminte speră ca echipa României să treacă cu bine de turneul de recalificare din aprilie şi să participe totuşi la jocurile olimpice: „Întâmpinăm 2016 cu mari emoţii. Primele vor apărea cu ocazia concursului de calificare la Jocurile Olimpice, după care vor fi Campionatele Europene de Junioare de la Berna, în care vom apărea şi noi ca actori activi, prin participarea echipei pe care o pregătim la Deva, dar, în egală măsură, ne străduim să dăm o mână de ajutor – antrenăm cele trei senioare care ne-au fost trimise aici în pregătire. Se anunţă un an foarte stresant. Sper din tot sufletul să ne calificăm pentru Rio, mi-e şi frică să dau un verdict, pentru că nivelul de sănătate al gimnastelor va condiţiona acest lucru. Avem un număr mic de gimnaste competitive şi, dacă vor avea proble­me de sănătate, va fi foarte greu. Să sperăm că staff-ul medical va reuşi să gestioneze această si­tuaţie, în aşa fel încât gimnastele să ajungă apte de competiţie”, spune antrenorul coordonator al lotului mic. „Dacă ne raportăm la rezultatele obţinute în gimnastică până la ultimul campionat mondial, putem spune că mai facem parte din elita mondială a acestui sport, dacă ne uităm la rezultatele ultimului campionat, trebuie să analizăm foarte serios ce se întâmplă. Eu cred că România încă are resurse, chiar dacă sporturile individuale, care au adus medalii, nu au susţinerea celor de echipă”, crede antrenorul. Nicolae Forminte spune că nici nu vrea să se gândească ce va însemna pentru gimnastica românească o eventuală nereuşită la calificări. Nu este pentru prima dată când antrenorii de la Deva se plâng de restrângerea bazei de selecţie şi de numărul mic de fetiţe care aleg să practice gimnastica şi să facă performanţă. În ultimii ani, sunt tot mai puţine sportive care reuşesc să se impună în competiţii.

România, pe topogan, Deva, pe val

“Doamne fereşte, nici nu vreau să mă gândesc la o astfel de variantă. Nu este un secret că, din păcate, în ultimii ani, nu am putut să scoatem mai multe gimnaste valoroase la plan internaţional. O avem pe Larisa Iordache, apelăm la Cătălina Ponor cât mai poate, ne rugăm de Sandra Izbaşa să se întoarcă. A fost la un moment dat speranţa că Andreea Munteanu va putea să le păşească pe urme, dar, din păcate, a suferit un blocaj la nivel psihic, Stănilă, la fel, Bulimar are şi ea probleme de sănătate. Ocolişan a apărut acum şi sperăm că va reuşi să confirme şi… cam aici, în zona asta ne situăm. Dacă socotim, la nivel de producţie, am fost sub cel de pierderi. Suntem în deficit la acest capitol”, calculează Nicolae Forminte. Deşi de câţiva ani pregătirea lotului mare nu se mai face la Deva, ci la Izvorani, centrul de pregătire de la poalele cetăţii rămâne pe val. De fapt, Deva are şapte fete în topul celor zece cele mai bune gimnaste alcătuit de Federaţia Română de Gimnastică. “Este momentul acestui club să ţină stindardul sus, de asta a şi fost creat şi mă bucur că Deva se achită de datoria de onoare pe care o are faţă de gimnastica românească. Pe acest clasament sunt două gimnaste – Olivia Cîmpean şi Denisa Golgota – lidere de generaţie, pentru că la ultimul campionat individual au luat fiecare toate medaliile de aur puse în joc, apoi e Ioana Crişan, care nu e în clasament doar pentru că e accidentată, dar e o gimnastă a CNS Cetate Deva care promite”, explică coordonatorul lotului naţional de junioare, care spune că, faţă de alte centre, Deva este o variantă avantajoasă şi financiar pentru părinţii care îşi aduc copiii să facă performanţă. Nicolae Forminte recunoaşte că le cere mult fetelor pe care le pregăteşte. “Când m-am întors la Deva, eu am schimbat un pic optica la nivelul junioarelor, în sensul că pe mine nu mă încălzeşte că, la un concurs, x sau y merge şi câştigă o medalie şi se claseză pe o anumită poziţie. Dacă nu reuşeşte să facă un punctaj între 56 şi 58 de puncte, cu care să se situeze la nivel de juniorat, înseamnă că nu ne-am făcut trea­ba. Pe mine, mă interesează partea de instruire a gimnastelor în acest moment şi mai puţin clasarea pe o anumită poziţie la competiţii”, explică antrenorul, pe care trecerea dintre ani l-a prins în cantonament cu fetele, la munte: “Am suportat gerul şi am văzut cum e să fii antrenor de aer liber. Am înfruntat un frig năprasnic cu gimnastele, le-am alergat, dar cred că preferă antrenamentul la sală”.

NBC şi Karoly, la Deva

Béla_Károlyi poza micatimbru la extraŞi, tot la începutul acestui an, celebrul antrenor Bela Karoly a făcut o vizită la Deva, însoţit de o echipă de la un vestit post de televiziune din Statele Unite – NBC, care lucrează la un film despre viaţa sa, producţie care va fi prezentată la jocurile Olimpice de la Rio: “Am înţeles de la domnul Bela Karoly că este ultimul ciclu olimpic care îi va găsi pe soţii Karoly la cârma lotului naţional al Statelor Unite, motiv pentru care cei de la televiziune vor să facă un film al carierei, iar ca­riera soţilor antrenori a început la Oneşti, dar s-a concretizat la Deva. El nu a venit să facă lobby pentru România, nu are niciun interes să facă asta, el acum este cetăţean american şi reprezintă SUA. El nu se poate rupe de formarea sa ca specialist de şcoala română de gimnastică şi nici nu îşi reneagă rădăcinile. Dânsul a prezentat foarte frumos echipei de televiziune emulaţia care exista în rândul autorităţilor locale şi a cetăţenilor în momentul în care s-a decis mutarea lotului la Deva şi în şase luni de zile s-a ridicat această sală olimpică. Când a văzut acum arată sala, reacţia sa a fost “wow” şi s-a declarat plăcut suprins de ce a găsit aici. Nimeni nu poate contesta contribuţia soţilor Karoly la evoluţia gimnasticii – a făcut lucruri deosebite în România şi a reuşit asta şi în Statele Unite, dar sub nicio formă nu a venit să promoveze gimnastica românească, cum au scris unii ziarişti”, explică Forminte. Zeci de ani, Deva a dat ora exactă în gimnastica europeană şi mondială. Aici performanţa are tradiţie, una instituită în 1978 când şcoala şi-a deschis porţile pentru gimnaste. Cu al ei 10 perfect, Nadia Comăneci a fost prima campioană care a adus faimă oraşului de la poalele Cetăţii.

About Laura Oană