Alimentele s-ar putea scumpi crunt din cauza neîndeplinirii normelor de reciclare a deşeurilor

Articolul a fost vizualizat de 1,080 ori

O nouă ameninţare la preţul alimentelor vine dintr-o zonă la care nu ne-am fi gândit: ambalajele. De ce? Potrivit legii, fiecare producător de conserve, apă, vin, sucuri sau bere are nişte limite de recuperare a ambalajelor sale. Adică, este vorba de 60 la sută pentru sticlă, 22 la sută reciclarepentru plastic şi 50 la sută pentru metal. Luni a fost termenul limită până la care producătorii trebuiau să raporteze Administraţiei Fondului de Mediu procentele de colectare şi reciclare pe care le-au realizat din ambalajele lor.
Din păcate, există un grad ridicat de neconformare a producătorilor de alimente la normele impuse de Mediu. În termeni financiari, aceasta înseamnă o amendă de doi lei pentru fiecare kilogram de ambalaj nereciclat.
Amenda transferată în preţul hranei
Pentru că nu au reuşit să se încadreze în termene şi norme, producătorii de alimente cer o amânare cu 3 luni a termenului de conformare. Ei joacă puţin la şantaj în disputa cu autorităţile de mediu, spunând că vor transfe­ra amenzile în preţul alimentelor. Se vorbeşte de o dublare la preţul conservelor, a apei minerale, în timp ce preţul restului alimentelor va suferi o majorare medie de 30 la sută.

About Administrator